EXEM

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Exem)
Exem

grupė Exem
iš k. į d.: Mindaugas Kazakevičius ir Skirmantas Jutkonis
Biografija
KilmėLietuva Klaipėda, Lietuva
Žanraielektroninė, techno, neo-folk
Kūrinių kalboslietuvių
Aktyvumo metai1992-
Svetainėwww.exem.lt
Nariai
Mindaugas Kazakevičius, Skirmantas Jutkonis
Buvę nariai
Matas Petrikas, Vilius Ančeris
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.

EXEM – lietuviška elektroninės muzikos grupė (duetas) ir muzikos prodiuserių kolektyvas, įsikūręs 1992 m.

Grupės istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupė įkurta 1992 m. Klaipėdoje. Pavadinimas EXEM evoliucionavo iš EM-2, ankstesnės Mindaugo Kazakevičiaus–Kryžiaus grupės pavadinimo. EXEM idėjinio lyderio M. Kazakevičiaus ir Mato Petriko eksperimentai „industrial techno“ srityje buvo naujas muzikinis reiškinys Lietuvoje[reikalingas šaltinis]. 1992-93 m. sukurtos kompozicijos dienos šviesos neišvydo dėl nekomerciškumo[reikalingas šaltinis]. Grupė nufilmavo du video klipus kūriniams „Tautos Jėga Vienybėje“ ir „Who Killed Kennedy“, dalyvavo viename iš pirmųjų šokių muzikos rinkinių „Labanakt“ su daina „Buggs Bunny Still Alive“ bei atkreipė klausytojų ir muzikos kritikų dėmesį savo prieštaringa išvaizda ir deklaruojamomis muzikinėmis idėjomis[reikalingas šaltinis].

Albumas „No time“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po nesėkmingo bandymo išleisti albumą EXEM pasuko šiek tiek lengvesne muzikine kryptimi ir 1995 m. išėjo albumas „No Time“. Prasidėjo pirmieji koncertai didesnėms auditorijoms, pirmieji singlai radijo stočių topuose. Koncertų organizatoriai kvietė EXEM dalyvauti įvairiuose koncertuose kartu su Vakarų Europos šokių muzikos žvaigždėmis. Per metus grupė koncertavo kartu su su Eurodance žvaigždėmis La Bush, Capella, Plavka ir Scooter. Apie šį duetą pradėjo rašyti didieji Lietuvos dienraščiai.

Albumas „Atlanta“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1996 m. grupė išleido dviejų dalių albumą „Atlanta“, kuriame gausu lietuvių muzikinio folkloro motyvų. Kūrinys „Kuršiai“ sulaukė ypatingo dėmesio ir tampa auksine Radiocentro daina. Šiam kūriniui taip pat nufilmuotas vaizdo klipas. Pirmosios nominacijos Radiocentro ir Bravo apdovanojimuose.

Albumas „Stereo“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1997 m. EXEM išleido dar vieną šokių muzikos albumą „Stereo“. Daina „Afrika“ M-1 Top 40-uke užimė pirmąją vietą, nurungusi visas tope buvusias lietuvių ir užsienio grupes. EXEM tapo pirmąja Lietuvos grupe, užkopusia į aukščiausią M-1 Top 40-uko poziciją. Radiocentre „Afrika“ tapo dar viena EXEM auksine daina. Nufilmuotas vaizdo klipas dainai „Dar nevėlu“, kuris transliuotas Vokietijos muzikiniame TV kanale Viva. Skandalą sukėlė grupės albumo „Stereo“ viršelis, kuriame buvo nufotografuotos dvi nuogos, puikiai visai Lietuvai žinomos moterys. Nominacijos Radiocentro ir Bravo apdovanojimuose kaip geriausia šokių muzikos grupė ir geriausias metų albumas. EXEM aktyviai koncertavo visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, taip pat Vilniaus Vingio ir Kalnų parkuose, kur grupę EXEM stebėjo daugiau kaip 20 tūkst. žmonių.

Grupės skilimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1997 m. pabaigoje grupė EXEM skilo. Vienas iš grupės narių išvažiavo dirbti į Vilnių, tuo tarpu kitas liko Klaipėdoje. Pradėjo strigti kūrybinis grupės darbas. 1998 m. viduryje grupę galutinai paliko Matas Petrikas ir išvyko gyventi į Vokietiją. Prasidėjo 2 metų grupės EXEM kūrybinis štilis.

Viliaus Ančerio atėjimas ir albumas „Studio“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. į grupę atėjo naujas narys – Vilius Ančeris. Šis profesionalus gitaristas įliejo daug roko ir džiazo elementų į dueto EXEM kūrybą. 2000 m. pasirodė dar vienas exemų albumas – „Studio“. Net keturios šio albumo dainos puikavosi Lietuvos radijo stočių aukštose topų pozicijose. „Manyje uždek žvaigždes“ tapo Radiocentro auksine daina, nedaug nuo jos atsiliko ir EXEM kūriniai „Tu nebijok“, „1-asis straipsnis“ ir „Paimk mane“. Grupė nominuota Radiocentro apdovanojimuose, taip pat jai atiteko ir Bravo statulėlė už geriausią 2000 m. šokių muzikos grupę. 2002 m. išsiskyrus grupės narių muzikiniams interesams kolektyvą paliko Vilius.

Skirmanto Jutkonio atėjimas ir albumas „Origami“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2003 m. į grupę atėjo naujasis narys Skirmantas Jutkonis. Tais pačiais metais grupė nominuota į neformato nominaciją didžiausiame metų muzikiniame renginyje – Radiocentro apdovanojimuose. Po ilgų muzikinių eksperimentų ir stilistinių ieškojimų nuosavoje EXEM garso įrašų studijoje 2004-ųjų metų birželio mėnesį pasirodė jau penktasis grupės EXEM albumas „Origami“. Jame pateikta 13 skirtingų kūrinių, rodančių, kad EXEM tebėra lietuviškosios elektroninės muzikos avangarde. Albume galima išgirsti lietuviško folkloro raudų, sitarų garsų, gitarų ir Pietų Amerikos šamanų užkeikimų. Daina „Dovanosiu Tau Rojų“ tapo auksine Radiocentro daina. Per metus grupės EXEM hitą „Aukščiausiam Kalne“ Lietuvos radijo stotys grojo daugiau kaip 3000 kartų. Ši daina užėmė aukštas pozicijas visų Lietuvos radijo stočių topuose. Neblogai pasirodė ir kitas radijo singlas „Mano Sapne“. Elektroninio folkloro gerbėjai puikiai įvertino jų kompozicijas „Leliumoj“, „Rūta Žalioji“ ir „Karvelėlis“[reikalingas šaltinis]. 2004 m. pabaigoje EXEM kūryba susidomėjo keletas Kinijos leidybinių firmų.

Albumas „Chameleonai“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. vasarą EXEM planavo išleisti dar vieną albumą, kurio pavadinimas nebuvo atskleidžiamas. Per Naujuosius 2005 metus radijo stočių eteryje skambėjo naujas EXEM kūrinys „Vieniša Balta Žiema“, kurio šiek tiek kitokia versija buvo įtraukta ir į naująjį albumą. Vasaros viduryje EXEM pristatė keletą kūrinių ir grojo juos „Jūros šventėje 2005“ ir radijo stoties Laluna dešimtojo gimtadienio fiestoje.

2005 m. pabaigoje Lietuvos radijo stotis pasiekė EXEM kūrinys „Atmerk Man Akis“, atstovavęs naująjį grupės albumą „Chameleonai“. Electro stiliaus kompozicija buvo tarsi eksperimentas, siekis patikrinti, ar Lietuva pasiruošusi priimti naująjį EXEM skambesį. Daina sulaukė didžiulio klausytojų palaikymo ir jau pirmosiomis transliacijų savaitėmis šoktelėjo į pirmąsias radijo stočių topų pozicijas.

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvę nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prodiusuoti atlikėjai ir grupės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]