François Viète

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Fransua Vijetas)
Fransua Vijetas

Fransua Vijetas (pranc. François Viète, Viette, lot. Franciscus Vieta; 15401603 m.) – prancūzų matematikas. 1591 m. sudarė algebros raidinę simboliką, sukūrė bendrą antro, trečio ir ketvirto laipsnio lygčių sprendimo metodą, sudarė lygties koeficientų ir šaknų sąryšių formules. Sukūrė algebrinių lygčių apytikslio sprendimo metodą. Sudarė plokščiojo ir sferinio trikampio formulių, funkcijas cos nx ir sin nx išreiškė laipsninėmis eilutėmis, pradėjo tirti begalines sandaugas. Sukūrė Vijeto teoremąkvadratinių lygčių sprendimo būdą netaikant diskriminanto.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fransua Vijetas buvo teisininkas, tačiau laisvalaikį skyrė matematikai. Savo karjeros pradžioje Vijetas buvo parlamento patarėjas Bretanėje, vėliau tapo Henriko III ir Henriko IV karališkuoju patarėju. Čia kartu su savo kitomis užduotimis Vijetas demonstravo sugebėjimus iššifruoti sudėtingas slaptas žinutes.

Vijeto formulė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1593 m. Fransua Vijetas, remdamasis geometriniais svarstymais ir puikiai įvaldytais trigonometriniais skaičiavimais, atrado pirmąją matematikos istorijoje begalinę sandaugą, kuria apskaičiuojama skaičiaus π vertė. Ji vadinama Vijeto formule:[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]