Karabinieriai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karabinierių korpusas
it. Arma dei Carabinieri

Karabinierių herbas
Veikimo laikas 1814–dabar
Valstybė Italijos vėliava Italija
Rūšis žandarmerija
Dydis 117 943 žm.
Šūkis Nei Secoli Fedele
'Ištikimi šimtmečiais'
Vadovybė
Vadas (it. Comandante Generale) generolas Leonardo Gallitelli
Simbolika
žandarmerijos emblema

Karabinieriai, Karabinierių korpusas (it. Arma dei Carabinieri) – Italijos žandarmerija, veikianti kaip karo ir civilinė policija. Dabar karabinieriai yra ketvirtoji Italijos ginkluotųjų pajėgų šaka (greta armijos, oro pajėgų ir laivyno).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių korpusą įkūrė Sardinijos karalius Viktoras Emanuelis I Savojietis, siekdamas sukurti Sardinijoje policijos pajėgas, panašias į Prancūzijos žandarmeriją. Iki tol policijos pareigas vykdė 1726 m. įkurtas Dragoni di Sardegna korpusas, sudarytas iš savanorių. Karališkasis karabinierių korpusas buvo įkurtas karališkuoju patentu 1814 m. liepos 13 d.[1]

Naujosios pajėgos buvo padalintos į divizijas taip, kad kiekvienai provincijai tektų karabinierių divizija. Divizijos buvo dalinamos į kuopas, o šios – į leitenantijas, kurios vadovavo vietinėms policijos stotims ir koordinavo jų veiklą, palaikė tiesioginius kontaktus su gyventojais.[1]

1868 m. buvo suformuota raitoji divizija Corazzieri, kuri organizavo karaliaus eskortus, o nuo 1946 m. – Italijos prezidento.[1] Suvienijus Italija karabinierių divizijų skaičius padidėjo.[1] 1861 m. sausio 24 d. karabinieriai buvo pavadinti naujai sukurtų ginkluotųjų pajėgų „Pirmosiomis pajėgomis“.[1]
2000 m. karabinierių statusas buvo pakeltas ir jie tapo ginkluotųjų pajėgų šaka.[1]

2014 m. birželį, minint 200-ąsias karabinierių įsteigimo metines, Italija išleido progines 2 eurų monetas. Iš viso jų išleista 6,5 milijono ir jos galioja visoje euro zonoje.[2]

Organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių generolas parade.
Karabinierių automobilis dega 2001 m. Genujoje vykusiame Didžiojo aštuoneto susitikimo metu.
Specialistų ir mobiliųjų dalinių vadovybės struktūra

Karabinieriui korpusui vadovauja Romoje įsikūrusi vadovybė, kurią sudaro:

  • it. Comandante generale (generolas),
  • it. Vice-comandante generale (generolas leitenantas)
  • štabo viršininkas – nukreipia, koordinuoja ir prižiūri visą korpuso veiklą. Jis tiesiogiai prižiūri administracijos, sveikatos, inžinerijos, transporto ir veterinarijos komisijos direktorius.
  • štabo viršininko pavaduotojai – vadovauja Nacionaliniam komplektavimo ir atrankos centrui, Nacionaliniam administracijos centrui, Įstatymų leidybos įstyaigai.[3].

Teisingumo palaikymo misijoms vykdyti karabinieriai organizuoti teritoriniu pagrindu. Teritorinė karabinierių organizacija sudaro viso karabinierių korpuso pagrindą, nes apima 80% visų karabinierių pajėgų. Teritorinę struktūrą sudaro 5 tarpregioninės, 19 regioninių ir 102 provincijų vadovybės.
Be teritorinės dalies į korpusą įeina Specialistų ir mobiliųjų dalinių vadovybė Palidoro, įsikūrusi Romoje ir vadovaujanti mobiliųjų dalinių divizijai, specialistų dalinių divizijai bei ROS.

Mobiliųjų dalinių divizija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mobiliųjų dalinių divizijos štabas yra Trevize. Diviziją sudaro dvi brigados, kurių paskirtis yra tvarkytis ypatingosiose situacijose, atlikti karines užduotis ginant savą teritoriją ar dalyvaujant karinėse operacijose užsienyje. Divizija teikia paramą palaikant viešąją tvarką ir suvaldant didžiųjų miestų teritorijas, vykdant civilinės valdžios operacijas.

ROS[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ROS (Raggruppamento Operativo Speciale), kitaip Specialioji operatyvinė grupuotė, yra 1990 m. įkurtas elitinis dalinys, kuris užsiima organizuotu nusikalstamumu (mafija ir kt.), ardomąja veikla, terorizmu ir sudėtingaisiais nusikaltimais. Šio dalinio skyrius yra kiekvieno miesto rajono prokuroro skyriuje.

Specialiųjų užduočių departamentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Specialiųjų užduočių departamentai yra už įprastinės organizacinės struktūros ir vykdo specialias misijas:

  • Corazzieri ('kirasirai') yra elitinis dalinys ir Italijos prezidento garbės sargyba, įsikūrusi Kvirinalo rūmuose (it. Palazzo del Quirinale). Jie išsiskiria savo uniforma ir ūgiu (mažiausias ūgis – 190 cm). Kartais panaudojami patruliavimui.
  • Dalis departamentų aptarnauja Italijos prezidentūrą, Senatą, parlamentą, teismų sistemą, ministrą pirmininką, Nacionalinę ekonomikos ir darbo tarybą.
  • Karabinieriai atlieka karo policijos ir saugumo palaikymo funkcijas gynybos ministerijoje, kariniuose štabuose, kariniuose teismuose, sąjungininkų karinėse organizacijose Italijoje ir užsienyje.
  • Karabinierių atstovai įvairiuose valstybinės policijos (it. Polizia di Stato) departamentuose bei su mafija ir nelegalia prekyba narkotikais kovojančiose organizacijose.
  • Karabinierių karininkai atsako už stebėjimą ir saugumą Italijos ambasadose bei konsulatuose.

Ginkluotė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierius kasdiene uniforma

Karabinierių naudojami ginklai skirstomi į paprastuosius ir specialiuosius:

Transporto priemonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daug metų tiek Italijos policija, tiek karabinieriai naudojo tik Italijos gamybos automobilius, tačiau neseniai ėmė naudoti Land Rover Defender ir Subaru automobilius. Patruliniai karabinierių automobiliai yra labai tamsiai mėlyni su baltu stogu ir raudona juosta šone. Karabinierių automobilių numeriai prasideda raidėmis CC (it. Corpo dei Carabinieri) arba EI (it. Esercito Italiano 'Italijos armija'). Tradiciškai automobilius vadina „gazelėmis“ (it. Gazzella).
Maži ir vidutiniai automobiliai naudojami paprastam patruliavimui, o didesni ir galingesni naudojami ypatingose situacijose ir eismo priežiūroje.

Karabinierių karo policijos ir mobiliųjų dalinių automobiliai nudažyti karine žalia spalva, o jų numeriai prasideda raidėmis EI (kaip ir kiti Italijos armijos automobiliai).

Automobiliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių Alfa Romeo 159
Karabinierių Iveco VM 90

Motociklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių BMW R1100-RTP

Sraigtasparniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kariniai automobiliai ir šarvuočiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių Mercedes Unimog 3000 ir 5000 mobiliosios laboratorijos biologiniams, cheminiams ir radiologiniams ginklams aptikti

Motorinės valtys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elektromobiliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karabinierių GEM e2, vadinamas Ovetti ('kiaušinis'), naudojamas patruliavimui miestuose.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „The ancient Corps of the Royal Carabinieri“. Carabinieri. Nuoroda tikrinta 2009-05-20.
  2. New national side of euro coins intended for circulation
  3. http://www.carabinieri.it/Internet/Arma/Oggi/Reparti/Organizzazione+Centrale/ Archyvuota kopija 2014-10-30 iš Wayback Machine projekto.