Bratskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bratskas
Братск
            
Fontanas miesto centre
Laiko juosta: (UTC+8)
------ vasaros: (UTC+9)
Valstybė Rusijos vėliava Rusija
Sritis Irkutsko sritis Irkutsko sritis
Rajonas Bratsko rajonas
Gyventojų (2010) 249 657
Vikiteka Bratskas

Bratskas (rus. Братск) – miestas Rusijoje, Irkutsko srityje, prie Angaros upės, 490 km į šiaurę nuo Irkutsko; rajono centras.[1] 260,0 tūkst. gyventojų (2007 m.). Uostas, geležinkelio stotis, oro uostas. Hidroenergetikos, medienos, maisto pramonė. Veikia didžiausia pasaulyje Bratsko aliuminio gamykla.

Yra pramonės institutas, Irkutsko universiteto filialas, Maskvos ekonomikos ir teisės akademijos filialas, Novosibirsko humanitarinio instituto filialas. Celiuliozės ir kartono mokslinių tyrimų institutas. Veikia dramos, lėlių teatrai, etnografinis, istorijos ir kraštotyros, tremties muziejai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurtas 1631 m. kaip Ostrogas prie Okos upės žiočių. 1951 m. formuojant Bratsko marias, kaimas perkeltas į kitą vietą ir įkurta darbininkų gyvenvietė. 1955 m. gavo miesto teises.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvenvietės pavadinimą lėmė netoliese gyvenantys buriatai, kuriuos rusai iš pradžių vadino братья („broliai“). Ostrogui praradus karinę reikšmę, kaimas tapo Братско-Острожное, vėliau Братское ir galiausiai Братск.

Lietuviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į senąjį Bratską buvo tremiami 1794 m. sukilimo, 1831 m. sukilimo ir 1863 m. sukilimo dalyviai, knygnešiai. Po Antrojo pasaulinio karo Bratske ir aplink miestą veikė Taišeto ir Ozerlago lageriai. Tremtiniai dirbo miško paruošų darbus, tiesė geležinkelius, statė tiltus per Angarą, Bratsko HE.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Bratsk (Bratskas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 434 psl.