Henry Potez

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Anri Potezas (Henry Potez; 1891 Méaulte – 1981 Paryžiuje) – Prancūzijos aviacijos pramonininkas

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijavo Prancūzijos aeronautikos mokykloje Supaéro. Kartu su Marseliu Blochu (Marcel Bloch) išrado Potez-Bloch propelerį, kuris po 1917 m. buvo naudojamas daugelyje Pirmojo pasaulinio karo Sąjungininkų lėktuvų.

1919 m. jis įkūrė savo kompaniją Potez, kuri tarpukaryje gamyklose, tada buvusiose vienomis moderniausių pasaulyje, pagamino daug sausumos ir vandens lėktuvų. 1923 m. jis nupirko Alessandro Anzani kompaniją. Daug Potezo lėktuvų, pvz., Potez 25, 39, 54, 62, 63 turėjo tarptautinį pasisekimą, buvo pasaulio rekordininkai.

Per 20 metų Potezo gamyklose buvo pagaminta apie 7000 lėktuvų, buvo sukonstruota apie 40 prototipų, iš kurių 20 buvo perduoti gamybai.

1936 m. jo gamyklos, laikytos strategiškai svarbiomis, buvo nacionalizuotos Prancūzijos vyriausybės (tada valdžioje buvo Front populaire).

Po Antrojo pasaulinio karo Potezo kompanijos inžinerijos skyrius sukonstravo dvivietį dvivariklį mokomąjį reaktyvinį lėktuvą Magister, kuris turėjo didelį pasisekimą. Gamybon paleistas 1952 m. jis buvo vadinamas Fouga Magister ir naudojamas daugelio pasaulio šalių oro pajėgose.