Louella Parsons

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Louella Parsons
L. Parsons 1937 m.
Gimė 1881 m. rugpjūčio 6 d.
Fryportas, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Mirė 1972 m. gruodžio 9 d. (91 metai)
Santa Monika, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Veikla žurnalistė

Luela Parsons (angl. Louella Parsons, gimusi kaip Louella Rose Oettinger, 1881 m. rugpjūčio 6 d. Fryportas, JAV – 1972 m. gruodžio 9 d. Santa Monika, JAV) – amerikiečių žurnalistė, kino ir paskalų apžvalgininkė.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Ilinojuje, daugiausia iš Vokietijos kilusioje žydų šeimoje.[2] 1905 m. ištekėjo už Džono Parsonso (John Parsons) ir priėmė jo pavardę. Po metų jiedviem gimė duktė Henrieta, o po 9-erių metų juodu išsiskyrė.

Pirmąją savo skiltį laikraščiui „Chicago Record-Herald“ apie kinematografiją ir kino aktorius ji pradėjo rašyti 1914 m. Išsikėlusi į Niujorką pradžioje rašė laikraščiui „New York Morning Telegraph“, o 1923 m. pasirašė sutartį su Viljamu Randolfu Herstu ir pradėjo dirbti jo laikraštyje „New York Journal American“. 1925 m. Luelai Parsons buvo nustatyta džiova, todėl ji buvo priversta palikti Niujorką ir išvažiuoti į sausesnio klimato valstiją – pradžioje į Arizoną, o vėliau – į Los Andželą.

Los Andžele ji grįžo prie savo darbo, tapo sindikuota žiniasklaidos konglomeratoHearst Corporation“ Holivudo naujienų apžvalgininke. Jos skiltis iš „Los Angeles Herald-Examiner“ buvo spausdinama daugiau kaip 600 laikraščių visame pasaulyje ir turėjo 20 milijonų skaitytojų, tokiu būdu Parsons tapo įtakingiausia apžvalgininke, o drauge ir JAV kino pramonės paskalų platintoja.[1] Jos nuomonė kokio nors dalyko atžvilgiu buvo laikoma galutine, o jos nemalonės bijojo žymiai labiau, nei kino kritikų. 1928 m. ji tapo radijo programos, kurioje dalyvaudavo kino žvaigždės, vedėja. Vėlesniais savo karjeros metais Parsons ir toliau buvo glaudžiai susijusi su įvairiomis Hersto bendrovėmis. Hersto paprašyta aukštuomenės kronikoje Parsons šlovino jo meilužę Marioną Deivis, į kurią dauguma kino kritikų tuo metu žvelgė skeptiškai. Parsons ir pati keletą kartų pasirodė didžiajame ekrane, atlikdama kamėją filmuose „Holivudo“ viešbutis“ („Hollywood Hotel“, 1937), „Be išlygų“ („Without Reservations“, 1946) ir „Žvaigždžių pakilimas“ („Starlift“, 1951).[3]

Ilgus metus Parsons karjera buvo artimai susijusi su jos kurį laiką buvusia drauge Heda Hoper. Hoper parūpindavo Luelai Parsons, tuo metu dirbusiai Niujorke, įvairių Holivudo žvaigždžių gyvenimo paskalų. Jų apibusis susipriešinimas, kupinas įnirtingų sarkastiškų atsiliepimų apie viena kitą, su permainingomis pergalėmis truko iki pat Hedos Hoper mirties.[4]

Nuo 6-ojo dešimtmečio pradžios Luelos Parsons įtaka palaipsniui ėmė silpti. 1960 m. jai buvo įteiktas specialus „Auksinio gaublio“ apdovanojimas už nuopelnus žurnalistikos srityje. Parsons ir toliau rašė savo skiltį iki 1965 m. gruodžio, o tada ją atidavė savo padėjėjai Dorotei Maners.[1] Paskutinius gyvenimo metus praleido senelių namuose Santa Monikoje, ten 1972 m., sulaukusi 91-ų, nuo aterosklerozės ir mirė. Luela Parsons palaidota Šventojo Kryžiaus kapinėse Kalver Sityje, Kalifornijoje. Jos įtaka prmogų verslo pasauliui Holivudo šlovės alėjoje pagerbta dviem žvaigždėmis: už indėlį į kiną ir radiją.

1985 m. buvo pastatytas televizijos filmas „Pagieža Stebuklų šalyje“ („Malice in Wonderland“), kuriame pasakojama apie sudėtingus Hedos Hoper ir Luelos Parsons tarpusavio santykius. Luelą Parsons filme suvaidino Elizabeta Teilor. 2001 m. Dženiferė Tili atliko Luelos Parsons vaidmenį filme „Katės miaukimas“ („The Cat’s Meow“).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Louella Parsons (American newspaper writer) – Encyclopedia Britannica“. Suarchyvuota iš originalo 2014-11-14. Nuoroda tikrinta 2023-08-17.
  2. Samantha, Barbas (2005). The First Lady of Hollywood: A Biography of Louella Parsons. California: University of Calinfornia Press. p. 9. ISBN 0-520-24213-0.
  3. „Louella Parsons. Credits (text only)“. IMDb. Nuoroda tikrinta 2023-08-17.
  4. Niven, David (1975). Bring On the Empty Horses. New York: Putnam. p. 69. ISBN 9780399115424.. – „[Louella Parsons and Hedda Hopper] were an unlikely couple, but they had one thing in common-they loathed each other.“