Linas Karalius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Linas Mažeika)
Linas Karalius
Linas Karalius, 2006 m.
Gimė 1973 m. rugsėjo 11 d. (50 metų)
Vilnius
Tėvas Jonas
Motina Irena
Sutuoktinis (-ė) Viktorija
Vaikai Vėjas, Eglė, Ąžuolas
Veikla pramogų verslo veikėjas, politikas
Partija Tautos prisikėlimo partija

Linas „Ezopas“ Karalius (iki 2001 m. Linas Mažeika; g. 1973 m. rugsėjo 11 d. Vilniuje) – Lietuvos pramogų verslo veikėjas, politikas. Išgarsėjo kaip muzikos grupės „ŽAS“ narys.

Tėvas Jonas (g. 1948 m.) – LTV garso režisierius, mama Irena (g. 1952 m.) – namų šeimininkė.

Muzikinė, visuomeninė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdamas 14 metų savarankiškai pradėjo mokytis groti gitara, kontrabosu, triūba ir mušamaisiais. Vėliau kartu su Mariumi „Tru“ Bereniu ir Tomu Rimkumi (krepšininku) įkūrė pank roko grupę „Vėdarai“ ir įrašė pirmąją kasetę.

1991 m. baigė Vilniaus 27-ąją vidurinę mokyklą. Pradžioje norėjęs Vilniaus konservatorijoje studijuoti aktorystę, persigalvojo ir kartu su tais pačiais bendražygiais įkūrė sunkiojo metalo (death metal) grupę „Regredior“, kuri gyvavo 3 metus, per kuriuos išleido vinilinę 12 colių plokštelę Vokietijoje bei kompaktinę plokštelę Belgijoje, koncertavo Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Anglijos klubuose ir festivaliuose.

1994 m. kartu su Mariumi Bereniu pradėjo dirbti radijo stoties M-1 lietuviškos muzikos laidos „Lietuviški decibelai“ vedėju. Susipažinę su lietuviška popmuzika juoko dėlei kartu su Mariumi Bereniu įrašė dainas „Debilas ir bažnyčioje debilas“ ir „Ne pieną gėręs ne nuo pieno ir mirsi“ – taip atsirado grupė „Žas“ (Žertva Ant Smūgio). Grupė siekė ironiškai pašiepti degraduojančių Lietuvos žmonių gyvenimo vertybes ir lietuvišką pop muziką. 1995 m. gegužės mėn. Andrius Mamontovas pakvietė grupę sudalyvauti muzikos grupės Foje gimtadienio koncerte Vingio parke (pasirodymas 1995 m. koncerte laikomas grupės „Žas“ gyvavimo pradžia). Linas Karalius pradėjo vokalisto karjerą ir gavo pravardę Ezopas. Būdamas „Žas“ sudėtyje, padėjo grupei išleisti 14 albumų. Projekto „Die2kai.LT" vienas iš sumanytojų ir prodiuserių.

2000 m. vaidino lietuviškame televizijos humoro seriale „Grybauskai“ (rež. Maris Martinsons, Raimondas Paškevičius).

2001 m. pradėjo domėtis dvasiniu žmogaus tobulėjimu, tapo vegetaru, nustojo vartoti svaigalus. 2004 m. paliko grupę ir pradėjo dirbti Vilniaus miesto savivaldybėje, įsitraukdamas į narkomanijos mokyklose prevencijos programą. Neakivaizdžiai studijavo Šiaulių universiteto Edukologijos fakultete. 2005 m. kartu su žmona Raimonda Vilniaus miesto centre atidarė „TranzArt“ jogos studiją. L. Karalius buvo projekto „Nauja mada“ autorius ir pagrindinis kuratorius[1]. Skaitė paskaitas apie svaigalų vartojimo pasekmes vaikų namuose ir vasaros poilsio stovyklose. Veda jogos ir kvėpavimo meditacijos seminarus suaugusiems[2].

Susituokęs jau trečią kartą (1994 m. vedė Jurgitą, 2002 m. - Raimondą[3], 2015 m. - Viktoriją Archyvuota kopija 2017-06-29 iš Wayback Machine projekto.); Dukra Eglė (g. 1994 m.) – iš pirmos santuokos, sūnus Vėjas (g. 2002 m.) – iš antrosios santuokos.[4]. Nuo 2005 iki 2013 draugavo su Gintare Gurevičiūte (g. 1986 m.)[5], [6], [7], [8].

Politika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2008 m. Seimo narys, išrinktas pagal Tautos prisikėlimo partijos sąrašą. Priklausė Krikščionių partijos frakcijai, buvo LR Sveikatos reikalų komiteto narys, Alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos komisijos narys, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininko pavaduotojas.

2010 m. lapkričio 11 d. iš L. Karaliaus, dėl be pateisinamos priežasties praleidinėtų Seimo posėdžių, po apkaltos, buvo atimtas Seimo nario mandatas.[9]

Dalyvavo parlamentinės grupės „Už demokratišką Baltarusiją“ veikloje, priklausė tarpparlamentinių ryšių su Ispanijos Karalyste, Kanada, Kinijos Liaudies Respublika, Čilės Respublika, Lotynų Amerika, Portugalijos Respublika, Italijos Respublika, Indijos Respublika, Japonija, Jungtinės Amerikos Valstijomis, Turkijos Respublika, Vokietijos Federacine Respublika grupėms.[10]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]