Kanadinė elodėja

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elodea canadensis
Kanadinė elodėja (Elodea canadensis)
Kanadinė elodėja (Elodea canadensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Poklasis: Dumblialaiškiažiedžiai
( Alismatidae)
Eilė: Vandenplūkiečiai
( Hydrocharitales)
Šeima: Vandenplūkiniai
( Hydrocharitaceae)
Gentis: Elodėja
( Elodea)
Rūšis: Kanadinė elodėja
( Elodea canadensis)

Kanadinė elodėja (Elodea canadensis) – vandenplūkinių (Hydrocharitaceae) šeimos elodėjos (Elodea) genties augalų rūšis. Genties pavadinimas kilo iš graikų kalbos helodes – pelkinis.

Tai daugiametis vandens augalas, turintis ilgą stiebą ir menturinius lapus. Vyriškieji žiedai turi 3-9 kuokelius. Moteriškieji žiedai pavieniai, išsidėstę viršutinių lapų pažastyse ant ilgų žiedkočių. Vainikėlis baltas. Žydi birželiorugpjūčio mėn.

Augalas kilęs iš Šiaurės Amerikos, aklimatizuotas Azijoje, Australijoje, Europoje, taip pat ir Lietuvoje. Lietuvoje dėl savo polinkio plisti paskelbta invazine rūšimi.[1]

Lietuvoje pirmą kartą pastebėta 1899 m. netoli Kauno, o Vilniuje1900 m. Lietuvoje sėklų nesubrandina, nes čia nėra vyriškųjų žiedų. Vegetatyviškai dauginasi stiebo atlaužomis, žieminiais pumpurais, šakutėmis.

Auga vandenyje, kur sudaro sąžalynus, todėl užžėlę vandens baseinai duoda daug žalios masės, kurią galima panaudoti laukams tręšti, taip pat kiaulėms ir kitiems gyvuliams šerti. Tačiau gali turėti ir neigiamą reikšmę – trukdo žuvininkystei, laivininkystei. Kanadinė elodėja taip pat auginama akvariumuose.

Kanadinės elodėjos sąžalynas

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]