Jokūbavo dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 55°49′49″š. pl. 21°20′34″r. ilg. / 55.8304°š. pl. 21.3428°r. ilg. / 55.8304; 21.3428

Jokūbavo dvaras
Dvaro sodybos tvartas
Dvaro sodybos tvartas
Vieta Jokūbavas, Kretingos rajonas
Įkurtas XVIII a.
Bajorų giminės Jokūbas Nagurskis
Parčevskiai
Aleksandras Stulginskis
Parkas Parko fragmentai
Pastatų būklė Išlikę ūkiniai pastatai

Jokūbavo dvaras (arba Stončių dvaras, Stančių dvaras) – buvusi dvaro sodyba Jokūbave, Kretingos rajone, tarpukaryje priklausiusi buvusiam Lietuvos prezidentui Aleksandrui Stulginskiui. Dvaro parke jam pastatytas paminklas. Išlikę dvaro sodybos ūkiniai pastatai, dvarininko namo pamatai, kai kurios parko medžių alėjos. Dvaro sodybos fragmentai yra įtraukti į Kultūros paveldo registrą (unik. kodas 316).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVIII a. pradžia laikoma Jokūbavo miestelio ir dvaro sodybos užuomazga. 1766 m. iš Onos Sapiegaitės–Masalskienės, valdžiusios žemes Kartenos apylinkėse, aplink Jokūbavą buvusias žemes nupirko dvarininkas, Žemaičių kunigaikštystės pakamaris Jokūbas Nagurskis, iš ko ir kilo miestelio pavadinimas. Jokūbavo dvarą XIX a. vid.– XX a. pr. valdė garsi Parčevskių giminė. Dvare 19151918 m. šeimininkavo Oberosto Lietuvos srities Kretingos apskrities karinės valdžios viršininko skiriami vietininkai.

Po žemės reformos 1926 m. Jokūbavo dvaras buvo išparceliuotas. Dalis dvaro žemių priskirta Petrikaičių kaimui, o kita pavadinta Suktinių kaimu ir išdalinta Lietuvos kariuomenės savanoriams ir dvaro kumečiams. Likusią sodybą įsigijo Aleksandras Stulginskis, gyvenęs ir ūkininkavęs dvare iki 1941 m.

Pokaryje dvaro žemė ir pastatai nacionalizuoti. 1945 m. čia pradėjo veikti Kretingos tarybinio ūkio padalinys. 1950 m. vietoje tarybinio ūkio padalinio įsteigtas Jokūbavo kolūkis, kurio administracija įsikūrė dvaro rūmuose. 19501992 m. Jokūbavas buvo centrinė ūkio gyvenvietė. Apie 1995 m. buvo nugriautas dvarininko namas, jo pamatai užkonservuoti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]