Borowa MC

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Borowa MC
Biografija
Kilmė Latvija
ŽanraiRepas, rokas, liaudies muzika
Aktyvumo metai2004-dabar
Įrašų kompanijaMicrophone Records
Nariai
Aigaras Runčis
Ingaras Gusanas
Buvę nariai
Guntra Kuzmina (2005-2006)
Agris Barovskis (2004-2005)
Guntis Šmaukstelis (2004)

Borowa MClatvių muzikos grupė, kuri žinoma tapo 2005 m. su latgalių liaudies daina Vysskaistuokajai meitiņai, išsiskirdama tuo, kad dainuoja latgalių kalba. 2005 m. grupė gavo tris Latvijos Muzikos įrašų metų apdovanojimus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupę 2004 m. įkūrė trys draugai iš Rėzeknės rajono, Maltos valsčiaus Aigaras Runčis, Agris Barovskis ir Guntis Šmaukstelis. „Borowa“ yra senasis Maltos pavadinimas, o „MC“ reiškia „mūžīgi ceļā“ (liet.amžinai kelyje). Iš pradžių grupės veikla nebuvo rimta, jie pasirodydavo įvairiuose renginiuose savo rajone, iki kol buvo pastebėti, kai nugalėjo Baltinavos muzikos festivalyje Osvalds. Jau pirmaisiais grupės veiklos metais ją paliko Šmaukstelis.

2005 m. pradžioje Borowa MC pasirodė 2004 m. Latvijos Muzikos įrašų metų apdovanojimo ceremonijos pabaigoje su daina Latgaļu party, kuri laikoma posūkio tašku grupės raidoje. Po šio koncerto Borowa MC pasirašė sutartį su Microphone Records dėl debiutinio albumo išleidimo. Pradėjus albumo formavimą, grupę paliko Barovskis, taigi joje liko tik solistas ir lyderis Aigaras Runčis. 2005 m. prie grupės prisijungė dainininkė Guntra Kuzmina ir gitaristas Ingaras Gusanas. Kartu su Gusano atėjimu į grupę, pasikeitė ir jos muzikinis stilius, kartu su repu į dainas įtraukiant roko elementus.

2005 m. vasarą Radio SWH į laidą Priekšnams, kurioje varžosi naujos grupės, pateko Borowa MC daina Vysskaistuokajau meitiņai, kuri sulaukė pripažinimo, tope užimdama pirmą vietą. Rudenį daina buvo įtraukta į Radio SWH Top 40 sąrašą ir netikėtai pasiekė II vietą. 2005 m. lapkritį išėjo grupės debiutinis albumas Trepis iz nakurīni, kuriame visos dainos buvo latgalių kalba.

Savo populiarumo viršūnę Borowa MC pasiekė 2006 m. pradžioje, kai sausį daina Vysskaistuokajai meitiņai buvo pripažinta ir Radio SWH, ir Latvijas Radio 2 laidos Muzikālā banka 2005 m. populiariausia daina, abiejuose topuose aplenkdama Brainstorm dainą Četri krasti. Vasarį 2005 m. Latvijos Muzikos įrašų metų apdovanojimų ceremonijoje Borowa MC gavo tris apdovanojimus: už geriausią debiutą, geriausią hip hop albumą ir geriausią hip hop dainą.

2006 m. pirmoje pusėje radijo stotyse sėkmingai pasirodė Borowa MC dainos Maņ navajag (kartu su Martinu Freimaniu) ir I kod līsmeņa soak dzist. Vasarą iš grupės išėjo solistė Guntra Kuzmina, todėl joje liko tik Runčis ir Gusanas. 2006 m. rudenį pasirodė ir pirmasis grupės video klipas dainai Siļva.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Trepis iz nakurīni (2005)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]