Kedaho sultonatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kesultanan Kedah
Kedaho sultonatas
1909-1946 Britų Malajos dalis

1136 – 1946
Sostinė Alor Setaras (nuo 1735 m.)
Valdymo forma monarchija
Kedaho sultonai
 1136-1179 Muzaffar Šah I
 1958-dabar Abdul Halim Muadzam Shah
Era Naujieji laikai
 - Įkūrimas 1136 m., 1136
 - Tapo valstija 1946 m.

Kedaho sultonatas – musulmoniška malajų valstybė, egzistavusi nuo 1136 m dabartinėje Malaizijoje (Kedaho ir Perliso valstijose) ir Tailande (Satun provincija). Formaliai nei sultonų dinastija, nei sultonato egzistencija nėra nutraukta. Jis įtrauktas į Malaizijos sudėtį kaip viena valstijų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sultonatas buvo nuo seno šioje teritorijoje egzistavusios hinduistinės Kedaho karalystės (630–1136) įpėdinis.

Paskutinis Kedaho valdovas Phra Ong Mahawangsa 1136 m atsivertė į islamą, tapdamas sultonu Muzaffar Šah. Taip buvo įkurtas Kedaho sultonatas, kurio sultonų dinastija egzistuoja iki šiol. Kedaho sultonatas apėmė ne tik dabartinį Kedahą, bet ir Penangą, Perlisą ir Tailando Satun provinciją.

XVIII a pabaigoje labai sustiprėjo Siamo grėsmė. Siekdamas britų pagalbos, sultonas prižadėjo jiems Penango salą, kurią britai pasiėmė, o pagalbos nesuteikė. Likęs Kedahas buvo okupuotas Siamo 1821 m. 1909 m. britų-Siamo sutartimi Kedahas buvo padalintas į keletą dalių. Šiaurinė jo dalis liko Tailandui (dabartinė Satun provincija), likusios teritorijos perėjo britams, bet jose buvo išskirta atskira dalis Perlisas. Tokiu būdu Kedahas ir Perlisas tapo Britų Malajos sudėtine dalimi, Nefederacinėmis Malajų Valstijomis.

Japonų okupacijos laikais per Antrąjį pasaulinį karą Kedahas vėl perėjo Tailandui ir pavadintas Syburi, tačiau po karo vėl grįžo britams. 1946 m. jis įsijungė į Malajos Sąjungą, o 1948 m. – į Malajos Federaciją, tapdamas viena iš Malaizijos valstijų. Jame išlikusi sultono institucija ir nuo XII a besitęsianti dinastija.

Kedaho sultonų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]