Bartolomé de las Casas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bartolomė de las Kasas)
Bartolomé de las Casas

Bartolomé de las Casas (Bartolomėjus de las Kasas; 1484 m. rugpjūčio 24 d. Sevilijoje1566 m. liepos 17 d.) buvo XVI a. ispanų dominikonų dvasininkas ir pirmasis nuolatinis Čiapo vyskupas.

Jį sukrėtė ispanų konkistadorų atliekamas čiabuvių genocidas ir kankinimai. Liuteronai ir Amerikos evangelikai liuteronai jį mini kaip misionierių liepos 17 d.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su tėvu jis emigravo į Espanjolos salą 1502 m. per Nicolás de Ovando ekspediciją, kuomet jis stebėjo tainų žudynes. Po aštuonerių metų jis tapo dvasininku ir buvo misionieriumi tarp Kubos aravakų 1512 m. Ten jis gavo repartimiento (vietinių darbo panaudojimo leidimą), kuriuo pasinaudojo. Tačiau nuo 1514 m. jis tapo tvirtu Ispanų kolonizacijos priešininku ir 1522 m. įstojo į Dominikonų ordiną. 1520–1521 m. jis bandė sukurti lygiateisiškesnę kolonijinę sistemą Venesueloje, bet sumanymą sabotavo kaimynai, prieš jį sukurstę vietinių indėnų sukilimą.

Istorinė svarba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bartolomé de las Casas išgarsėjo kaip vietinių Amerikos indėnų teisių gynėjas ir kruopščiai aprašė jų kultūrą. Jo caciques (vadai ir princai), bohiques (šamanai ir dvasininkai), ni - taínos (aukštuomenė) ir naborias (eilinė liaudis) aprašymai rodo buvus feodalinę sistemą. Jis buvo tainų maištininko Enriquillo mokytoju, o vėliau tarpininku tarp jo ir konkistadorų. Jo knyga "Trumpas indėnų naikinimo aprašymas" (ispanų kalba: Brevísima relación de la destrucción de las Indias), išleista 1552 m., pateikia gyvą konkistadoro žiaurumo paveikslą.[1] Viename iš paskutinių savo kūrinių "De thesauris in Peru" jis gynė peruiečių teisę nebūti pavergtiems ispanų. Daugiausia dėl jo pastangų buvo priimti Nauji įstatymai 1542 m., saugantys indėnus ispanų kolonijose.

Las Casas taip pat parašė Historia de las Indias ir buvo Kristupo Kolumbo žurnalo redaktorius. Nors encomienda sistema triumfavo ir ispanų kolonistai praturtėjo Bartolomé de las Casas kūriniai buvo išversti į kitas Europos kalbas. Jie turėjo įtakos Mišelio de Montenio požiūriui į Naująjį pasaulį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Mirror of the Cruel and Horrible Spanish Tyranny Perpetrated in the Netherlands, by the Tyrant, the Duke of Alba, and Other Commanders of King Philip II“. World Digital Library. 1620. Nuoroda tikrinta 2013-08-27.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]