Gediminas Gelgotas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gediminas Gelgotas
Pilnas vardasGediminas Gelgotas
Gimė1986 m. birželio 12 d. (37 metai) Vilnius
KilmėLietuvos vėliava Lietuva
Žanraišiuolaikinė akademinė muzika, šiuolaikinė minimalistinė muzika
Veiklakompozitorius, dirigentas
Aktyvumo metai2004 – dabar
Svetainėgediminasgelgotas.com

Gediminas Gelgotas (g. 1986 m. birželio 12 d., Vilniuje) – lietuvių kompozitorius ir dirigentas, Naujų Idėjų kamerinio orkestro NIKO įkūrėjas ir meno vadovas. Gelgotas simfoninų kūrinių premjeros rengiamos pagrindinėse Europos koncertų salėse ir muzikos festivaliuose, tarp kurių Berlyno "Konzerthaus" (2012 m.), Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalis (2013 m.), Leipcigo "Gewandhaus" (2015 m.), Ciuricho "Tonhalle" (2015 m.), "Kissinger Sommer" muzikos festivalis. Tuo tarpu Gelgoto kūryba pristatyta bei transliuojama daugelio pagrindinių Europos ir pasaulinių transliuotojų, tarp kurių Classic FM, Mezzo TV, BBC World Service, BR Klassik, Radio France, WQXR ir t. t..

Gelgoto muzika žinoma kaip pritraukianti naujas ir jaunesnes auditorijas į klasikinės muzikos koncertų sales.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gediminas Gelgotas gimė žinomoje muzikantų šeimoje Vilniuje. Motina Rasa Gelgotienė (g. 1958) žymi chorvedė, trijų Vilniaus universiteto chorų meno vadovė, tėvas Valentinas Gelgotas (g. 1953) Lietuvos Nacionalinio Simfoninio orkestro pirmasis fleitistas. Brolis ir sesuo taip pat profesionalūs muzikantai – Giedrius Gelgotas (g. 1977) – fleitistas, sesuo Justina Gelgotaitė (g. 1981) – obojistė.

Muzikos Gelgotas pradėjo mokytis 1993 metais Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje (fortepijono 1993–2005 m., trimito 1998–2005 m. ir kompozicijos 2003–2005 m. specialybes). 2005–2011 m. kompozicijos studijas tęsė Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje prof. Vytauto Barkausko klasėje, simfoninio dirigavimo mokėsi prof. Gintaro Rinkevičiaus klasėje.

2009–2010 metais studijavo Hamburgo Muzikos ir Dramos aukštojoje mokykloje, kompozitoriaus Peter Michael Hamel klasėje. 2006 m. įkūrė Naujų idėjų kamerinį orkestrą NIKO (angliškai New Ideas Chamber Orchestra NICO), kurio pagrindinė veikla – Gelgoto muzikos atlikimas ir jo kūrybinių idėjų realizavimas.

2010 m. Kompozitorius pasirašė kontraktą su pasauline leidybos kompanija Peermusic Classical, kuri tapo pagrindine Gelgoto muzikos natų leidėja.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

"Never Ignore the Cosmic Ocean"

"Never Ignore the Cosmic Ocean" - G. Gelgoto kūrinys, sukurtas 2011m. kamerinės styginių sudėties ansambliui. 2011m. rugpjūčio 11d. simfoninę kūrinio versiją pirmą kartą atliko "Baltic Sea Philharmonic" (buvęs "Baltic Youth Philharmonic") orkestras, diriguojamas Kristjan Järvi, prestižinėje Berlyno Konzerthaus salėje, "Young Euro Classic" festivalio metu. Ši minimalistinė kompozicija atspindi paties kūrėjo asmeninį ryšį su intelektualiniu pasauliu ir kūribiniais procesais. "Naujasis lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto kūrinys sukėlė tikrą sensaciją!"[1] 2013m. rugsėjo 1d. "Never Ignore the Cosmic Ocean" buvo transliuojamas daugelio Vokietijos radijo stočių, o nuo 2015m. rugsėjo yra reguliariai rodomas Mezzo TV Europoje ir Azijoje. Simfoninės versijos įrašą išleido nepriklausoma prancūzų leidybinė kompanija "Naïve". "Never Ignore the Cosmic Ocean" - tai kūrinys, tapęs lūžio tašku tarptautinėje G. Gelgoto karjeroje.

Simfonija Nr.1 “Extracultural”

Extracultural Archyvuota kopija 2020-12-30 iš Wayback Machine projekto.” - pirmoji G. Gelgoto simfonija simfoniniam orkestrui ir ansambliui (vokalas, fortepijonas, elektronika ir styginiai), parašyta 2014-2015m. Pasaulinė kūrinio premjera įvyko 2015m. sausio 17d., Gewandhaus koncertų salėje Leipcige (Vokietija) ir buvo sutikta stovinčios publikos ovacijomis bei puikiais kritikų atsiliepimais. Lietuvoje “Extracultural” pirmą kartą buvo atlikta po pusės metų, XIX Tarptautinio Vilniaus Festivalio atidarymo koncerto metu. Abi premjeras dirigavo estų kilmės maestro Kristjan Järvi. Kūrinį Leipcige atliko MDR Radio Orchestra (Vidurio Vokietijos Radijo Orkestras), kurio meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas - Kristjan Järvi. Tuo tarpu Vilniuje “Extracultural” atliko Lietuvos Nacionalinis simfoninis orkestras. Simfonijos atlikimuose dalyvavo ne tik pats kompozitorius, bet ir jo ansamblis Naujų Idėjų kamerinis orkestras NIKO. Kūrinį sudaro kelios pagrindinės dalys - Higher Energy, Sacred Unreligious Soul, Transitory, Sanctifaction - ir aštuoni mažesni epizodai - Introdukcija, Contemporary Music, Moduliacija nr.1, Moduliacija nr.2, Pre–Sanctifaction, Bridge X ir Kadencija. Simfonijos trukmė - apie 42 minutes.

"Mountains. Waters. (Freedom)"

"Mountains. Water. (Freedom)" yra G. Gelgoto kūrinys simfoniniam orkestrui, parašytas 2015m., “Swiss Orpheum Foundation” užsakymu. Kūrinio premjera įvyko 2015m. rugsėjį Ciuricho Tonhalle salėje (Šveicarija), Baltic Sea Philharmonic orkestrui dirigavo Kristjan Järvi. Nuo 2017m. vasario mėn. “Mountains. Waters. (Freedom)” yra nuolat transliuojamas Mezzo TV televizijoje Europoje ir Azijoje.

Koncertas smuikui ir simfoniniam orkestrui Nr.1

G. Gelgoto pirmasis koncertas smuikui buvo parašytas 2017-2018m. specialiai šveicarų smuiko virtuozui David Nebel. Premjera įvyko 2018m. liepos 7d., Kissinger Sommer muzikos festivalyje. Kūrinį atliko David Nebel, Kristjan Järvi ir Baltic Sea Philharmonic orkestras.

2009 metais savo asmeniniu laišku Gelgotui jo muziką puikiai įvertino minimalistinės muzikos pradininkas Terry Riley: “Tu turi labai unikalų ir įtikinantį kompozicinį balsą.”

2012 m. Dirigentas Kristjan Järvi pasakojo apie savo susidūrimą su Gedimino Gelgoto muzika: „Kai pirmą kartą išgirdau Gelgoto muziką, likau visiškai apstulbęs! Jo muzika yra fantastiška ir visas jos atlikimo konceptas yra neįtikėtinai originalus!“ (Exberliner, Juli/August 2012)

Pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gelgoto muzikos svarbiausiose klasikinės muzikos koncertų salėse bei prestižiniuose festivaliuose Europoje, tarp kurių: "Kissinger Sommer" muzikos festivalyje, Betoveno vardo festivalyje Bonoje, "Schleswig-Holstein" festivalyje, "Young Euro Classics" festivalyje, Uzedomo muzikos festivalyje, taip pat Paryžiaus "Champs-Elysées" teatre, Berlyno "Konzerthaus" koncertų salėje, Ciuricho "Tonhalle" koncertų salėje, Helsinkio muzikos centre, Peterburgo "Mariinski" koncertų salėje, Maskvos Čaikovskio vardo didžiojoje koncertų salėje ir t. t.

Gelgoto kūrybą vis plačiau pristato pasaulyje pripažinti muzikai: dirigentai Kristjan Järvi ir Martynas Stakionis, smuikininkai Mari Samuelsen, Lidia Baich, Kristine Balanas, Deividas Nebelis, violončelininkas Vytautas Sondeckis ir gyva kontraboso legenda Romanas Patkolas.

2014 m. rezidencijos metu viename garsiausių pasaulyje "Verbier" muzikos festivalyje Gelgotas buvo apdovanotas prestižine "Neva Foundation" premija.

Pastaraisiais metais Gelgoto muzika buvo pristatyta didžiųjų transliuotojų Europoje ir visame pasaulyje, įskaitant "Classic FM", "Mezzo TV", "BBC World Service", "BR Klassik", "Radio France" ir kt.

Įkvėpimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savo knygoje „Gettin‘ Closer“ (2012) Gelgotas rašė: „Aš niekada nesijaučiau artimas su racionaliai orientuotu menu. <…> Esu tikras, tie, kurie klauso mano muzikos ar dirba drauge žino mano polinkį į muziką, kuri ne tik domina savo struktūra ir koncepcija, bet kokiu nors būdu žadina klausančiųjų širdis.“

Gelgotą stipriai įkvėpė ir jo kūrybą įtakojo jo pažintis su kompozitoriumi Peter Michael Hamel, studijos pas šį kompozitorių. „Visas dvi valandas Hamelio improvizacijų koncerte sėdėjau verkdamas, jo improvizavimas vargonais manyje sukėlė globalius pergyvenimus. Tuo metu pamaniau – štai, ką aš galiu vadinti Muzikos Jėga. Tokio lygio profesionalumas man užima kvapą. Atrodo, kad kiekviena frazė prasideda ir baigiasi, gimsta ir miršta absoliučiai organiškai, be jokio įprastinės logikos įsikišimo. Atrodo, kad scenoje yra meistras, žinantis tiksliai, ką ir kada groti, kad muzika Tave paveiktų. Meistriškumas, kai viena maža detalė muzikiniame audinyje sukelia globalias patirtis.“ („Gettin‘ Closer“, 2012)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Neue Musikzeitung, August 2012