Magijos ministerija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Artemisija Lufkin)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Hario Poterio asociacija
Magijos ministerija
Būstinė Londonas, Anglija
Vadovas(ai) Magijos ministras
Tikslai Magijos įstatymų laikymosi priežiūra
Priešai Fenikso brolija (laikinai); Mirties valgytojai
Pirmas pasirodymas Haris Poteris ir Išminties akmuo (paminėjimas)
Haris Poteris ir Fenikso brolija (platesnis aprašymas)

Rašytojos J. K. Rowling sukurtame fiktyviame Hario Poterio pasaulyje Magijos ministerija yra valdžios institucija skirta Magijos bendruomenei Didžiojoje Britanijoje. Pirmą kartą ši institucija paminėta knygoje Haris Poteris ir Išminties akmuo, o plačiau aprašyta knygoje Haris Poteris ir Fenikso brolija, kurioje Kornelijus Karamelė yra Magijos ministras. Visose knygose ministerija yra įvardijama kaip korumpuota ir akla institucija tikriems įvykiams vykstantiems burtininkų pasaulyje, kurie yra susiję su knygų serijos antagonistu.

Šie valstybinės valdžios organai yra kilę iš kadaise veikusios „Burtininkų tarybos“ - seniausios žinomos valdžios Hario Poterio burtininkų pasaulyje.

Struktūra ir statusas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas ir ryšys su žiobarų pasauliu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į Magijos ministerija galima patekti keliais būdais:

1.Kelionės židiniais "Kelionmilčių" pagalba

2.Svečių įėjimu pro skurdaus rajono Londone neveikiančią telefono būdelę, surinkus slaptą numerį.

3.Nusileidus tuoletu (toks būdas naudotas septintoje dalyje)

Valdžios struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teisminė sistema ir korupcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Magijos ministrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Knygų serijos pabaigoje Magijos ministras Didžiojoje Britanijoje yra Kingslis Šeklbotas. Šeklbotas pakeitė Pijų Bukagalvį, kuris buvo valdomas Voldemorto. Voldemortas Bukagalvį paskyrė į šią vietą, tuomet kai nužudė Skrimdžerą. Skrimdžeras teisėtai pakeitė Karamelę, kuris savo valdymą pradėjo po Milisent Begnold, apie kurią nėra nieko žinoma. Tarp kitų ministrų yra tokių populiarių žmonių kaip Groganas Kelmas (1770-1884), kuris į šią vietą buvo paskirtas 1811 m., taip pat jis buvo tas burtininkas, kuris išsprendė problemą tarp žvėrių ir būtybių klasifikavimo. Taip pat Artemisija Lufkin, buvo pirmoji ragana, kuri buvo išrinkta į šį postą. Albui Dumbldorui taip pat buvo pasiūlyta Magijos ministro kėdė, bet jis atsisakė jos mažiausiai tris kartus. Paskutiniais mokslo metais Hogvartse, dėl išminties, magijos talento ir sugebėjimo draugystę ir partnerystę panaudoti pasekėjų subūrimui, Tomo Marvolo Ridlio ateitis buvo siejama su Ministro kėde, tačiau Ridlis atsisakė visų pasiūlymų, kurie buvo susiję su darbu Ministerijoje.

Žemiau esančiame sąraše yra išvardinti žinomi Magijos ministrai ir jų kadencijos laikotarpis:

  • Artemisija Lufkin (1798-1811)
  • Groganas Kelmas (1811-1819)
  • Faris Špatas (1865-1903)
  • Nobija Dėlė (1962-1968)
  • Milisenta Begnolda (1980-1990)
  • Kornelijus Karamelė (1990-1996)
  • Rufas Skrimdžeras (1996-1997)
  • Pijus Bukagalvis (1997-1998)
  • Kingslis Šeklbotas (1998-2008)
  • Kornelijus Karamelė (2009-2009 VIII)
  • Kingslis Šeklbotas (2009 VIII-2010) l.e.p. Magijos ministro

Pareigų lygiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sritis Viršesnis Pavaldinys Kabineto vadovas Apibūdinimas
Vizengamoto vyriausiasis teisėjas Magijos ministras Nėra Albas Dumbldoras Kadangi Vizengamotas turi teisminę ir įstatymų leidžiamąją galią šis postas tikriausiai labiausiai atitinka aukščiausiojo teismo pirmininko postą. Vyriausiasis teisėjas beveik yra nepriklausomas nuo Ministerijos ir neturi viršininkų išskyrus Ministrą, kuris turi teisę paskirti arba atleisti esamą vyriausiąjį teisėją.
Vyresnysis ministro padėjėjas, Vice ministras Magijos ministras Jaunesnysis ministro padėjėjas Persis Vizlis Tiksli šio kabineto galia yra nežinoma. Tačiau sprendžiant iš to jog šis asmuo turi teisę sėdėti per Vizengamoto bylas šalia ministro ir Magijos įstatymų priežiūros departamento vadovo parodo, jog šis postas iš tiesų yra aukštas. Fenikso brolijoje, Ambridž pasilieka šiame poste, nors ir yra paskiriama Hogvartsto aukščiausiaja Inkvizitore. Tikrame gyvenime ši vieta galėtų būti sulyginama su štabo viršininku.
Jaunesnysis ministro padėjėjas Vyresnysis ministro padėjėjas Doloresa Ambridž Pasak Vizlių šias pareigas užimti yra garbinga. Tai speciali padėjėjo pozicija tikriausiai panaši į Baltųjų Rūmų narių.
Departamentų vadovai Magijos ministras Departamentų darbuotojai Gausu (žiūrėti departamentus žemiau) Šie pareigūnai yra atsakingi už kasdienines pareigas jų valdomuose departamentuose. Magijos įstatymų priežiūros departamento vadovo pareigos atrodo yra pačios prestižinės, kadangi tai yra viena ir pagrindinių pareigų kopiant karjeros laiptais.

Magijos įstatymų priežiūros departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio Departamento darbuotojai, stengiasi prižiūrėti tvarką Magijos pasaulyje, kad nebūtų pažeidžiami įstatymai.

Aurorų štabas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visų aurorų kabinetai, susirinkimo vieta.

Neleistino magijos vartojimo tarnyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čia dirba darbuotojai, kurie turi prižiūrėti, ar nėra pažeidžiamas įstatymas, kai negalima naudoti Nedovanotinų kerų, nėra pažeidžiamas Burtininkų Slaptumo Statusas ar nepilnamečiai nenaudoja magijos.

Vizengamotas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čia yra visų Vizengamoto teisėjų kabinetai. Jie turi spręsti nuteistųjų lemtį. T. y. ar jiems sėsti į Azkabaną, ar paleisti, ar panašiai.

Kiti kabinetai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Magiškųjų nelaimių ir katastrofų departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio departamento darbuotojai, turi rūpintis burtininkų ir žiobarų gerove, kai yra pažeidžiamas Burtininkų Slaptumo Statusas.

Netyčinės magijos panaikinimo skyrius Jeigu netyčiomis ką nors pridarai sunkiai atitaisomo, nemoki pataisyti, ar pabėgi iš įvykio vietos, šio skyriaus darbuotojai visada atitaiso pridarytą žalą.

Užmaršintojų štabas Jeigu žiobarai pamato ką nors magiško, būna pažeistas Slaptumo įstatymas, ir šio štabo darbuotojai, turi ištrinti ir pataisyti tų žiobarų atmintį.

Žiobariškų pasiteisinimų komitetas

Magiškųjų gyvūnų kontrolės departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žvėrių, būtybių ir dvasių skyrius

Ryšių su goblinais valdyba

Kovos su kenkėjais biuras šis departamentas dirba su magiškomis butybėmis ir gyvūnais.

Tarptautinio burtininkų bendradarbiavimo departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė burtininkų sąjunga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Magiško transporto departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelionmilčių skrydžių tinklo valdyba

Šluotų kontrolės tarnyba

Nešyklių agentūra

Keliavimo oru egzaminų centras

Magiškųjų žaidimų ir sporto departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paslapčių departamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baisiukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šitaip yra vadinami Paslapčių Departamento darbuotojai. Jie visada būna tylūs, nešnekūs, jie negali atskleisti visuomenei, kas yra už Paslapčių Departamento durų.

Garsūs ministerijos pareigūnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žemiau esantys fiktyvūs veikėjai yra garsūs ir žinomi Magijos ministerijos darbuotojai. Kingslis Šeklbotas ir Nimfodora Tonks yra priskirti prie Fenikso brolijos straipsnio, o abu Artūras ir Persis Vizlis yra priskirti Vizlių šeimos straipsniui.

Ludas Maišinis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Magiškųjų žaidimų ir sporto departamento direktorius. Kadaise žaidęs " Vapsvų" kvidičo komandoje.

Bartis Susitraukėlis vyresnysis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo itin griežtas ir stiprus Magijos Ministerijos pareigūnas, prižiūrėjęs Burtų trikovės Turnyrą Hogvartse. Nužudytas savo sūnaus Barčio Susitraukėlio Jaunesniojo 1995 m. pavasarį.

Džonas Dolišas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kornelijus Karamelė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kornelijus Osvaldas Karamelė yra fiktyvus veikėjas Hario Poterio knygose. Jis buvo Magijos Ministerijos ministras nuo 1990 iki 1996 m. Nušalintas nuo sosto 1996 metais po Voldemorto sugrįžimo.

Berta Džorkins[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hario Poterio personažas
Berta Džorkins
Pirmas pasirodymasHaris Poteris ir
Ugnies taurė

Berta Džorkins buvo viena iš mokinių Hogvartse tuo pat metu kai mokėsi ir Džeimsas Poteris ir jo draugai. Ji buvo žinoma kaip visur kišanti nosį ir turinti gerą galvą skleisti paskaloms. Kai baigė Hogvartsą ji tapo viena iš Magijos ministerijos darbuotojų. Prieš prasidedant įvykiams aprašytiems knygoje Haris Poteris ir Ugnies taurė ji buvo nužudyta. Keletą mėnesių prieš jos nužudymą, ji atsitiktinai sugebėjo atrasti, jog Bartis Susitraukėlis Jaunesnysis, kuris turėjo būti miręs Azkabano kalėjime, yra gyvas ir slepiamas jo tėvo. Bartis Susitraukėlis Vyresnysis užbūrė ją per daug stipriais Atmintį keičiančiais kerais, kurie visam laikui pažeidė jos atmintį. Voldemortas stipriai ir negražinamai ją pažeidė psichiškai ir fiziškai, norėdamas prasilaužti pro Atminties keitimo kerus, kuriuos pralauždamas gavo informacijos apie Trikovės turnyrą ir Susitraukėlį Jaunesnįjį. Knygos kulminacijoje Voldemortas panaudoja Harį rituale, kuris padės jam atkurti savo kūną. Vykstant kovai tarp Hario ir Voldemorto Litl Hangletono kapinėse, Berta yra viena iš šešėlių, kurie pasirodė iš Voldemorto lazdelės ir padėjo Hariui pasprukti.

Bertos Džorkins personažas buvo iškirptas iš knygos Haris Poteris ir Ugnies taurė ekranizacijos dėl laiko apribojimo.

Rufas Skrimdžeras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rufas Skrimdžeras tapo magijos ministru po Karamelės pašalinimo. Jis atrodė kaip liūtas suveltais plaukais ir tankiom blakstienom su akiniais ir randais. Jis buvo Auroras prieš tampant ministru. 1997 m., kai Voldemortas užėmė ministeriją, Skrimdžeras buvo nužudytas Mirties valgytojų norint išgaut informaciją apie Harį Poterį.

Pijus Bukagalvis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hario Poterio personažas
Pijus Bukagalvis
Pirmas pasirodymasHaris Poteris ir
Mirties relikvijos

Pirmą kartą Pijus Bukagalvis buvo pristatytas knygoje Haris Poteris ir Mirties relikvijos. Knygos pradžioje jis yra Magijos įstatymų priežiūros departamento vadovas užkeiktas Valdymo užkeikimu mirties valgytojo Jakslio, kuris naudojasi jo postu, kad galėtų infiltruoti kitus Mirties valgytojus į aukštesnes Ministerijos pareigas. Knygoje Bukagalvis yra apibūdinamas kaip žmogus su didele kakta ir spindinčiomis akimis bei turintis ilgą barzdą ir plaukus, kurie yra beveik visi juodi, tik kai kur pasirodo pilkos sruogos.

Po sėkmingo žingsnio, kuomet Skrimdžeras yra nužudomas Ministerija tampa visiškai pavaldi Voldemortui, kuris paskiria Bukagalvį Magijos ministru. Bukagalvis prisijungia prie Mirties valgytojų narių visai likusiai knygai ir kovoja kartu su jais Hogvartso mūšyje, kuriame kaunasi su Persiu Vizliu, kuris jį paverčia jūros ežiu. Artėjant mūšiui į pabaigai Valdymo užkeikimas, kuriuo jis buvo užkeiktas, nustoja veikti. Kingslis Šeklbotas pakeičia jį kaip laikinas (vėliau ir pastovus) Magijos ministras. Kadangi Bukagalvis buvo valdomas beveik visos knygos metu, ne daug ką galima pasakyti apie tikrąjį Bukagalvį.

Doloresa Ambridž[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hario Poterio personažas
Doloresa Džeinė Ambridž

Imelda Staunton (Doloresa Ambridž)
filme Haris Poteris ir Fenikso brolija.
AktoriusImelda Staunton
Pirmas pasirodymasHaris Poteris ir
Fenikso brolija

Doloresa Džeinė Ambridž - fiktyvus veikėjas J. K. Rowling Hario Poterio knygų serijoje. Ji yra ištikima Magijos Ministro Kornelijaus Karamelės pavaldinė. Jo nurodymu Ambridž iškeliauja į Hogvartsą 1995 m. dėstyti Apsigynimo nuo juodosios magijos. Vėliau pagal švietimo dekretą nr.23 paskiriama Hogvartso Didžiąja inkvizitore. Ji sukelia sąmyšį Hogvartse. Vėliau tampa direktore. Doloresa Džeinė Ambridž vis vien grįžo į Magijos Ministeriją.

Persis Vizlis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Persis Vizlis