Jonagunių kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jonagunio kalba)
Jonagunių kalba
KalbamaJonagunis, Japonija
Kalbančiųjų skaičius800
KilmėJaponų kalbos

 Riūkiū

  Jonagunio kalba
Rašto sistemoshiragana arba katakana
Oficialus statusas
Prižiūrinčios institucijosnėra
Kalbos kodai
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3yoi

Jonagunio kalba (どぅなん, jap. 与那国語) – vos 800 žmonių Riūkiū salose į rytus nuo Taivano vartojama japonų kalbų grupei priklausanti kalba. Giminingiausia Jaejamos kalbai.

Istorija ir kalbos statusas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir kitos Riūkiū kalboms priklausančios kalbos kilo iš senosios japonų kalbos. Japonijos vyriausybė šią kalbą laiko tarme, daugelis kalbininkų – atskira kalba dėl ypatingos fonetinės charakteristikos ir ryškaus skyrimosi nuo dabartinės japonų kalbos bei kitų Riūkiū kalbų. Kalbos pavadinimas kilo iš salos, kur kalba vartojama, pavadinimo (どぅなん (dunan) reiškia Jonagunis).

Kadangi jonagunio kalba neturi oficialios rašto sistemos (vartojama hiragana arba katakana), o ją moka beveik išimtinai tik senyvo amžiaus žmonės, kalbai gresia išnykimas. Vis dėlto aktyvistės Ikemos Nae (池間苗) yra išleistas žodynėlis[1], ji laikoma viena iš nedaugelio salos kultūros, įskaitant ir senojo salos rašto kaida, žinovų.

2009 m. vasarį UNESCO išleido pranešimą, kuriame Jonagunio kalba apibrėžta kaip sparčiai nykstanti.[2]

Fonologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jonagunio kalboje balsių įvairovė mažiausia tarp visų japonų kalbų – vyrauja trys balsiai: a, i ir u, tuo tarpu e ir o sutinkamas rečiau (pvz., e sutinkama liepiamojoje nuosakoje, o – pabrėžiančioje dalelytėje do).

Jonagunio kalboje, kaip ir Mijako, Jaejamos ir kitose Pietų Riūkiū kalbose, /b/ yra etimologiškai giminingas klasikinės japonų kalbos /w/ ir dabartinės japonų kalbos /ɰ/. Jonagunyje japonų kalbos ir Riūkiū kalbų /j/ pakitęs į /d/ (pvz., yama --> dama).

Jonagunio kalboje taip pat sutinkami tarpbalsiniai sprogstamieji priebalsiai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]