Dassault Aviation

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dassault Aviation
Pramonėaviacijos ir gynybos pramonė
Produkcijaciviliniai ir
kariniai lėktuvai
Darbuotojų11 942 (2016 m.)
PadaliniaiElectronique Marcel Dassault
Tinklalapiswww.dassault-aviation.com

Dassault Aviation − Prancūzijos karinių lėktuvų bei regioninių lainerių ir administracinių reaktyvinių lėktuvų gamintojas, „Dassault Group“ dukterinė kompanija.

Kompaniją 1930 m. įkūrė Marselis Blochas (Marcel Bloch) ir pavadino „Société des Avions Marcel Bloch“ (arba „MB“). Po Antrojo pasaulinio karo Marselis Blochas pakeitė pavardę ir tapo Marseliu Daso (Marcel Dassault). 1947 m. gruodžio 20 d. kompanijos pavadinimas buvo pakeistas į „Avions Marcel Dassault“. 1971 m. „Dassault“ įsigijo „Breguet Aviation“ ir sudarė „Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation“ (AMD-BA). 1990 m. kompanija buvo pervadinta į „Dassault Aviation“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompaniją „Société des Avions Marcel Bloch“ 1930 m. įkūrė Marselis Blochas. 1935 m. M. Blochas ir Anri Potezas (Henry Potez) sutarė nupirkti „Société Aérienne Bordelaise“ (SAB), kuris po to buvo pavadintas „Société Aéronautique du Sud-Ouest“. 1936 m. ginklų pramonė Prancūzijoje buvo nacionalizuota, ir iš nacionalizuotų įmonių buvo sudaryta „Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Sud-Ouest“ (SNCASO). Marselio Blocho paprašė, kad šis pabūtų deleguotu Oro pajėgų ministro administratoriumi.

Prancūzijos okupacijos metais šalies aviacijos pramonė buvo praktiškai išformuota. Viši vyriausybė 1940 m. spalio mėn. įkalino Marselį Blochą. 1944 m. Blochas buvo perkeltas į Buchenvaldo koncentracijos stovyklą, kur išbuvo iki 1945 m. balandžio 11 d.

1945 m. lapkričio 10 d. neeiliniame bendrajame kompanijos „Société Anonyme des Avions Marcel Bloch“ susirinkime buvo nutarta kompaniją performuoti į ribotos atsakomybės kompaniją „Société des Avions Marcel Bloch“, kuri tapo holdingo kompanija. 1947 m. sausio 20 d. „Société des Avions Marcel Bloch“ tapo „Société des Avions Marcel Dassault“, atsižvelgiant į pakeistą kompanijos savininko vardą.

1954 m. „Dassault Aviation“ įkūrė elektronikos skyrių, kuris nuo 1962 m. vadinasi „Electronique Marcel Dassault“. Naujasis skyrius užsiėmė lėktuvų radarų kūrimu, o netrukus − oras−oras raketų nusitaikymo galvutėmis, navigacijos ir bombardavimo taikymo elektronika.

6-tąjį − 8-tąjį dešimtmečiais „Dassault Aviation“ veikloje didelę svarbą įgavo eksportas. Labai sėkminga buvo „Dassault Mirage“ serija ir „Mystere-Falcon“ lėktuvai.

19651966 m. Prancūzijos vyriausybė savo karinės technikos tiekėjams nurodė specializuotis, kad kompanijos išlaikytų gyvybingumą. „Dassault Aviation“ specializavosi karinių ir administracinių lėktuvų gamyboje, „Nord Aviation“ − balistinių raketų gamyboje, o „Sud Aviation“ − civilinių ir karinių transportinių lėktuvų bei sraigtasparnių gamyboje. 1970 m. „Nord Aviations“ ir „Sud Aviation“ susiliejo ir sudarė kompaniją „Aérospatiale“.

1967 m. birželio 27 d. „Dassault Aviation“ Prancūzijos vyriausybės reikalavimu įsigijo 66 % „Breguet Aviation“. Po šio susiliejimo „Société des Avions Marcel Dassault“ 1971 m. gruodžio 14 d. buvo panaikinta, o „Breguet“ buvo pervadinta į „Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation“ (AMD-BA).

1981 m. buvo įkurtas padalinys „Dassault Systèmes“, turėjęs kurti ir platinti „Dassault“ kompiuterinę projektavimo sistemą „CATIA“. „Dassault Systèmes“ tapo rinkos lyderiu šioje srityje.

2000 m. „Serge Dassault“ pasitraukė iš pirmininko posto, jį pakeitė Charles Edelstenne. Serge Dassault buvo paskirtas garbės pirmininku.

Akcininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Dassault Group − 62,03 %,
  • Airbus Group − 10 %,
  • Dassault Aviation - 0,48%,
  • Privatūs investuotojai − 27,49 %.

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dassault Rafale“ − užsakytas 1980 m., dabar naudojamas Prancūzijos laivyno (Marine Nationale) ir Prancūzijos oro pajėgų (Armée de l’Air).
Natūralaus dydžio kovinio stealth bepiločio orlaivio „Dassault nEUROn“ maketas „European UCAV Technology Demonstrator“ 2005 m. Paryžiaus aviacijos parodoje.

Civilinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Dassault Falcon (Mystere) 20F-5“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]