Ledo vaikai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ledo vaikai

PavadinimasLedo vaikai
Kilmės šalisLietuva
Latvija
Švedija
RežisieriusJustinas Lingys
Prodiuseris (-iai)Algirdas Žvinakevičius
Scenaristas (-ai)Inga Berulienė
Metai2011
Žanrasdokumentika
Kalbalietuvių k.

Ledo vaikai“ (angl. Children of the Ice) – dokumentikos kūrėjų Ingos Berulienės ir Justino Lingio juostoje (2011 m.) pasakojama apie sovietinių represijų metuBaltijos šalių ištremtų ar tremtyje gimusių vaikų gyvenimą ir likimus. Premjera įvyko 2011 m. lapkričio 29 d. Genocido aukų muziejuje, 2012 m. birželio 14 d., Gedulo ir vilties dieną, – per Lietuvos televiziją.[1] Pelnė 2012 m. „Sidabrinę gervę“ geriausio TV filmo kategorijoje.

Tarptautinis projektas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmą kūrė tarptautinė komanda iš Lietuvos, Latvijos ir Švedijos, įamžinusi Pabaltijo valstybių gyventojų prisiminimus apie „Stalino saulę“, švietusią Sibire ar prie Laptevų jūros jiems dar būnant kūdikiais ar vaikais. Filme nagrinėjamos temos: mažųjų tremtinių gelbėjimo istorija bei grįžusiųjų vaikų skirtingai susiklostę likimai, kai vieni buvo vėl ištremti, kiti augo vaikų namuose ar tapo žinomais žmonėmis. „Ledo vaikai“ filme prisimena savo praeitį, kuri buvo lemtinga formuojantis tremtyje gimusių vaikų vertybėms, pasaulėžiūrai ir identitetui. Tai tarptautinis projektas, jungiantis įvairių kartų tremtinius bendram tikslui – papasakoti ir pasidalinti patirtimi tam, kad būtų atskleistas totalitarinių režimų žiaurumas ir beprasmybė, kad būtų įamžintos konkrečių teroro aukų bei tautų patirtos skriaudos. Projektas dalinai finansuojamas pagal Europos Sąjungos programos „Europa piliečiams“ kategoriją „Gyva Europos atmintis“. 2012 m. kovo 28 m. organizuota filmo peržiūra Europos parlamente.

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vykdytas istorinės dokumentinės medžiagos rinkimas įvairiuose Baltijos ir kitų šalių archyvuose, bibliotekose, muziejuose, jos analizė ir tvarkymas.[2] Vyko daugybė konsultacijų ir pokalbių su įvairių šalių istorikais, tremtiniais, to laikmečio liudininkais, Lietuvos ir Latvijos gyventojų, kurie būdami vaikais buvo ištremti ar gimė tremtyje, filmavimas. Surinkti istorinės medžiagos faktai, buvusių tremtinių liudijimai pristatyti Lietuvos ir užsienio visuomenei dokumentinio kino kalba.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Režisierius – Justinas Lingys (Lietuva), sukūręs ne vieną dešimtį dokumentinių filmų, teatro spektaklių
  • Scenaristė – Inga Berulienė (Lietuva), radijo ir TV laidų, dokumentinių filmų istorine tematika autorė
  • Operatorius – Algis Liutkevičius (Lietuva), nufilmavęs daugelį dokumentinių, pažintinių filmų
  • Prodiuseris – Algirdas Žvinakevičius (Lietuva), VšĮ „TV Europa“ direktorius
  • Projekto vadovė – Ala Asovskaja (Lietuva), TV žurnalistė
  • Istoriniai tyrimai – Jonas Ohmanas (Švedija), rašytojas, žurnalistas; Edgars Engizers (Latvija), istorikas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]