Aleksijus II Megas Komninas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aleksijus II Megas Komninas
Komninų dinastija
Visas vardas Alexios II Megas Komnēnos
Gimė 1283 m. rugpjūčio mėn.
Mirė 1330 m. gegužės 3 d. (~47 metai)
Tėvas Jonas II Megas Komninas
Motina Eudokija Paleologė
Sutuoktinis (-ė) Džijadžak Džakeli
Vaikai Andronikas
Bazilijus
Mykolas
Jurgis
Ona
Eudokija
Trapezundo imperatorius
Valdė 1297-1330 m.
Pirmtakas Jonas II Megas Komninas
Įpėdinis Andronikas III Megas Komninas

Aleksijus II Megas Komninas (gr. Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός, Alexios II Megas Komnēnos, g. 1283 m. rugpjūtis – m. po 1330 m. gegužės 3 d.) – Komninų dinastijos devintasis Trapezundo imperatorius, valdė 12971330 m.[1]

Aleksijus II buvo Trapezundo imperatoriaus Jono II ir Eudokijos Paleologės vyriausias sūnus. Po tėvo mirties jis imperatoriaus sostą užėmė būdamas keturiolikos metų, todėl juo rūpinosi dėdė – Bizantijos imperatorius, Andronikas II Paleologas[2].

Aleksijaus II valdymo metais Konstantinopolio įtaka Trapezundo imperijai palaipsniui mažėjo, o Gruzijos – išaugo. Iki 1324 m. Trapezunde buvo pastatyta miesto gynybinė siena, kuri tesėsi iki jūros kranto ir saugojo rytinio miesto dalies gyventojus nuo osmanų išpuolių.

Daug problemų Aleksijui II sukėlė Genujos Respublikos pirkliai, kurie Juodosios jūros pakrantės miestuose savo rankose laikė prekybos monopolį ir imperijos muitininkams trukdė apžiūrėti bei teisingai apskaičiuoti muitą už prekes. 1306 m. Aleksijus II atmetė Genujos pasiūlymą, tokiomis pačiomis sąlygomis kaip Konstantinopolis, pratęsti prekybos sutartį ir nutraukė ją. Pareikalavus sumokėti mokesčius už išvežamas prekes įvyko susirėmimas tarp pirklių ir gruzinų samdinių, kuris išaugo į pogromus. Buvo sudegintas Trapezundo priemiestis Leontokastronas.[3] Galiausiai, 1314 m. ir 1316 m. buvo pasirašytos taikos sutartys.

Po Aleksijaus II mirties 1330 m. gegužės 3 d. Trapezundo imperijos sostą paveldėjo jo sūnus Andronikas, kuris netrukus buvo nužudytas. Šalyje daugiau nei dvidešimčiai metų įsigalėjo neramūs laikai su tarpusavio žudynėmis, pro bizantiškų ir pro gruziniškų partijų tarpusavio kovomis.

Aleksijaus II šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1300 m. Aleksijaus II, prieš dėdės Androniko II valią, vedė Gruzijos princesę iš Džavachetijos Džijadžak Džakeli. Dėdė kreipėsi į bažnyčią, kad ši santuoka būtų anuliuota, bet patriarchas padėti atsisakė, nes jauna žmona jau buvo nėščia. Jie susilaukė šešių vaikų:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aleksijus II Megas Komninas
Gimė: 1283 m. rugpjūtis Mirė: 1330 m. gegužės 3 d.
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Jonas II Megas Komninas
Trapezundo imperatorius
1297 - 1330 m.
Po to:
Andronikas III Megas Komninas