Bojan Krkić

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bojan
Asmeniniai duomenys
Pilnas vardasBojan Krkić Pérez
Gimimo data 1990 m. rugpjūčio 28 d. (33 metai)
Gimimo vieta Linjola, Leridos prov.Ispanija
Ūgis1,70 m[1]
Klubai
Dabar žaidžia FC Barcelona
Numeris9
Pozicija Puolėjas
Jaunimo klubai
1999–2006FC Barcelona
Profesionalūs klubai*
2006–2007
2007–
FC Barcelona B
FC Barcelona
22 (10)
104 (26)
Nacionalinė komanda**
nuo 2008 m.Ispanija Ispanija1 (0)[2]

* Skaičiuojama tik pasirodymai ir įvarčiai vietinėje lygoje
Duomenys 2011 m..
** Nacionalinės komandos pasirodymų ir
įvarčių duomenys 2011 m..

Bojanas Kirkičius Peresas (isp. Bojan Krkić Pérez, g. 1990 m. rugpjūčio 28 d., Ispanijoje) – serbų kilmės ispanų futbolininkas. Žaidžia puolėjo pozicijoje. Dabartinė jo ekipa yra AS Roma.

Į nacionalinę komandą buvo pakviestas 2008 m. ir tapo jauniausiu žaidėju, pakviestu į šios šalies rinktinę.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bojano tėvas, taip pat Bojanas Kirkičius, atvyko į Ispaniją žaisti Mojerusos jaunimo futbolo klube (isp. Club de Futbol Jovent Mollerussa), kuris 19881989 m. sezone žaidė antrajame Ispanijos futbolo divizione. Prieš tai jis žaidė Belgrado Raudonųjų Žvaigždžių Futbolo Klubo, Belgrado OFK ekipose ir nacionalinėje Jugoslavijos futbolo rinktinėje. Kirkičius nusprendė pasilikti gyventi Leridoje ir susituokė su leridiete Maria Luisa Peres (Maria Lluïsa Pérez).[3] Šių santykių vaisiumi tapo Bojanas Kirkičius.

Bojanas atvyko į Barseloną iš Bejpigo. Septynis sezonus jis atstovavo FC Barselonos jaunimo komandoms, kurios žaidė žemesnio lygio varžybose ir įmušė daugiau nei 800 įvarčių, tapdamas vienu daugiausiai įvarčių įmušusiu žaidėju šio klubo istorijoje.[4]

Bojanas visuomet žaidė ne su savo amžiaus varžovais, o vyresniais – aukštesniame lygyje. Šis metodas buvo pasiimtas iš Amsterdamo Ajax klubo ir naudojamas su kai kuriais – iš geriausiųjų atrinktais – žaidėjais. Žaisdamas prieš vyresnius ir fiziškai stipresnius varžovus, jis kur kas greičiau ugdė savo technikos elementus, charakterį ir žaidimo suvokimą.

20052006 m. sezone, pagal šį metodą suformuotoje Jaunučių A komandoje, Bojanas įmušė 32 įvarčius per 26 rungtynes ir tai jam padėjo patekti į Jaunimo B ekipą. Tačiau jo progresas nelėtėjo ir jis pakilo į Jaunimo A komadą, kuriai žaidžiant Ispanijos čempionate prieš Espanjol ekipą, paskutinę sezono dieną įmušęs įvartį, Bojanas kartu gavo ir kvietimą prisijungti prie azulgranos – pagrindinės Barselonos ekipos.

2007 m. balandžio 24 d. jis debiutavo pirmojoje FC Barselonos komandoje draugiškame susitikime prieš Al-Ahly, seniausią Egipto ekipą ir pasižymėjo įmušdmas antrą Barselonos įvartį. Vėliau žaidė žemesniame lygyje, FC Barselonos antrojoje komandoje, prie kurios prisijungė 20062007 m. sezone.

20072008 m. sezone, Bojanas pakilo į pirmosios komandos sudėtį, kurioje gavo 27 numeriu pažymėtus marškinėlius. Su pagrindine komanda sužaidė tik dalį priešsezoninių rungtynių, nes turėjo išvykti į Pasaulio Jaunių iki 17 metų čempionatą Pietų Korėjoje, todėl jis praleido ir dvi pirmąsias La Ligos rungtynes. Vėliau, grįžęs iš jaunių rinktinės, jis prisijungė prie FC Barselonos treniruočių ir jau po trijų dienų žaidė pirmąsias oficialias rungtynes Barselonos sudėtyje. Mače prieš Osasunos Atletiko klubą, 2007 m. rugsėjo 16 d., tapdamas trečiu jauniausiu žaidėju debiutavusiu pagrindinėje FC Barselonos sudėtyje, per visą ekipos istoriją.

2007 m. rugsėjo 19 d., su FC Barselona debiutavo ir UEFA čempionų lygoje, dvikovoje prieš Liono Olympicą pakeisdamas Lionelį Messi paskutinėmis mačo minutėmis. Nou Camp stadione Bojanas debiutavo po keturių dienų rungtynėse prieš Sevija, 87 minutę pakeisdamas Leo Messi.

2007 m. spalio 20 d., Bojanas tapo jauniausiu žaidėju (17 metų ir 51 diena) Barselonos istorijoje, įmušusiu įvartį pirmosios kamandos sudėtyje, pasižymėdamas La Ligos rungtynėse prieš Vijarealį.[5] O po mėnesio, lapkričio 24 d., įmušė savo pirmąjį įvartį Nou Camp stadione, prieš Huelvo Rekreativo.

2008 m. balandžio 1 d. Bojanas įmušė savo pirmąjį įvartį UEFA Čempionų lygoje, padėdamas Barselonos ekipai laimėti prieš Šalke 04 ir patekti į ketvirtfinalį. Su šiuo įvarčiu jis taip pat tapo antru jauniausiu žaidėju (17 metų ir 217 dienų) pasižymėjusiu šiame europos turnyre, po ganiečio Peter Oforiquaye.[6]

Per savo pirmąjį sezoną Barselonos komandoje, Bojanas pelnė dešimt įvarčių La Ligoje ir pateko tarp rezultatyviausių azulgranos klubo žaidėjų.

20082009 m. sezone, Boajanas vietoj 27 gavo 11 numeriu pažymėtus marškinėlius, kurie anksčiau priklausė Džianlukai Zmbrotai (kuris perėjo į AC Milan).

2008 m. rugpjūčio 28 d. švęsdamas 18 gimtadienį, jis pasirašė profesionalo kontraktą su FC Barselona iki 2013 metų, pagal kurį jo išpirkos sumą siekia 80 milijonų eurų.

2009 m. gegužės 13 d. Bojanas kaip profesionalus žaidėjas laimėjo savo pirmąjį titulą – Karaliaus taurę. Bojanas, finale prieš Bilbao Atletiko klubą pasirodęs aikštėje 84 minutę, prisidėjo prie šio titulo įmušdamas vieną iš 4 Barsos įvarčių, o Barselona švente pergalę rezultatu 4-1.

Nacionalinė rinktinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bojanas savo pirmąsias rungtynes Ispanijos rinktinėje sužaidė 2008 m. rugsėjo 10 d., tapdamas antru jauniausiu žaidėju istorijoje, po Angelo Zubietos. Taip išsklaidydamas visas abejones, kad jis gali pasinaudoti kvietimu atstovauti Serbijos nacionalinei rinktinei.

Jau prieš tai, Injaki Sajesas, Ispanijos jaunimo iki 21 metų futbolo ekipos treneris, pasikvietė Bojaną į savo treniruojamą rinktinę, taip užkirdamasdamas kelią Serbijos rinktinės kvietimui, kuri rodė didelį susidomėjimą puolėju.

Taip pat jis pasirodė draugiškose Katalonijos futbolo rinktinės rungtynėse prieš Baskų šalies rinktinę ir įmušė vienintelį įvartį, taip nulemdamas rungtynių baigtį.

Ispanijos rinktinės treneris pakvietė Bojaną žaisti draugiškose rungtynėse prieš Prancūziją 2008 m. vasario 6 d., taip sutrukdydamas galimam kvietimui iš Serbijos rinktinės.[7] Vis dėlto likus kelioms valandoms iki mačo Bojanas sunegalavo ir negalėjo pasirodyti rungtynėse. Šiose rungtynėse Bojanas galėjo įeiti į istoriją, kaip jauniausias žaidėjas debiutavęs nacionalinėje Ispanijos rinktinėje (17 metų ir 162 dienos).[8]

Tų pačių metų rugpjūčio 14 dieną naujasis Ispanijos rinktinės treneris Visentas Del Boskė jį pakvietė draugiškoms rungtynėms prieš Daniją,[9] bet šį kartą jis pasiliko ant atsarginių žaidėjų suolelio ir nedebiutavo aikšelėje.

Sekančiomis dienomis, naujasis Serbijos treneris Radomiras Antičius, žaidėjo tėvo draugas, pareiškė savo norą pakviesti Bojaną žaisti visų balkanų šalių rinktinėje. Vis dėlto žaidėjas pasiūlymą atmetė tam, kad galėtų žaisti Ispanijos komandoje.[10]

Vėliau grįžusį iš Ispanijos U-21 Jaunimo rinktinės, susižeidus puolėjui Fernando Torresui, Del Bosque vėl pasikvietė Bojaną žaisti dvejose atrankos į pasaulio čempionatą Pietų Afrikoje rungtynėse prieš Bosnijos ir Hercegovinos bei Armėnijos rinktines.[11] Paskutiniame mače, pagaliau, jis debiutavo Ispanijos rinktinėje.


2007 m. Pasaulio U-17 čempionatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. rugpjūčio 19 d. Bojanas debiutavo Pasaulio U-17 futbolo čempionate Pietų Korėjoje įmušdamas du įvarčius, kuriais prisidėjo prie Hondūro triuškinimo. Aštunfinalio rungtynėse prieš Šiaurės Korėją Bojanas prie pergalės prisidėjo įmušdmas du iš trijų komandos įvarčių.

Bojanas grįžo į aikštę pusfinalio rungtynėse prieš Ganą. Įmušė antrą įvartį ir padėjo patekti Ispanijai į turnyro finalą, bet buvo pašalintas už antrą geltoną kortelę ir negalėjo pasirodyti finale.

Bojanas buvo apdovanotas Bronziniu turnyro kamuoliu, kadangi buvo trečias geriausas žaidėjas čempionate, taip pat su penkiais įvarčiais jis buvo trečias daugiausiai įvarčių įmušęs žaidėjas.

Klubai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klubas Šalis Metai
FC Barcelona Ispanija Nuo 2007 m.

Laimėjimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nacionalinės pirmenybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Titulas Klubas Šalis Metai
Karaliaus Taurė FC Barcelona Ispanija 2009 m.
Ispanijos La Liga FC Barcelona Ispanija 2009 m.
Ispanijos Supertaurė FC Barcelona Ispanija 2009 m.

Tarptautiniai turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Titulas Klubas (*) Vieta Metai
FIFA U-17 pasaulio taurė Ispanijos futbolo rinktinė Belgija Belgija 2007 m.
UEFA Čempionų lyga FC Barcelona Roma, Italija Italija 2009 m.
UEFA Supertaurė FC Barcelona Monakas, Monakas Monakas 2009 m.
UEFA Čempionų lyga FC Barcelona Londonas, Jungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė 2011 m.

Asmeniniai apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bronzinis Batelis Pasaulio U-17 čempionatas 2007 m.
  • Bronzinis kamuolys Pasaulio U-17 čempionatas 2007 m.
  • AS sporto premija. Didžiausia ispanų viltis 2007 m.
  • Gillete ateities čempionas 2007 m.
  • Don Balón premija labiausia atsiskleidusiam žaidėjui 2008 m.
  • Ketvirtoji vieta geriausio žaidėjo iki 21 metų rinkimuose 2008 m.
  • Draft Oro premija (puolėjas) 2008 m.
  • Draft Oro premija (puolėjas) 2009 m.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]