Lietuvos meno kūrėjų asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvos meno kūrėjų asociacija – Lietuvos savarankiškų kūrybinių organizacijų sąjunga, įsteigta 1995 m. Būstinė Vilniuje, K. Sirvydo g. 6. Tikslas – koordinuoti meno kūrėjų ir jų organizacijų bendradarbiavimą, atstovauti Lietuvos profesionalių menininkų ir literatų interesams užsienyje, skatinti kultūros ir meno plėtrą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1920 m. susivienijus literatūros ir muzikos veikėjams, įsteigta Lietuvių meno kūrėjų draugija. 1995 m. vasario 22 d. įsteigta Lietuvos meno kūrėjų (organizacijų) asociacija (LMKA). Nuo 1995 m. gegužės 28 d. LMKA atstovauja Lietuvos menininkams Europos menininkų konfederacijoje (European Council of Artists).

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos meno kūrėjų asociacija – laisvanoriška lygiateisių ir savarankiškų organizacijų asociacija. Nariais gali būti Lietuvos menininkų ir literatų organizacijos, atstovaujančios profesionaliajam šalies menui, įregistruotos ir veikiančios pagal Lietuvos Respublikos meno kūrėjų ir jų organizacijų įstatymą. Veiklą koordinuoja Taryba, kurioje kiekvienai organizacijai atstovauja deleguotas narys. Taryboje sprendimai priimami sutarimu arba 2/3 visų tarybos narių balsų dauguma. Asociacija rengia konferencijas kultūros ir meno klausimais, teikia pasiūlymus dėl įstatymų ir kitų teisės aktų projektų, dalyvauja menininkų programose, atlieka profesionaliojo meno programų ekspertizes, gina autorių teises.[1]

LMKA jungia meno kūrėjų organizacijas:

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija skiriama Lietuvos menininkams už išskirtinius profesionalaus meno kūrinius, paskelbtus per pastaruosius dvejus metus.

Aukštosios kultūros impulsai mokykloms[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos meno kūrėjų asociacija 2010 m. laimėjo LR švietimo ir mokslo ministerijos paskelbtą neformaliojo švietimo plėtros Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigose idėjų konkursą ir 2011 m. rugpjūčio 4 d. su Europos socialinio fondo agentūra pasirašė projekto Aukštosios kultūros impulsai mokykloms (AKIM) finansavimo ir administravimo sutartį, kuri įgalino šio projekto įgyvendinimą.

Projekto tikslas – mokyklų bendruomenių atskirties nuo kultūros proceso mažinimas. Tikslingas ir nuoseklus aukštosios kultūros ir jos kūrėjų atėjimas į Lietuvos mokyklas atvers platesnį kultūros suvokimą, kels mokinių kultūrinį ir pilietinį sąmoningumą ir skatins pačius įsijungti į kultūros procesą.[2]

Prezidentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vytautas ŽeimantasLietuvos meno kūrėjų asociacija. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 270 psl.
  2. http://www.lmka.lt/akim/[neveikianti nuoroda]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]