Karibinis ruonis vienuolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karibinis ruonis vienuolis
(Monachus tropicalis)
(Monachus tropicalis)
Apsaugos būklė

Išnykę (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Pobūris: Ruoniniai
( Pinnipedia)
Šeima: Tikrieji ruoniai
( Phocidae)
Gentis: Monachus
( Monachus)
Rūšis: Karibinis ruonis vienuolis
( Monachus tropicalis)
Binomas
Monachus tropicalis
Gray, 1850

Karibinis ruonis vienuolis (Monachus tropicalis) – išnykusi ruonių rūšis. Tai vienintelė žinoma Karibų jūrai ir Meksikos įlankai natyvi ruonių (Phocidae) rūšis, ir vieninė ruonių rūšis išnykusi dėl žmogaus veiklos[2].

Pirmą kartą atrastas buvo 1494 m. Remiantis išlikusiais įrašais, ruonių populiacija tuo metu buvo gausi Karibų jūroje. Paskutinį kartą buvo pastebėtas 1952 m. Seraniljos bankoje, dalinai panirusiame rife su daug mažų negyvenamų salelių[1]. Tai Kolumbijai priklausanti sekluma tarp Jamaikos ir Hondūro.

Tai buvo palyginus didelis (patinai iki 3,25 m (pagal kitą šaltinį maždaug 2,3 m) ilgio ir 200 kg svorio) ruonis, patelės mažesnės[3]. Snukis ir papilvė buvo gelsva, nugara – pilkai ruda. Naujagimių kailis buvo ilgas ir tankus. Galūnės plikos, turėjo nagus. Daugumą laiko praleisdavo jūroje kur mito omarais, aštuonkojais ir rifų žuvimis. Kaip ir visi tikrieji ruoniai, sausumoje buvo nerangūs. Rūšis mažai bijojo žmogaus, taip pat ir nebuvo jam agresyvi. Tai pagreitino jos išnykimą. Apie dauginimąsi ir gyvenimo trukmę žinoma labai mažai; manoma jog gyvendavo apie 20 metų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „IUCN Red List - Monachus tropicalis“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2011-10-27.
  2. „It’s official: Caribbean monk seal is extinct“, MSNBC.com, 2008-06-06.
  3. Peter Saundry. 2010. Caribbean monk seal. Encyclopedia of Earth. eds. C.Micahel Hogan and Cutler Cleveland. National council for Science and the Environment, Washington DC