Gulsčioji ragužė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Tribulus terrestris
Gulsčioji ragužė (Tribulus terrestris)
Gulsčioji ragužė (Tribulus terrestris)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Eilė: Keimerūniečiai
( Zygophyllales)
Šeima: Keimerūniniai
( Zygophyllaceae)
Rūšis: Ragužė
( Tribulus)
Gentis: Gulsčioji ragužė
( Tribulus terrestris)
Tribulus terrestris

Gulsčioji ragužė (lot. Tribulus terrestris, angl. Puncture Vine, vok. Erd-Burzeldorn) keimerūninių (Zygophyllaceae) šeimos, ragužių (Tribulus) genties augalas, dar vadinamas Žemės žvaigžde. Auga tropinėse bei subtropinėse šalyse Azijoje, Afrikoje, Pietų Europoje, Šiaurės Australijoje ir iš šių šalių buvo atvežtas į Europą, kur plačiai naudojamas farmacijos bei maisto papildų pramonės šakose.

Morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai vienametis arba dvimetis augalas, kurio aukštis pasiekia nuo 10 iki 50 cm. Augalas turi mažus šeriukus ir jų dėka iš pažiūros atrodo pilkas. Plunksnos formos 2,5 cm iki 5 cm ilgio sudėtiniai lapai sudaryti iš 5-8 porų elipsinių lapų, kurie yra 5-10 cm ilgio bei 3-8 cm pločio.

Ploni geltoni žiedlapiai kurių skersmuo 1-1,5 cm auga ant trumpų kotelių. Gali žydėti visus metus.

Porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši rūšis turi kelis giminingus porūšius kurie skirias žiedlapiais, vaisiais ir lapais:

  • Tribulus terrestris var. bicornutus
  • Tribulus terrestris var. inermis
  • Tribulus terrestris var. robustus
  • Tribulus terrestris var. terrestris

Farmacija ir maisto papildai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradėjus plačiau tyrinėti gulsčiosios ragužės poveikį buvo pastebėta, kad šis augalas turi įtakos vyriškojo hormono (testosterono) kiekiui kraujyje, stiprina imunitetą, didina ištvermę, taip pat mažina nereikalingo vandens kaupimąsi raumens audinyje bei cholesterolio kiekį kraujyje. Skatina tokių hormonų, kaip (LH), testosterono ir (FSH) gamybą. Manoma, kad ragužės ekstrakte esantis steroidinis saponinas protodioscinas skatina liuteinizuojančio hormono (LH) gamybą ir per jį - didesnį testosterono išskyrimą organizme. Ragužės ekstraktų poveikis lytiniams hormonams buvo patvirtintas moksliniais tyrimais su gyvūnais. Taip pat yra tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis, rodančių afrodiziakinį ragužės ekstraktų poveikį.

Literatūros sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gauthaman K, Ganesan AP. The hormonal effects of Tribulus terrestris and its role in the management of male erectile dysfunction--an evaluation using primates, rabbit and rat. Phytomedicine. 2008 Jan;15(1-2):44-54.
  2. Gauthaman K, Adaikan PG, Prasad RN. Aphrodisiac properties of Tribulus Terrestris extract (Protodioscin) in normal and castrated rats. Life Sci. 2002 Aug 9;71(12):1385-96.
  3. Adimoelja A, Adaikan PG. Protodioscin from herbal plant Tribulus terrestris L improves the male sexual functions, probably via DHEA. Int J Impotence Research 1997;9, supp 1.