Hiuvinkė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Hiuvinkė
suom. Hyvinkää
šved. Hyvinge
            
Moderni Hiuvinkės bažnyčia
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Suomijos vėliava Suomija
Provincija Pietų Suomija
Regionas Usima
Įkūrimo data 1917
Meras Raimo Lahti
Gyventojų (2009) 45 286
Plotas 336,79 km²
Tankumas (2009) 134 žm./km²
Tinklalapis [1]
Vikiteka Hiuvinkė

Hiuvinkė (suom. Hyvinkää, šved. Hyvinge) − miestas Suomijoje, Pietų Suomijos provincijoje, Usimos regione, 50 km į šiaurę nuo Helsinkio.

Dėl gero susisiekimo su Helsinkiu, Hiuvinkė tapo svarbiu jo priemiesčiu. Todėl Hiuvinkėje yra tik nedidelės prekybos ir aptarnavimo įmonės, nes didesnės įmonės neatlaiko Helsinkio konkurencijos.

Hiuvinkė garsėja žinomais architektūriniais statiniais − Hiuvinkės bažnyčia, Geležinkelio muziejumi, senu vilnos fabriku.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVI a. šioje vietoje buvo taverna, vadinama Hyvinkäänkylä, kuri buvo pusiaukelėje tarp Helsinkio ir Hemenlinos. Pirmuosiuose mokesčių žiniaraščiuose čia jau buvo pažymėti keli namai.

1861 m. visoje Suomijoje prasidėjus geležinkelių bėgių tiesimui, Hiuvinkės kaimas labai išsiplėtė. Hiuvinkės geležinkelio stotis (aplink ją vystėsi miestas) išliko iki mūsų dienų. 1875 m. geležinkelio atkarpa Hanko−Hiuvinkė tapo pirmuoju privačiu geležinkeliu Suomijoje. XX a. pradžioje Hiuvinkė tapo tarpine stotele išvykstantiems emigrantams į Šiaurės Ameriką.

Hiuvinkę supa pušynai, todėl čia labai švarus oras. 1880 m. Hiuvinkėje buvo atidaryta sanatorija.

Industrializacijos metais Hiuvinkėje buvo atidarytas vilnos fabrikas, kuris dirbo iki 1990 m. Dabar fabriko patalpose rengiamos parodos.

Po II pasaulinio karo, Hiuvinkės aeoruostas buvo pagrindinis Suomijoje, nes Helsinkio aeoruostą kontroliavo sąjungininkai.

Miestai partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]