Švento Valentino dienos skerdynės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Švento Valentino dienos skerdynės – susišaudymas prohibicijos laikotarpiu tarp dviejų kriminalinių grupuočių Čikagoje, Ilinojaus valstijoje, 1929 m. žiemą: South Side italų gaujos, kuriai vadovavo Al Kaponė, ir North Side airių/vokiečių gaujos, kuriai vadovavo Bagsis Moranas.

Ketvirtadienio rytą, vasario 14 d., Švento Valentino dieną, septyni Džordžo „Bagsio“ Morano gaujos nariai buvo išrikiuoti prie „S-M-C Cartage“ kompanijos garažo sienos. Juos sušaudė penki Al Kaponės gaujos nariai (du iš jų buvo persirengę policininkais). Kai vienas iš sušaudytųjų, Frenkas Gusenbergas, bemirštantis buvo paklaustas kas jį nušovė, jis atsakė: „Niekas nešovė į mane“. Pats Kaponė tuo metu atostogavo Floridoje.

Skerdynės buvo plano, organizuoto Kaponės gaujos nario Džeko „Automato“ MakGurno, nužudyti Bagsį Moraną, pasekmės. Skerdynes MakGurnas suorganizavo iš keršto Frenkui ir Pyteriui Gusenbergams, kurie bandė pasikėsinti į jo gyvybę prieš mėnesį telefono būdelėje. Al Kaponė pritarė planui, nes jie su Bagsiu Moranu nepasidalino kontrabandos verslo, iš kurio jie gaudavo daugiausiai pelno.

MakGurnas surinko šešių žmonių komandą, kuriai vadovavo Fredas Burke, ir numatė įvilioti Moraną į pasalą. Bagsis ir jo vyrai turėtų būti apgaule įvilioti apsilankyti sandėlyje North Clark gatvėje, kad galėtų nusipirkti pigesnio kontrabandinio viskio; tada Burke'o komanda įeitų į pastatą, persirengę policininkais, ir juos nužudytų. Plano kūrėjai, MakGurnas ir Kaponė, turėjo būti toli nuo įvykio vietos.