Griciukas

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Limosa limosa
Apsauga: 2(V) – Pažeidžiama rūšis
Griciukas (Limosa limosa)
Griciukas (Limosa limosa)
Apsaugos būklė

Beveik nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Sėjikiniai paukščiai
( Charadriiformes)
Šeima: Tilvikiniai
( Scolopacidae)
Gentis: Griciukai
( Limosa)
Rūšis: Griciukas
( Limosa limosa)
Griciuko paplitimas. Mėlyna – žiemojimas, geltona – perėjimas, žalia – gyvena nuolat.
Griciuko paplitimas. Mėlyna – žiemojimas,
geltona – perėjimas, žalia – gyvena nuolat.
Binomas
Limosa limosa
Linnaeus, 1758

Griciukas, paprastasis griciukas (Limosa limosa) – tilvikinių (Scolopacidae) šeimos paukštis.

Gyvena šlapiose ir drėgnose pievose. Taip pat mėgsta atviras žemapelkes ir tarpines pelkes. Traukimo metu aptinkamas atvirose dumblingose pakrantėse. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

Paukščiai anksti išskrenda žiemoti. Neretai senieji išskrenda anksčiau už jauniklius.

Paprastajo griciuko patelei priklauso ilgiausio skrydžio rekordas. Stebimas paukštis iš Naujosios Zelandijos be atokvėpio sugebėjo nuskristi į Aliaską. Iš viso ore gyvūnas išbuvo 9 paras, nuskrido 11 668 km.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paukštis ilgomis kojomis ir tiesiu ilgu snapu, maždaug karvelio dydžio. Galva, kaklas, pagurklis ir krūtinės priekinė dalis ryškiai rudos spalvos. Nugarinė pusė rusva, išmarginta tamsiomis dėmėmis. Sparnas su plačia balta juostele. Patelė mažiau ruda negu patinas. Veisimosi metu patino apdaras rusvai oranžinis ir yra ryškesnis nei patelės. Pagal išvaizdą labai panašus į laplandinį griciuką, bet šio snapas šiek tiek riestas ir paukščiui skrendant sparnų viršuje ryškios baltos juostos nėra (griciuko – yra). Be to, griciuko kojos yra ilgesnės, ir jam skrendant, daug labiau išsikiša už uodegos nei laplandinio.

Dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Limosa limosa

Monogamas. Pradeda veistis balandį (dažniausiai). Paukščių tuoktuvių metu patinas greit plasnodamas sparnais kyla į viršų; pamažu lėtina greitį ir sparnų mostus, plačiai išskleidžia uodegą. Siūbuodamas į šonus nuolat garsiai šaukia.

Peri pavieniui arba nedidelėmis kolonijomis. Lizdą suka nesudėtingą, aukštesnėje vietoje, ant kupsto, tarp aukštų žolių. Dugną iškloja aplink augančių žolių stiebeliais. Lizdą pasiaukojamai gina. Kartais kartu su pempėmis persekioja varnas, klykaudami puola žmogų. Taip jie apsaugo ne tik savo, bet ir kaimynų lizdus, su griciukais dažnai peri antys.

Deda 4 pilkai žalsvus su tamsesnėmis dėmelėmis kiaušinius. Patinas ir patelė peri 22-24 dienas. Jaunikliai išsirita gegužę. Išsiritę tuoj palieka lizdą arba laikosi netoli lizdavietės. Jie greitai pradeda maitintis savarankiškai. Gana vikriai bėgioja po pelkių augalijos sąžalynus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Limosa limosa“. IUCN Red list. Suarchyvuotas originalas 2012-05-09. Nuoroda tikrinta 2012-05-02.
Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.