Juan Ponce de León

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Chuanas Ponse de Leonas

Chuanas Ponse de Leonas (isp. Juan Ponce de León; 1474 m. isp. Santervás de Campos, šalia Valjadolido – 1521 m. liepą Havanoje) – ispanų konkistadoras, pirmasis Ispanijos Karūnai pavaldaus Puerto Riko gubernatorius.

Ponse de Leono kilmė ir tikslūs gimimo metai nėra žinomi. Skirtingi šaltiniai gimimo metus nurodo tarp 1460 ir 1474 m. Pasak ispanų kronikininko Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés Ponse de Leonas dalyvavo rekonkistoje, pasižymėjo kovoje dėl Granados.

1493 m. jis prisijungė prie antrosios Kristupo Kolumbo ekspedicijos į Ameriką. 1493 m. lapkritį pasiekė Karibų salas ir pagrindinį kelionės tikslą – Espanjolą. Pakeliui ekspedicija atrado Borikenos salą, vėliau pavadintą Puerto Riku. Toliau Ponse de Leono gyvenimo tarpsnis nėra žinomas, manoma, kad jis galėjęs grįžti į Ispaniją.

1502 m. į Espanjolą atvyko naujasis jos gubernatorius Nicolás de Ovando. Jo pavedimu 1504 m. Ponse de Leonas išsiųstas į salos rytus numalšinti indėnų tainų sukilimo. Konkistadoras puikiai susitvarkė su užduotimi ir pelnė gubernatoriaus palankumą bei žemes. 1505 m. strategiškai svarbioje vietoje įsteigė Higuėjaus (tada vadintą Salvaleonu) miestą. Tame mieste įsikūrė konkistadoro šeima, kurios namas išlikęs iki šių dienų.

Chuanas Ponse de Leonas lankydamasis Borikenoje iš indėnų išgirdo pasakojimus apie auksu tekančias upes. Gavęs gubernatoriaus Ovando leidimą pradėjo salos tyrinėjimą. 1508 m. jis surengė ekspediciją, kuri išsilaipino San Chuano įlankoje. Jis šalia įlankos įkūrė Kaparos fortą, kuris vėliau išaugo į San Chuano miestą. Surinkęs pakankamai aukso ir dėl maisto stygiaus 1509 m. išvyko atgal į Espanjolą. Dėl sėkmingos ekspedicijos 1509 m. Ovando jį paskyrė Borinkenos (tada dar vadintos San Chuan Bautista) gubernatoriumi. Vėl išvykęs į salą pradėjo jos kolonizaciją, įvedė enkomjendą. Tarp indėnų išplito raupai ir tymai, gerokai apmažinę jų populiaciją. Tainai surengė sukilimą, bet Ponse de Leonas jį numalšino. 1509 m. Nikolasą de Ovandą pakeitė naujas vicekaralius Diegas Kolumbas ir paskyrė Chuaną Seroną ir Migelį Diasą į Borinkenos valdžią. Keletą metų tesėsi kova tarp konkistadorų, kol 1511 m. Seronas tapo oficialiu Borinkenos gubernatoriumi.

Tuo metu sklandė kalbos apie žemes į šiaurės vakarus nuo Espanjolos. Diegas Kolumbas nurodė Ponse de Leonui surengti ekspediciją į šias žemes. 1513 m. gavęs leidimą ir teises į būsimai atrastas žemes išvyko į „Biminio salų“ (Amžinos jaunystės) paiešką. Konkistadoras buvo girdėjęs indėnų legendą, jog kažkur tose salose yra amžinosios jaunystės šaltinis. Išvykę iš Puerto Riko keliautojai pasiekė Bahamų salyną. Balandžio 2 d. jie priplaukė kaip manė dar vieną salą (iš tiesų pusiasalį), kurią pavadino La Florida („gėlėtąja“), kadangi tuo metu buvo Velykų, ispaniškai vadinamų Gėlių švente laikotarpis. Tiksli išsilaipinimo vieta nėra žinoma. Tyrinėdama pakrantes Ponse de Leono ekspedicija atrado Golfo srovę, kuri dviem dienoms buvo nubloškusi laivą San Kristobalį. Vėliau ši srovė tapo svarbiu keliu iš Vest Indijos į Europą. Toliau jie plaukė palei Floridos salyną, kol gegužės 23 d. pasiekė žemyninę Floridą. Ten sutikę indėnų pasipriešinimą išvyko toliau, dėl stiprių srovių pradėjo blaškytis po jūrą, bandydami grįžti į Puerto Riką pasiekė Kubos šiaurės rytus. Sutiko Kolumbo išsiųstą Diego Miruelo ekspediciją, kuri turėjusi šnipinėti Ponse de Leoną. Tačiau jie netrukus sudužo į rifus ir Ponse de Leonas priėmė išsigelbėjusius. Spalio 19 d. konkistadoras grįžo į Puerto Riką.

Grįžęs rado salą nusiaubtą indėnų, o jo šeimą išsigelbėjusią Espanjoloje. 1514 m. Ponse de Leonas išvyko į Ispaniją pranešti karaliui apie naujai atrastas žemes, nes nepasitikėjo Kolumbo ataskaitomis. Ten konkistadoras buvo tituluotas, gavo savo herbą bei leidimą naujai ekspedicijai į Floridą bei vėl paskirtas Puerto Riko gubernatoriumi. 1521 m. su dviejų laivų ekspedicija išvyko į Floridą. Pasiekę Kalūsahačio žiotis bandė įsteigti koloniją, bet buvo užpulti indėnų kalusų. Ponse de Leonas buvo sužeistas, kai į jo petį pataikė nuodinga strėlė. Kolonistai išvyko atgal į Havaną, kur Ponse de Leonas netrukus mirė. Palaidotas San Chuan Bautistos katedroje San Chuane.

Nors Chuanas Ponse de Leonas plačiai pripažįstamas kaip Floridos atradėjas, kiti europiečiai ją galėję pasiekti anksčiau, nes kelionės į Bahamas vyko nuo 1494 m. ir yra žinių, kad ekspedicijos pasiekdavusios žemes, kurios galėjusios būti Florida.