Lois Maxwell

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lois Maxwell
Tikras vardas Lois Ruth Hooker
Gimė 1927 m. vasario 14 d.
Kičeneris, Kanada
Mirė 2007 m. rugsėjo 29 d. (80 metų)
Frimantlas, Australija
Šalis Kanada
Žymesni vaidmenys
Miss Moneypenny
(Džeimso Bondo serijos filmai
19621985 m.)
Apdovanojimai
Auksinis gaublys 1948 m.

Lois Maksvel (angl. Lois Maxwell, 1927 m. vasario 14 d. – 2007 m. rugsėjo 29 d.) – Kanadoje gimusi aktorė, geriausiai žinoma sekretorės mis Manipeni vaidmeniu 14-oje pirmųjų Džeimso Bondo serijos filmų nuo 1962 m. iki 1985 m. Daugiau už ją serijoje pasirodė tik Desmondo Llewelyno personažas Q (17 filmų).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lois gimė medicinos darbuotojos ir mokytojo šeimoje Kičeneryje. Vėliau šeima persikėlė į Torontą, kur ji lankė „Lawrence Park Collegiate“ mokyklą.

Sulaukusi 15, ji pabėgo iš namų ir įstojo į CWAC (Canadian Women‘s Army Corps). Šios organizacijos narės nedalyvavo karo veiksmuose ir dirbo daugiausia kanceliarinį darbą. Lois tapo pramogas kareiviams organizuojančio padalinio nare ir kartu su komikų duetu „Wayne and Shuster“ atsidūrė Jungtinėje Karalystėje, kur keliavo rodydami kareiviams muzikinius numerius.

Londone išaiškėjus tikrajam Lois amžiui, ją ketinta deportuoti, tačiau kad to išvengti, ji įstojo į RADA („Rayal Academy of Dramatic Art“), kuri susipažino ir tapo artima vėliau išgarsėjusio aktoriaus Rodžerio Mūro drauge.

Būdama 20-ies, Lois persikėlė į Holivudą ir tais pačiais metais pelnė Auksinio gaublio apdovanojimą už vaidmenį komedijoje „That Hagen Girl“. 1949 m. jos nuotrauka kartu su Marilyn Monroe pasirodė „Life“ žurnalo viršelyje. Tuo laikotarpiu ji atsisakė Hooker pavardės ir pasivadino Maxwell pagal savo draugę baleto šokėją.

Nepaisant daug žadančios pradžios, Holivude ji dažniausiai gaudavo nedidelius vaidmenis „B“ kategorijos filmuose. Nusprendusi atnaujinti karjerą, 1950 m. ji persikėlė į Italiją ir 5 metus gyveno Romoje. Čia ji sukūrė eilę vaidmenų kine, garsiausias kurių buvo 1953 m. filmas „Aida“. Jame Loisji atliko pagrindinį vaidmenį, o juostoje taip pat filmavosi ir pradedanti garsėti Sophia Loren.

Ištekėjusi, 1957 m. ji persikėlė į Londoną, kur sukūrė žymiausią savo vaidmenį – sekretorę Mis Manipeni bondiados filmų serijoje nuo 1962 iki 1985 m. Į pirmąjį filmą „Daktaras Ne“ ją pakvietė režisierius Terence Young, kartą jau atmetęs jos kandidatūrą savo filmui. Kadangi Lois vyras tuo metu gydėsi po patirto širdies smūgio ir šeimai buvo reikalingi pinigai, aktorė sutiko. Jai buvo pasiūlyta rinktis tarp MI6 vadovo M sekretorės Manipeni ir Bondo merginos Silvijos Trenč vaidmenų. Pasirinkusi pirmąjį (Trenč vaidmuo atiteko Eunice Gayson), Lois uždirbo 200 svarų sterlingų (po 100 už kiekvieną filmavimo dieną) ir kine pasirodė su savo pačios drabužiais.

Kiti jos vaidmenys – epizodai serialuose „Įtikinėtojai“, „Šventasis“ (abiejuose pagrindinius vaidmenis atliko Rodžeris Mūras) bei Stenlio Kubriko 1962 m. filme „Lolita“. 1967 m. ji kartu su Šono Konerio broliu vaidino juostoje „Operation Kid Brother“.

1973 m. Džeimso Bondo vaidmenį perėmė jos geras draugas Rodžeris Mūras, jos pažįstamas nuo studijų RADA laikų. Judviejų bendradarbiavimas tęsėsi per visus Mūro bondiados filmus ir 1985 m. po filmo „Žvilgsnis į žmogžudystę“ jie abu paliko seriją. Lois pageidavo, kad jos herojė būtų nužudyta, tačiau prodiuseris Albert R. Broccoli nusprendė, kad vaidmuo turi tęstis ir sekančiuose 2 filmuose su Timočiu Daltonu jį atliko Caroline Bliss.

8-o dešimtmečio viduryje, po vyro mirties, Lois grįžo gyventi į Kanadą, kur 1979–94 m. laikraštyje „Toronto Sun“ rašė asmeninę skiltį pseudonimu „Miss Moneypenny“.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1957 m. Lois ištekėjo už Peterio Churchillio Marriotto, su kuriuos susipažino Paryžiuje. Jie susilaukė 2 vaikų: dukters Melindos (g. 1958) ir sūnaus Christiano (g. 1959).[1]

1960-aisiais vyras patyrė širdies smūgį, po kurio taip ir neatsigavo. 1973 m., būdamas 51 metų, jis mirė ir Lois daugiau neištekėjo.

Po vyro mirties Lois persikėlė į Kanadą, iš kurios 1994 m. sugrįžo į Britaniją ir apsistojo pas dukterį.

2001 m., po vėžio operacijos, Lois persikėlė pas sūnų į Australiją, kur ir mirė 2007 m.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]