Dangaus polius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šiaurės ir pietų poliai ir jų sąryšis su Žemės sukimosi ašimi, orbitos plokštuma ir Žemės ašies polinkiu.

Šiaurės ir pietų dangaus poliai – du įsivaizduojami taškai, kuriuose iki begalybės pratęsta Žemės sukimosi ašis kerta dangaus sferą. Šiaurės ir pietų poliai yra tiesiai virš galvos stebėtojui, esančiam Žemės šiauriniame arba pietiniame poliuje.

Naktį žvaigždės lėtai slenka aplink dangaus polių iš rytų į vakarus, pilną ratą apeidamos per 24 žvaigždines valandas (žinoma, toks pat judėjimas vyksta ir dieną, tik žvaigždės tuo metu nematomos dėl Saulės ryškios šviesos.) Šis regimasis judėjimas vyksta dėl Žemės sukimosi aplink savo ašį. Žemei sukantis, dangaus poliai lieka toje pačioje dangaus vietoje, o visi kiti taškai atrodo besisukantys apie juos.

Dangaus poliai taip pat yra dangaus pusiaujinės koordinačių sistemos poliai. Jų deklinacijos yra +90 ir -90 laipsnių (šiaurės ir pietų poliams atitinkamai).

Šiaurinio dangaus poliaus radimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurinis polius šiuo metu beveik sutampa su Mažųjų Grįžulo Ratų žvaigžde, vadinama Šiaurine. Šiaurinė žvaigždė naudinga navigacijai šiauriniame pusrutulyje: ji ne tik visada yra virš šiaurinio horizonto taško, bet taip pat jos aukštis beveik lygus stebėtojo geografinei platumai.

Ieškant šiaurinės žvaigždės, reikia atsisukti į šiaurę ir surasti Didžiuosius Grįžulo Ratus ir Mažuosius Grįžulo Ratus. Žiūrint į keturkampę Didžiųjų Grįžulo Ratų dalį, per dvi išorines keturkampio žvaigždes, reikia vesti tiesę aukštyn. Ši tiesė rodo į žvaigždę, esančią Mažųjų Grįžulo Ratų „rankenoje“. Tai ir yra Šiaurinė žvaigždė.

Pietinio dangaus poliaus radimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietinio dangaus poliaus radimas

Pietinis dangaus polius matomas tik pietiniame Žemės pusrutulyje. Jis yra blankiame Oktanto žvaigždyne. Oktanto sigma, vadinama pietų poliaus žvaigžde, yra maždaug laipsnio atstumu nuo pietinio dangaus poliaus. Deja, dėl savo palyginti nedidelio 5,5 ryškio, ji vos matoma giedrą naktį.

Pietinį dangaus polių galima rasti pasinaudojant Pietų Kryžiaus žvaigždynu ir dviem Kentauro žvaigždėmis – Tolimanu (Kentauro alfa) ir Hadaru (Kentauro beta). Reikia brėžti įsivaizduojamą tiesę nuo γ Crucis (Pietų kryžiaus gama) link α Crucis (Pietų kryžiaus alfa) (šios žvaigždės yra ilgosis kryžiaus ašies galuose). Šią liniją pratęsti toliau danguje. Taip pat reikia sujungti dvi „rodyklines“ Kentauro žvaigždes – Kentauro alfa ir beta, jungiančią liniją padalinti į dvi dalis ir per tašką, dalijantį liniją, statmenai išvesti tiesę. Ši tiesė ir tiesė, išvesta per Pietų kryžiaus žvaigždyną susikerta Pietų poliuje.