Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga
Globėjas Šv. Jeronimas [1]
Trumpinys LLVS
Tipas Visuomeninė organizacija
Įkurta 2004 m. gegužės 10 d.
Būstinė Vilnius, Šv. Ignoto g. 5-264
Pirmininkas (-ė) Rasa Maželytė-Matulevičienė
Tinklalapis www.llvs.lt

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, LLVS (angl. Lithuanian Association of Literary Translators) – tai Lietuvoje nuo 2004 m. veikianti meno kūrėjų organizacija, vienijanti apie 120 narių. LLVS sudėtyje – valdyba, etikos ir revizijos komisijos. LLVS priklauso šioms tarptautinėms organizacijoms:

  • Lietuvos meno kūrėjų asociacijai (LMKA), nuo 2004 m.
  • Trijų jūrų rašytojų ir vertėjų tarybai (TSWTC, Three Seas Writers' and Translators' Council), nuo 2004 m. spalio mėn.
  • Europos literatūros vertėjų asociacijų tarybai (CEATL, Conseil Européen des Associations de Traducteurs Littéraires), nuo 2005 m. spalio mėn.
  • Baltijos rašytojų tarybai (BWC, Baltic Writers' Council), nuo 2007 m. kovo mėn.
  • Tarptautinei vertėjų federacijai (FIT, Fédération Internationale des Traducteurs), nuo 2009 m. spalio mėn.

Įkūrimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2003 m. pavasarį vertėja Jurgita Mikutytė, anuomet dirbusi Lietuvos rašytojų sąjungos tarptautinių programų direktore, ėmė burti kolegas ir kalbėtis apie poreikį vienytis. Rudenį iniciatyvinė grupė – Jurgita Mikutytė, Rūta Jonynaitė, Jonė Ramunytė ir kt. nusprendė pasivadinti Literatūros vertėjų centru (LVC) prie Lietuvos rašytojų sąjungos [2][3]

2003 m. rugsėjo 30 d. LVC prisistatė visuomenei, surengdamas Tarptautinę vertėjų – Šv. Jeronimo – dienos šventę Rašytojų klube. 2003 m. lapkričio 5 d. surengtas LATGA-A suteiktoje salėje susitikimas su juristu apie vertėjų autorines teises.

2004 m. kovo 17 d. Mokytojų namuose organizuotas vertėjų seminaras „Šnekamoji kalba: svetimybės, slengas, keiksmažodžiai“.

2004 m. gegužės 10 d. įvyko steigiamasis Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos susirinkimas. 2004 m. liepos 21 d. LLVS įregistruota Juridinių asmenų registre.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LLVS rūpinasi savo narių kūrybiniais, profesiniais ir socialiniais reikalais, organizuoja įvairius renginius: vertėjų diskusijas, seminarus, konkursus, konferencijas, dirbtuves vertimo problemoms spręsti. Kaip tarptautinių organizacijų narė, bendradarbiauja ne tik su Lietuvos, bet ir užsienio kūrybinėmis organizacijomis ir kultūros institucijomis. LLVS sudaro sutartis su valstybės institucijomis bei savivaldybėmis dėl ilgalaikių vertėjų kūrybinės veiklos rėmimo programų ir kt. Sąjunga kasmet skiria eilę paskatinamųjų premijų.


Premijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Šv. Jeronimo premijos: teikiamos kasmet Tarptautinę vertėjų – šv. Jeronimo – dieną rugsėjo 30-ąją užsienio grožinės ir humanitarinės literatūros vertėjui į lietuvių kalbą ir lietuvių literatūros vertėjui į užsienio kalbą (įsteigta LR Kultūros ministerijos ir LLVS);
  • Dominyko Urbo premija: už geriausią debiutinį vertimą į lietuvių kalbą;
  • LLVS bičiulių premija: skiriama asmeniui arba organizacijai, per pastaruosius vienerius metus ypač nusipelniusiems meniniam vertimui ir vertėjo profesijai; laureatu gali tapti kritikas (-ė), žurnalistas (-ė), redaktorė (-ius), pedagogė (-as), bibliotekininkė (-as) ar biblioteka, kalbininkė (-as), leidykla ar leidėja (-s); premijos tikslas – įvertinti laureato darbą ir indėlį į literatūros vertimo meną, populiarinimą ir sklaidą;
  • Literatūros redaktoriaus premija: skiriama grožinės ir humanitarinės literatūros redaktoriui (-ei) už viso gyvenimo darbą (profesionalų redagavimą, vertėjų ir redaktorių ugdymą); skulptūrėlė „Auksinė lupa“ simbolizuoja kruopštų redaktoriaus darbą;
  • LLVS antipremija: skirta 2007 ir 2008 m. Antilaureatais tapo leidėjai ir vertėjai, padoriai nemokantys nei originalo, nei lietuvių kalbos, aplaidūs ar neišmanūs redaktoriai, internetiniai knygynai ir kiti, nevertinantys vertėjų darbo ir apskritai literatūros.

LLVS pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]