Karolio III ir Kamilos karūnavimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karolis III ir Kamila po karūnavimo ceremonijos auksinėje valstybinėje karietoje pakeliui į Bakingamo rūmus
Šalys, atsiuntusios savo valdžios atstovus į karūnavimo ceremoniją.

Karolio III ir Kamilos karūnavimas – ceremonija, vykusi 2023 m. gegužės 6 d. Vestminsterio abatijoje.[1] Karolis III perėmė Jungtinės Karalystės monarchijos sostą 2022 m. rugsėjo 8 d. po savo motinos Elžbietos II mirties.[2] Karūnacijos ceremonijos metu karalius oficialiai prisaikdintas vadovauti penkiolikai šalių: Jungtinei Karalystei, Antigvai ir Barbudai, Australijai, Bahamoms, Belizui, Kanadai, Granadai, Jamaikai, Naujajai Zelandijai, Papua Naujajai Gvinėjai, Tuvalu, Sent Lusijai, Sent Kitsui ir Neviui, Sent Vinsentui ir Grenadinams, Saliamono Saloms bei Tautų Sandraugos organizacijai.

Ceremonija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karūnavimo ceremonija vyko pagal Anglikonų Bažnyčios papročius su eucharistijos elementais. Ceremonijos metu anglikonų kunigai suteikė Karoliui III patepimą, įteikė karūnos regaliją. Anglikonų bažnyčia ir britų karališkoji šeima prisiekė savo ištikimybę naujai karūnuotam karaliui. Tradicinė ceremonija buvo pakeista ir pirmą kartą karūnuojant britų monarchą įtraukti atstovai iš kitų tikėjimų ir etninių grupių.

Karolio III ir Kamilos karūnavimas buvo pirmoji birtų monarchų karūnavimo ceremonija, vykusi XXI a., bei 40-oji karūnacija, vykusi Vestminsterio abatijoje nuo Vilhelmo Užkariautojo karūnavimo 1066 m.[3] Po ceremonijos Karolis III ir Kamila išlydėti į Bakingamo rūmus. Procesijos metu kartu su monarchų karieta žygiavo 4 000 karių iš įvairių Karoliui III pavaldžių šalių.

Kaina[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ceremonijos išlaidas padengė Jungtinės Karalystės Vyriausybė ir Bakingamo rūmai. Nors karūnavimo kaina nebuvo įvardyta, anot įvairių šaltinių, išlaidos įvertintos nuo 50 mln. £ iki 250 mln £.[4][5] ir buvo brangiausia karūnavimo ceremonija per paskutinius 300 metų.[6][7][8][9] Skirtingai negu ankstesnėse karūnavimo ceremonijose, didžiausios išlaidos atsiėjo saugumo užtikrinimui, antiteroristinėms priemonėms, aviacijai ir karinėms oro pajėgoms.[10][11][7][12][13][14]

Palyginimui, 1953 m. Elžbietos II karūnavimas kainavo 912 tūkst. £ (20,5 mln. dabartinėmis kainomis), o 1937 m. Jurgio VI karūnavimas atsiėjo 454 tūkst. £ (24,8 mln. dabartinėmis kainomis).

Karūnavimo išlaidos sulaukė visuomenės kritikos dėl besitęsiančios 2021 m. Jungtinės Karalystės pragyvenimo išlaidų krizės.[15][6]

Karūnavimo proga gegužės 8 d. buvo paskelbta visuotiniu laisvadieniu. Skaičiuojama jog Jungtinės Karalystės ekonomikai tai kainavo apie 2,3 mlrd. £.[10]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Karūnacijoje pasirodė ir prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana: pirmoji ponia pasirinko subtilų įvaizdį“. Delfi. 2023 m. gegužės 6 d. Nuoroda tikrinta 2023 m. gegužės 7 d..
  2. „King Charles III, the new monarch“. BBC News. 2022 m. rugsėjo 9 d. Nuoroda tikrinta 2022-09-09.
  3. „A history of coronations“. westminster-abbey.org. Suarchyvuotas originalas 2023-03-15. Nuoroda tikrinta 2023 m. gegužės 7 d..
  4. Humza Yousaf: Cost of the Coronation will make people uncomfortable
  5. King Charles and Queen Camilla’s coronation — as it happened
  6. 6,0 6,1 Multimillion-pound coronation ‘a slap in the face’
  7. 7,0 7,1 Cost of staggeringly expensive Coronation laid bare in comparison with other royal events
  8. How much will the Coronation cost and who pays the bill?
  9. How Much King Charles III's Coronation Actually Cost
  10. 10,0 10,1 How Much Will King Charles’ Coronation Cost?
  11. Who Is Paying For King Charles's Coronation?
  12. Here's What We Know About the Vast Cost of King Charles III's Coronation
  13. How much will King Charles's Coronation cost and who pays for it?
  14. King Charles Coronation: How much will it cost and who's paying for it?
  15. After a tough year with soaring bills, not everyone was happy about the Coronation in Manchester yesterday

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]