Šelmentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šelmentas
lenk. Szelment
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Lenkijos vėliava Lenkija
Vaivadija Palenkės vaivadija Palenkės vaivadija
Apskritis Suvalkų apskritis Suvalkų apskritis
Valsčius Šipliškės valsčius
Pašto kodas PL 16-411

Šelmentas[1] (lenk. Szelment) – gyvenvietė[2] Lenkijos šiaurės rytuose, Šipliškės valsčiuje, Suvalkų apskrityje, Palenkės vaivadijoje. Išsidėstęs šalia Didžiojo Šelmento ežero, iš kurio išteka Šelmentos upė. Išvystytas turizmas: yra slidinėjimo trasa su 5 keltuvais. Yra trasa pradedantiesiems, mėlyna, raudona ir juoda. Slidinėjimo trasos labai populiarios tarp Lietuvos turistų.

Šelmento apylinkių kraštovaizdžiai panašesni į Lietuvos, nei Lenkijos, todėl čia, neturėdami galimybės filmuoti Lenkijoje, kelis filmus lietuviška tematika yra kūrę lenkų režisieriai. Čia ir apylinkėse buvo filmuojami Tadeušo Konvickio Isos slėnis ir Andžejaus Vaidos Ponas Tadas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo VIII a. pr. m. e. iki XIX a. šioje teritorijoje gyveno lietuviams artima baltų gentis – jotvingiai. Nuo XIII-XIV a. iki 1795 m. kaimas priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. Pagal 1920 m. liepos 12 d. Lietuvos ir Tarybų Rusijos taikos sutartį kaimas buvo priskirtas Lietuvos Respublikai. Pagal 1921 m. lenkų valdžios atliktą gyventojų surašymą kaime gyveno 35 žmonės, iš kurių 34 lenkai ir 1 lietuvis.[3] 1975-1998 m. priklausė Suvalkų vaivadijai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]