Hogmanay

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šventiniai fejerverkai Edinburge

Hogmanayškotiški Naujieji metai, švenčiami dvi dienas. Paprastai pažymimas ir Naujųjų metų rytas sausio 1 d., kai kuriais atvejais – sausio 2 d., kuri škotams yra laisva, nedarbo diena. Šventės pavadinimo kilmė neaiški, tačiau ji gali būti siejama su vikingų ar gėlų paminėjimais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Škotams tai ne ką mažesnė šventė nei Kalėdos, kurias Škotijos presbiterijonų bažnyčia draudė kelis šimtmečius. Tai įrodo užsitęsiantys renginiai, kurie baigiami tik sausio antrąją. 1693 m. „Škotų presbiterionų elokvencijoje“ (angl. Scotch Presbyterian Eloquence) buvo vienas iš pirmųjų oficialių šventės paminėjimų bažnytiniuose raštuose. Nors Kalėdos buvo įprastos tarp škotų katalikų, tačiau Škotijos bažnyčia beveik 400 metų nesutiko švęsti Kalėdų. Jos Škotijoje tapo valstybine švente tik 1958 m.

Tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šventės papročiai visoje Škotijoje skiriasi, paprastai visur apima dovanų teikimą bei draugų ir kaimynų lankymą namuose, ypatingą dėmesį skiriant pirmajam naujųjų metų svečiui. Naujųjų metų sutikimą lydi tradiciniai sudeginimo ritualai, eitynės su fakelais, fejerverkai.

Hogmanay šventei pasiruošiama ne tik fiziškai sutvarkant namus, bet ir siekiant emocinio susitaikymo ir vidinės ramybės. Seniau kaimuose būdavo uždegamos deguto statinės ir ridenamos gatvėmis. Šiuo ritualu buvo siekiama, kad senieji metai būtų sudeginami kartu su visu blogiu ir atveriamas kelias naujiems metams. Po apsitvarkymo mažieji škotai užsisiaučia avies kailius ir keliauja nuo vienų kaimynų durų prie kitų, gieda senas keltiškas giesmes. Tuo metu lazdomis simboliškai mušami jų avikailių apsiaustai. Ypač vertinamas pirmasis svetys, įžengęs pro namų duris (First-foot). Tas, kuris sausio pirmąją pirmas peržengia namų slenkstį, turi būti su dovanomis, nes dosniam žmogui esą turės sektis visus ateinančius metus. Druska, anglis, skanumynai, viskis – kiekviena iš simbolinių dovanų jų savininkams žada tam tikros rūšies sėkmę.

Priimta, kaip ir visame kalėdiniame laikotarpyje, kolektyviai giedoti anglakalbėse šalyse tradicinę giesmę „Auld Lang Syne“ („Seni geri laikai“). Dauguma škotų per Naujuosius metus paruošia specialią vakarienę, dažniausiai su mėsos pyragu tešlos apvalkale (steak pie).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]