Iran Air

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Iran Air
IATA
IR
ICAO
IRA
Šaukinys
IRAN AIR
Įkurta 1944 m.
Pagrindinis oro uostas Merabado tarptautinis oro uostas
Teherano Imamo Komeini tarptautinis oro uostas
Dažno keleivio programa SkyGift
Lėktuvų skaičius 43
Maršrutai 58
Priklauso Irano nacionalinė oro linijų korporacija
Šūkis "Our Mission Is Your Safety"
"We Take You There, We Take You Back"
Būstinė Teheranas, Iranas
Vadovybė Farhad Parvaresh
Tinklalapis http://www.iranair.com/

Iran Air (taip pat žinoma kaip The Airline of the Islamic Republic of Iran, persiškai هواپیمايی جمهوری اسلامی ایران) – pagrindinė Irano oro linijų bendrovė, įkurta 1944 m. Ši bendrovė skraidina keleivius 58 kryptimis pasaulyje, o kompanijos krovinių padalinys Iran Air Cargo – krovinius 25 kryptimis.

1944 m. Iranian Airways kompaniją įkūrė Irano verslininkų grupė. Tuomet įmonė aptarnavo vietinius ir regioninius maršrutus bei turėjo vieną reguliarų krovininį skrydį į Europą.

1962 m. įmonė susijungė su kita bendrove „Persian Air Services“ ir kartu sukūrė bendrą įmonę Iranian Air.

1965 m. kompanija įsigijo pirmuosius reaktyvinius lėktuvus Boeing 707 ir Boeing 727-100. 1971 m. lėktuvų parką papildė Boeing 737–200, o 1978 m. trys Boeing 747 variantai. Tuomet prasidėjo sparti kompanijos plėtra (vien į Londoną keleivius skraidinta 30 kartų per savaitę).

Aštuntame XX am. dešimtmetyje Iran Air buvo viena sparčiausiai augančių oro linijų pasaulyje. 1976 m. ši kompanija buvo vadinta saugiausia pasaulyje po Qantas.

Po Irano revoliucijos dauguma tarptautinių kompanijos skrydžių buvo peržiūrėti ir atšaukti. 1980 m. prasidėjęs Irano-Irako karas neleido kompanijai atsigauti ir dažnai jos veikla buvo įtakojama įvairių karo veiksmų. Situacija kiek pagerėjo pasibaigus karui 1988 m.

2001 m. kompanija įsigijo penkis naudotus Airbus A310 lėktuvus. Netrukus prasidėjusi įtampa tarp JAV ir Irano dėl pastarojo branduolinės programos neleido Iran Air tinkamai plėstis ir vykdyti savo veiklos. JAV uždraudė visus kompanijos skrydžius į šią šalį.

2010 m. liepos 6 d. Europos Komisija paskelbė apie savo sprendimą įrašyti Iran Air į nesaugių kompanijų sąrašą ir uždraudžianti visus jos skrydžius ES teritorijoje su Airbus A320, Boeing 727 ir Boeing 747 lėktuvais.[1]

2016 m. sausį Iranui dėl šalies branduolinės programos susitarimų laikymosi buvo nutraukti visi skrydžių ir kuro papildymo draudimai Europoje ir JAV. Po šių sprendimų Iran Air sparčiai pradėjo domėtis naujomis galimybėmis įsigyti naujų lėktuvų ar pakoreguoti savo skrydžius.[2][3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]