9×19mm

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio 9x19 mm)
9×19mm šoviniai ir kulka

9×19mm (kartais vadinamas Luger, Parabellum, Para, 9mm NATO, 9mmP, 9 milimetrais arba devyni ant devyniolikos) – vidutinio dydžio pistoletinis šovinys, naudojamas pistoletuose ir pistoletuose-kulkosvaidžiuose.

Vienas populiariausių šaudmenų žmonijos istorijoje, standartinis visose NATO šalyse.[1] Juo šaudo tokie populiarūs ginklai, kaip Beretta 92, ČZ 75, Glock 17, Heckler & Koch MP5, Sig Sauer P226, Walther P38 ir kt.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šovinio matmenys

Sukurtas 1901 m. austrų konstruktoriaus Georgo Lugerio.[2] Ypač plačiai paplito po Pirmojo pasaulinio karo.

Dažnai pravardžiuojamas žodžiu „Parabellum“, paimtu iš posakio „norėdamas taikos – ruoškis karui“ (lot. Si vis pacem, para bellum).

Savybės ir naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu šovinys yra plačiausiai naudojamas praktiškai visame pasaulyje, kadangi kuriant jį suderinta visa eilė faktorių, kurie drauge padarė jį ypač patogų, universalų. Dėl savo populiarumo šaudmuo tapo pavyzdžiu kai kuriems naujesniems šoviniams. Standartinis Lietuvos kariuomenės[3][4], policijos[5][6] ir jos rinktinės „Aras“ ir kitų jėgos struktūrų šaudmuo.

Balistinė galia užtektina, kad net vienintelis pataikymas (iki 50 metrų atstumu) nukautų žmogų. Kita vertus, šaudmuo ne per galingas, tad nepridaro perteklinių sužalojimų, mat pataikius į galūnes dažniausiai nėra mirtinas. Vis dėlto, galia per maža pramušti net ir žemesnių kategorijų šarvines liemenes ar balistinius šalmus.

Šovinio forma labai patogi užtaisymui ar išėmimui iš dėtuvių.

Įvairūs kulkų variantai: švininė, apvalkalinė ir besiplečianti

Šovinio kaina, dėl jo didžiulio paplitimo, nedidelė (Lietuvoje apie 0,30€/vnt).[7] Šio kalibro šovinius gamina beveik visos garsiausios šaudmenų kompanijos. Tad prekiaujama ypač plačiu asortimentu: yra lengvesnių ir sunkesnių kulkų, sportinių, ekonominių variantų (su plieno tūtelėmis), pertaisytų ir kt.

Dėl aukščiau išvardytų priežasčių 9×19mm kalibro šoviniai yra ypač populiarūs teisėsaugoje ir kariuomenėse, savigynai, sportui ir treniruotėms, rečiau medžioklei.[8]

9×19mm kalibro šoviniuose užtaiso gana nedaug. Todėl atatranka, palyginus su kitais analogiškos paskirties šaudmenimis (tokiais kaip .40 S&W arba .45 ACP), nestipri. Tai dar viena šio kalibro populiarumo priežastis. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad ji niekinė – neprityrusiam šauliui verta būti atsargiam.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. https://www.chuckhawks.com/9x19.htm
  2. https://www.sdi.edu/greatest-gunsmiths-georg-luger/
  3. https://www.kariuomene.lt/ginkluote/pistoletai/pistoletas-hk-sfp9-sf/24347 Archyvuota kopija 2022-10-03 iš Wayback Machine projekto.
  4. https://www.kariuomene.lt/ginkluote/pistoletai/pistoletas-glock-17/22854 Archyvuota kopija 2022-10-03 iš Wayback Machine projekto.
  5. „Lietuvos policija keičia nusenusią ginkluotę“. delfi.lt. Delfi. BNS. 2006-11-21. Nuoroda tikrinta 2024-03-20.
  6. https://www.tv3.lt/naujiena/lietuva/lietuvos-policija-perginkluojama-austriskais-pistoletais-n44241
  7. https://www.4shooters.lt/saudmenys/9x19/
  8. https://www.medzioklezurnalas.lt/visiskai-rimtai-apie-9mm-luger-kaip-medzioklini-kalibra