Brigada (karyba)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
JAV Nacionalinės gvardijos 32-oji pėstininkų brigada

Brigadakarinis dalinys, sudarytas iš 2-5 pulkų ir/ar batalionų, mažesnis už diviziją, bet didesnis už pulką.
Prancūzijos žandarmerijoje brigada yra skyriaus ar būrio dydžio padalinys.

Brigados būna divizijos dalis arba atskiras dalinys, neįeinantis į divizijos sudėtį.

Tradiciškai brigados vado karinis laipsnis būna brigados generolas (kitur – brigadininkas, kombrigas) arba pulkininkas.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Brigadas sugalvojo Švedijos karalius Gustavas II Adolfas (Gustavus Adolphus) Trisdešimties metų karo metu (1618-1648 m.), kad turėtų dalinius, besiskiriančius nuo tipiškų divizijų ir pulkų.

Žodis brigade kilęs iš lot. brigare 'kautis', o šis – iš keltų žodžio briga (plg., s.air. brig 'jėga').

Gustavo II Adolfo brigada buvo mišrus dalinys iš pėstininkų, kavalerijos ir, paprastai, artilerijos, sukurtas tam tikrai užduočiai vykdyti. Brigados dydis būdavo įvairus – nuo kuopos iki dviejų pulkų. Tokį dalinį dabar angliškai vadina task force.

Vėliau brigados idėja pasinaudojo prancūzų generolas Turenne ir sukūrė nuolatinius dalinius brigadas, dėl ko prireikė įvesti specialų laipsnį tokių brigadų vadams. Brigados vado laipsnis pradžioje vadinosi brigadier des armées du roi, vėliau – Général de brigade.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiosios Britanijos armijoje brigada apie du šimtus metų buvo smulkiausias taktinis junginys. Pulkai tuo metu buvo administraciniai batalionų junginiai (pėstininkų pulkai) arba bataliono dydžio daliniai (kavalerija).

JAV brigada yra mažesnė už diviziją ir apytiksliai lygi pulkui ar kiek didesnė už jį. Tipiška brigada paprastai turi 1500-3500 karių. Anksčiau (ypač JAV Pilietinio karo metu) armijos brigados būdavo iš dviejų pulkų, bet dabar tai jau pasenusi brigados sandara.
JAV jūrų pėstininkų korpuse brigados formuojamos tam tikroms užduotims atlikti.

Kolonijinių valstybių (pvz., Britų Imperijos) armijose brigados neretai būdavo tolimų teritorijų, postų įgulos, iš jų vadai turėjo nemažą valdžią savo teritorijoje.

Brigada paprastai yra mažiausias junginys, galintis savarankiškai veikti karo teatre be išorinio logistinio palaikymo. Šiais laikais JAV Armijoje brigados dažnai vadinamos Task Force, o D. Britanijos Armijoje – Battle Group, nors šie dariniai gali būti ir didesni už brigadas.

Brigados Lietuvos kariuomenėje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinėje Lietuvos kariuomenėje yra mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis vilkas“, sudaryta iš štabo, keturių mechanizuotųjų pėstininkų batalionų ir artilerijos bataliono, Motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“, sudaryta iš štabo, trijų pėstininkų batalionų ir artilerijos bataliono, bei lengvoji pėstininkų brigada „Aukštaitija“, sudaryta iš štabo ir penkių batalionų.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]