Mark Rothko

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Markas Rotko
angl. Mark Rothko
Marko Rotko fotoportretas, apie 1949 m., aut. Consuelo Kanaga
Gimė 1903 m. rugsėjo 25 d.
Daugpilis, Rusijos imperija
Mirė 1970 m. vasario 25 d. (66 metai)
Niujorkas, JAV
Palaidotas (-a) East Marion kapinės
Tautybė žydas
Veikla tapytojas

Markas Rotko (angl. Mark Rothko, tikr. Marcus Rothkowitz, 1903 – 1970 m.) – XX a. amerikiečių tapytojas, pokario abstrakčiojo ekspresionizmo meno srovės atstovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Markus Rotkovičius gimė 1903 m. rugsėjo 25 d. Dvinske, tuometinėje Rusijos imperijoje (dabar Daugpilis, Latvija). Jis buvo jauniausias iš 4 žydų farmacininko Jakobo šeimos vaikų. 1913 m. šeima persikėlė į JAV paskui anksčiau išvykusį tėvą, apsigyveno Portlande, Oregono valstijoje. Tėvas iškart tuo metu mirė ir M. Rotko jaunystė buvo skurdi. Jis sėkmingai baigė vietos mokyklą ir su parama 1921 − 1923 m. mokėsi Jeilio universitete Niu Heivene (Konektikutas). Po to apsigyveno Niujorke. 1925 m. mokėsi pas Max Weber Meno studentų lygoje. Daugiausiai M. Rotko buvo savamoksliu menininku. 1928 m. M. Rotko kūriniai pirmą kartą eksponuoti bendroje parodoje Pradedančiųjų (Opportunity) galerijose Niujorke. M. Rotko draugais buvo Milton Avery ir Adolph Gottlieb.

1929 m. M. Rotko pradėjo dėstyti nepilna darbo diena Centrinėje akademijoje Bruklino rajone. Vedė čia gyvenusią juvelyrę, žydų kilmės Edith Sacher. Pirmoji M. Rotko personalinė paroda įvyko 1933 m. Portlando dailės muziejuje. 1933 m. įvyko personalinė paroda Niujorko Šiuolaikinių menų galerijoje. 1935 m. M. Rotko su draugais įkūrė grupę „Dešimt“ (Ten), kurios narių kūryba buvo artima abstrakcionizmui ir ekspresionizmui. Su grupe M. Rotko eksponavo iki 1940 m. Susitiko kitus avangardinius JAV dailininkus: Jackson Pollock, Willem de Kooning ir Arshile Gorky. M. Rotko kūryboje buvo ženklūs vaizdiniai, įkvėpti primityviojo meno, jis daug dirbo kartu su Adolph Gottlieb. 1938 m. M. Rotko gavo pilnavertę JAV pilietybę ir oficialiai patvirtino vardą Mark Rothko.

1945 m. Peggy Guggenheim suorganizavo M. Rotko personalinę parodą „Art of This Century“ galerijoje Niujorke. Jo pirmoji santuoka nebuvo nusisekusi ir jis tuo metu vedė vaikų knygų iliustruotoją Mary Alice (Mell) Beistle. 1947 ir 1949 m. M. Rotko trumpai dėstė Kalifornijos vaizduojamojo meno mokykloje San Franciske. Kartu su kolegomis 1948 m. įsteigė trumpai gyvavusią mokyklą „Subjects of the Artist“ Niujorke. Dešimtmečio pabaigoje ir 1950-ųjų pradžioje susiformavo brandusis M. Rotko tapybos stilius. 1950 m. dėl duktės Keitės gimimo M. Rotko metė darbą Centrinėje Bruklino Akademijoje ir pradėjo mokyti geriau apmokamame poste Bruklino koledže. 1958 m. dailininkas gavo pirmą viešą užsakymą monumentaliai tapybai „Keturių metų laikų“ (Four seasons) restorane Niujorke. Tais pat metais buvo parinktas atstovauti JAV Venecijos bienalėje. Garsas apie jį išaugo, pasitaisė materialinė padėtis.

1961 m. Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje įvyko M. Rotko personalinė paroda. Dailininkas 1962 m. sukūrė tapybą Harvardo universitete. 1964 m. priėmė užsakymą dirbti koplyčios sukūrime Hiustone. Dailininko antroji santuoka taip pat nebuvo sėkminga, pats jis girtaudavo, pradėjo girtauti ir jo žmona. Markas Rotko baigė gyvenimą savižudybe 1970 m. vasario 25 d. savo dirbtuvėje Niujorke persipjaudamas venas. Koplyčia Hiustone dailininko atminimui buvo pavadinta M. Rotko vardu. 2015 m. vienas M. Rotko paveikslų „Be pavadinimo (geltona ir mėlyna)“ viešo aukciono metu parduotas už 46,5 mln. JAV dolerių.[1] 2014 m. jo paveikslas „Nr. 21 (Raudona, ruda, juoda ir oranžinė)“ buvo parduotas už 45 mln. JAV dolerių.[2]

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]