Afrikinis kiaurasnapis gandras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Anastomus lamelligerus
Afrikinis kreivasnapis gandras ( Anastomus lamelligerus )
Afrikinis kiaurasnapis gandras
( Anastomus lamelligerus )
Apsaugos būklė

Nekeliantys susirūpinimo (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Gandriniai
( Ciconiidae)
Gentis: Kiaurasnapiai gandrai
( Anastomus)
Rūšis: Afrikinis kiaurasnapis gandras
( Anastomus lamelligerus)
Binomas
Anastomus lamelligerus
Temminck, 1823

Afrikinis kiaurasnapis gandras (Anastomus lamelligerus) – gandrinių (Ciconiidae) šeimos paukštis. Yra du porūšiai:

  • Anastomus lamelligerus lamelligerus
  • Anastomus lamelligerus madagascariensis

Paplitimas ir biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitęs Užsachario Afrikoje iki Afrikos pietinės dalies. Įprastas Mozambike, Zimbabvėje, Pietų Afrikos respublikos rytuose, Botsvanos ir Namibijos šiaurėje bei Kaprivio ruože. Biotopas – pelkės, šlapynės, ežerų ir upių pakrantės, ryžių laukai.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiek tiek mažesnis už baltąjį gandrą. Kūno ilgis 80 – 94 cm, sveria 1 000 – 1 300 g. Patinas stambesnis už patelę. Kūnas juodos spalvos, šonų ir krūtinės plunksnos žvilga žalia, ruda ar purpurine spalvomis. Rainelė pilka. Aplink akis yra plikos odos žiedelis. Stambus snapas ties pamatu pilkšvas, o toliau tamsėjantis. Posnapis išlinkęs, su antsnapiu susiglaudžia tik snapo gale. Tarpas tarp posnapio ir antsnapio yra 5 – 6 mm. Kojos juodos.

Jaunikliai rudo atspalvio. Snapas pilkas, posnapis beveik tiesus.

Biologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendruomeniški paukščiai. Beveik sėslūs, kartais būriais migruoja iš sausros apimtų teritorijų. Balso stygos silpnai išvystytos. Būdingi garsai: kvarkimas, gagenimas ir kalenimas snapu. Skrenda ištiesęs kaklą. Sklando. Kartos trukmė trukmė 12 metų.

Minta pilvakojais ir dvigeldžiais, varlėmis, krabais, žuvimis, kirmėlėmis ir stambiais vabzdžiais. Maitinasi vienas arba negausiomis grupėmis. Ieškodamas grobio lėtai braido sekliuose vandens telkiniuose. Pastebėjęs grobį paukštis jį snapu pagauna ir sutraiško. Kartais tupi begemotams ant nugaros ir laukia pasirodančių moliuskų, kurie pakyla begemotams išjudinus vandenį[2]. Dažnai maitintis grįžta į tą pačią vietą, o moliuskų kriaukles krauna į krūvelę.

Monogamai. Veisimosi periodas prasideda prieš pat lietingąjį sezoną arba jam įsibėgėjus, nes tuo metu pagausėja sraigių. Veisiasi 60 – 170 porų kolonijose, medyje nuo 4 iki 20 lizdų. Kartais peri mišriose kolonijose su kitais paukščiais: kormoranais, garniais, afrikinėmis girnovėmis, afrikiniais žalčiakakliais ir gandriniais. Lizdavietės virš vandens. Lizdo skersmuo apie 50 cm. Lizdą krauna iš šakų, nendrių, iškloja vandens augalais, žole, lapais, viksvomis. Dėtyje 3 – 5 balti kiaušiniai. Peri abu tėvai, 21 – 30 dienų. Jauniklius maitina abu tėvai, 42 dienas. Lizdą palieka 50 – 55 dienų jaunikliai.

Suaugusių paukščių priešas – azijinis erelis, o kiaušiniais minta afrikiniai linginiai vanagai, afrikinės lingės ir varanai.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos raudonasis sąrašas - Anastomus lamelligerus“. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija. anglų k.
  2. „"Afrikinis kiaurasnapis gandras"“. oiseaux - birds. anglų k.
  3. „"Afrikinis kiaurasnapis gandras"“. Bioįvairovės tyrinėtojas. Iziko muziejus Pietų Afrikoje. anglų k. Suarchyvuota iš originalo 2011-10-03. Nuoroda tikrinta 2017-09-17.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)