Alfons Mucha

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alfonsas Mucha
ček. Alfons Maria Mucha
Alfonsas Mucha
Gimė 1860 m. liepos 24 d.
Ivančicėse, Austrijos imperija, Moravija
Mirė 1939 m. liepos 14 d. (78 metai)
Prahoje Bohemijos ir Moravijos protektorate
Tautybė Čekas
Tėvas Ondřej Mucha (Ondržėjus Mucha)
Sutuoktinis (-ė) Marie Chytilová
Vaikai Jiří Mucha (Jiržis Mucha)
Veikla Čekų tapytojas, dizaineris
Sritis Secesija
Organizacijos Teatrų dekoracijos (art nouveau), afišos
Pareigos dizaineris
Išsilavinimas aukštasis meno
Alma mater Académie Julian, Académie Colarossi Paryžiuje
Vikiteka Alfons Mucha

Alfonsas Mucha (ček. Alfons Maria Mucha, 1860 m. liepos 24 d. – 1939 m. liepos 14 d.) buvo Čekijos tapytojas bei dizaineris secesijos laikotarpiu.[1] Plačiai išgarsėjo beveik per naktį, sukūręs teatro afišą Gismonda (1894–1895), kurią užsisakė Paryžiaus aktorė Sara Bernard. Aktorė vėliau su A. Mucha sudarė sandorį, pagal kurį jis sukūrė dar kelias afišas jai bei Renesanso teatrui. Jo svarbiausias gyvenimo kūrinys yra didelio formato drobių ciklas Slavų epopėja, kurį kūrė aštuoniolika metų. Taip pat prisidėjo prie Laisvųjų masonų ložės[2] atkūrimo Čekoslovakijoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Ivančicėse teismo tarnautojo Ondržėjaus Muchos šeimoje. Turėjo dvi seseris. Mokėsi Slavų gimnazijoje Brne, kur pragyvenimui užsidirbdavo giedodamas chore. Po nesėkmingo bandymo įstoti į Prahos Meno Akademiją trumpai dirbo stenografu Ivančicių teisme. 1879 m. Vienoje dirbo teatro dekoracijų tapytoju firmai Kautský – Brioschi – Burghardt. 1883 m. jį pasikvietė grafas Khuen Belassi, kad sukurtų interjero dekoracijas jo pilyse netoli Hrušovany nad Jevišovkou (Moravijoje). 1883 m. pradėjo studijas Miuncheno akademijoje, o vėliau perėjo į Académie Julian, po to Académie Colarossi Paryžiuje. Istorinis lūžis jo karjeroje įvyko, kai gavo užsakymą afišai iš Paryžiaus aktorės Saros Bernard. 1906 m. vedė Mariją Chytilovą. JAV buvo pripažintas geriausiu dekoracijų kūrėju pasaulyje. Vis dėlto jis troško grįžti į gimtąją Čekiją. Buvo pirmųjų naujai susikūrusios nepriklausomos Čekoslovakijos pašto ženklų bei banknotų autorius. Jo talentas buvo visapusiškas: nuo skulptūros iki fotografijos ar teatro. Mucha tapo žinomas kaip taikomojo meno kūrėjas – be plakatų ir afišų kūrė ir etiketes vyno buteliams, šokoladams, sausainiams, cigaretėms ir panašiai, tapė projektus restorano meniu, kalendoriams, dekoratyvinėms širmoms, iliustravo knygas. Kūrė projektus interjerams, indams, juvelyrikai, sukūrė Švento Vito katedros vitražo projektą.

Alfonsas Mucha buvo didelis patriotas ir visą gyvenimą svajojo realizuoti didelio formato drobių ciklą Slavų epopėja, kuriuo norėjo apibendrinti slavų istoriją. Jį tapė Zbiroho pilyje nuo 1910 m., baigė 1928 m. Muchos mecenatas Charles Crane (JAV) ciklą padovanojo Prahos miestui. Dabar jį galima pamatyti Moravos Krumlovo pilyje.

Alfonsas Mucha buvo ir geras fotografas. Savo nuotraukas naudojo ir tapybos reikmėms, abiejose kūrybos srityse naudojo panašią kompoziciją. Muchos dokumentinės nuotraukos iš kelionės po ikirevoliucinę Rusiją buvo panauduotos kaip svarus pagrindas Slavų epopėjos ciklui.[3][4][5] Gavęs Paryžiaus Pasaulio ekspozicijos 1900 m. komisaro užsakymą papuošti Bosnijos ir Hercegovinos paviljoną, Mucha pirmiausia su fotoaparatu nuvyko į Balkanus ir tik po to sukūrė gigantišką pano, kuris tapo svarbiausiu ekspozicijos akcentu. Jis yra čekiško klasikinio fotografinio akto pradininkas.[6]

Alfonsas Mucha mirė Prahoje 1939 m. liepos 14 d., po Gestapo tardymų (buvo vienas pirmųjų Čekijos asmenybių, areštuotų Gestapo) „nuo plaučių uždegimo“. Palaidotas Vyšehrado kapinėse Prahoje.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1909 m. afiša, kurioje Maude Adams vaizduojama kaip Žana d'Ark

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kotryna Džilavjanaitė. Mucha Alfons Maria (Alfonsas Marija Mucha). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. 556 psl.
  2. http://www.ct24.cz/textove-prepisy/76675-tajne-spolecenstvi-v-cechach-zednari/ Archyvuota kopija 2010-03-25 iš Wayback Machine projekto.
  3. http://fotomov.blogspot.com/2009/10/alfons-mucha-fotograf.html
  4. http://kultura.idnes.cz/muchovy-divky-ve-vidni-svadeji-z-plakatu-ffu-/vytvarneum.asp?c=A090227_183735_vytvarneum_ob
  5. http://www.moravska-galerie.cz/cs/vystavy/alfons-mucha-cesky-mistr-belle-epoque/ Archyvuota kopija 2010-04-20 iš Wayback Machine projekto.
  6. http://www.kosmas.cz/knihy/62925/alfons-mucha/ Alfonsas Mucha Leidykla: Torst, redakcija: FotoTorst; ISBN 80-7215-250-5 Formatas: 152 psl., 18x16cm, čekiškai bei angliškai, išleista: 2005 (2 papildytas leidinys)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]