Jacopo Pirona

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jacopo Pirona
Gimė 1789 m. lapkričio 22 d.
Dinjanas, Friulis
Mirė 1870 m. sausio 4 d. (80 metų)
Udinė, Friulis
Veikla rašytojas, kalbininkas

Jakopas Pirona (it. Jacopo Pirona, 1789 m. lapkričio 22 d. Dinjanas, Friulis – 1870 m. sausio 4 d. Udinė, Friulis) – friulų abatas, rašytojas ir kalbininkas. Jis yra pirmojo friulų kalbos žodyno, kuriame vartojama suvienodinta rašyba, autorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė kilmingoje friulų šeimoje, žinios apie šią šeimą siekia 1400 m. Po studijų Udinės seminarijoje tapo abatu. Jis buvo svarbiausia friulų kultūros figūra nuo XIX a. antrojo dešimtmečio iki šeštojo dešimtmečio pabaigos,[1] ėjo įvairias pareigas: buvo Udinės ir vietos muziejų, gimnazijos (kurioje dėstė) direktorius, Udinės skaitymo kabineto draugijoje buvo provincijos spaudinių cenzorius ir Udinės akademijos prezidentas. Be to, jo vaidmuo buvo lemiamas kuriant ir plėtojant Udinės miesto biblioteką, kurios bibliotekininku jis dirbo 1866–1868 m.

Jis ne tik gilinosi į lotynų kalbą ir buvo friulistas (tyrė friulų kalbą, kultūrą, tautosaką), bet ir rašė italų ir lotynų kalbomis. Žinomiausias jo darbas yra „Friulų kalbos žodynas“, dažnai laikomas pirmuoju friulų kalbos žodynu, jis parašytas bendradarbiaujant su sūnėnu Džuliju Andrėja (Giulio Andrea) ir išleistas po mirties, 1871 m., Venecijoje.[2] Tas pats sūnėnas kartu su Erkole Karlečiu ir Džovaniu Batista Kornjaliu išleido „Il nuovo Pirona“ (Udine, A. Bosetti, 1935); abu žodynus kelis kartus iš naujo leido Friulų filologijos draugija.[3]

Palaidotas monumentaliose Udinės kapinėse kartu su kitais garsiais Friulio žmonėmis.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. F. Tamburlini, Le date fondanti della nascita della Biblioteca Civica, „Tra Venezia e Vienna: le arti a Udine nell’800“ a cura di G. Bergamini, C. Balsamo, Udine, Silvana, 2004, pp. 210–219
  2. Vocabolario friulano dell’abate Jacopo Pirona, pubblicato per cura del dott. Giulio Andrea Pirona, Venezia, tipi dello stabilimento Antonelli, 1871. Il testo in Google Libri.
  3. Giulio Andrea Pirona, Ercole Carletti, Giovanni Battista Corgnali, Il nuovo Pirona, vocabolario friulano, aggiunte e correzioni riordinate da Giovanni Frau per la seconda edizione (1992), Udine, Società filologica friulana, 2004. ISBN 88-7636-028-X.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]