Burmos katė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Burmos katė

Burmos katė (angl. Burmese, taj. แมวเบอร์มีส) – trumpaplaukių kačių veislė. Labai populiari, gerai žinoma visame pasaulyje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burmos kačių kilmę gaubia paslaptis. Senuose Tailando rankraščiuose minima kačių veislė, garsėjanti žvilgiu tamsiai rudu kailiuku. Greičiausiai būtent šios katės buvo Burmos kačių pirmtakės.

1930 m. iš Birmos į San Franciską buvo atgabenta ruda katytė. Amerikiečiai pamanė, jog tai tamsaus gymio Siamo katė, vėliau paaiškėjo, jog tai buvo Tonkino katė. Ji suporuota su Siamo katinu. Vadoje buvo tamsrudis katinėlis, vėliau suporuotas su motina. Šios vados kačiukai buvo įvairūs, vieni panašūs į Siamo, kiti į Tonkino, treti – į Burmos kates. Kačių augintojai nusprendė išvesti motinos katės tipo ir spalvos veislę.

Vėliau į JAV atvežtos dar kelios Burmos katės, kartais gyvulėliai buvo poruojami ir su Siamo katėmis. XX a. šeštajame dešimtmetyje Burmos katės atkeliavo į Didžiąją Britaniją, iš kur paplito po visą pasaulį.

Pirmosios Burmos katės buvo rudos, tačiau vėliau atsirado ir kitokių spalvų kačiukų. Paaiškėjo, jog šokolado ir neryškius spalvų genus katės atsivežė iš kilmės šalies.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai gero, meilaus būdo katės. Mėgsta būti su žmonėmis, Burmos katėms vienatvė – didelė kančia. Retai pjaunasi tarpusavyje, gerai sutaria su vaikais ir šunimis. Dažnai žaidžia, nenustygsta vienoje vietoje. Protingos, išmintingos, kartais – be galo reiklios ir atkaklios.

Fizinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burmos katės – vidutinio dydžio. Katytės sveria apie 3,5 kg, patinai didesni ir sunkesni. Kūnas raumeningas, tvirtas, nugara tiesi, krūtinė plati. Kojos plonos, letenos ovalios. Smaili uodega poilgė, galas bukas.

Galvos kontūrai apvalūs, apatinis žandikaulis bei smakras tvirti, platūs. Nosis su ryškiu įlinkiu. Ausys šiek tiek pakreiptos į priekį, toli viena nuo kitos, plačios prie pagrindo. Akys didelės, tarp jų didelis tarpas. Apatinis vokas apskritas, viršutinis tiesus.

Kailis tankus, glotnus, plaukas trumpas, plonas ir švelnus. Kailis nuostabiai švyti.

Pilvas visada šviesesnis už nugarą ir kojas, spalvų perėjimai gana subtilūs. Kačiukų iki šešių mėnesių kailiuke gali būti dryžių pėdsakų. Šiaip spalva galutinai susiformuoja sulaukus 1-2 metų amžiaus.

Spalvų būna pačių įvairiausių: ruda, melsva, šokolado, alyvų, rausva, kreminė, cinamono, sidabrinė ir kt.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Kačių enciklopedija, vert. Danguolė Žalytė. Vilnius: Aktėja, 2002.