Šablono aptarimas:Savaitės tema

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Norėdami pasiūlyti straipsnį, kuris būtų rodomas Pirmame puslapyje, reikia štai ko:

  1. Jau turi būti sukurtas gana išsamus straipsnis Wikipedijoje
  2. Reikalingas paveikslėlis (kurį galima būtų rodyti labai sumažintą)
  3. Reikalingas trumpas aprašymas

Jei norite, galite patys redaguoti rinktinius straipsnius puslapiuose:


Straipsnis Dažniausiai keičia Taisyklės
Pradžia-Rinktinis Skirtas proginiams ir "savaitiniams" straipsniams
Pradžia-Rinktinis2 Nomad, kasdien tarp 00:00 - 01:00
Pradžia-Rinktinis3 Algirdas, kasdien pavakary 16:00-17:00
Pradžia-Rinktinis4 Knutux, kasdien apie 7:00-9:00

Kokybės minimumas[redaguoti vikitekstą]

  • Straipsnis turėtų atitikti struktūros reikalavimus: prasidėti nuo apibrėžimo ir pan.
  • Straipsnis turėtų būti bent iš 10 sakinių (tam tikras kriterijus išsamumui).
  • Straipsnis turėtų būti užbaigtas, be nuorodos "stub".
  • Pirmame puslapyje rodomame straipsnelio gabaliuke neturėtų būti "raudonų" nuorodų.
  • Pačiame straipsnyje neturėtų būti labai daug "raudonų" nuorodų.
  • Straipsnis turėtų būti "vikizuotas" - su nuorodomis į susijusius straipsnius.

--Dirgela 09:24, 15 Bal 2005 (EEST), Mykolas OK 14:34, 25 Sausio 2006 (EET)

Kadangi ši savaitė skirta nebaigtiems straipsniams, tai šiuos reikalavimus pažeidinėju - dedu nebaigtus straipsnius, bet tokius, kurie neblogai pradėti, bet reikalingi užbaigimo. Dirgela 22:14, 26 Sausio 2006 (EET)

Kiti pasiūlymai[redaguoti vikitekstą]

  • Keičiant rinktinius siūlau komentare parašyti straipsnio pavadinimą - taip peržiūrint istoriją bus lengva susigaudyti kas jau buvo rinktiniais ir galbūt iš naujo juos įdėti.
  • Ketinu kažkur (greičiausiai prie Nomad) pasidaryti pastoviai atnaujinamą sąrašiuką kandidatų į dienos rinktinį straipsnį. Taip galėsite laisvalaikiu peržiūrėti ir išmesti netinkamus, jei tokių pasitaikys. Taip pat jei kurią dieną negalėčiau prieiti prie interneto, kam nors kitam bus paprasčiau pakeisti straipsnį vadovaujantis tuo sąrašiuku, nei ieškoti pačiam ką dėti. Nomad 15:47, 21 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Atsarginiai straipsniai[redaguoti vikitekstą]

Čia yra sąrašas straipsnių, kurie tiktų būti rinktiniais, bet dar nėra tokiais buvę. Juos galima naudoti, jei nėra pakankamai naujų straipsnių, tinkančių į rinktinius:

dėl šių, kur pakomentavau – labai abejojų.. neaišku, kas ir kokiom aplinkybėm pasiūlė --AndriuZ 23:08, 18 Geg 2005 (EEST)

Rinktinių straipsnių dalybos[redaguoti vikitekstą]

Dabar kažkaip kai 4 straipsniai yra rinktiniai ir tryse juos atnaujinam, tai nelabai sąžingai išsidalina - Algirdui tenka dvigubai daugiau. Taigi mano pasiūlymas - gal pirmąjį straipsnį keičiame pakaitom, tada kiekvienam gautusi kas trečią dieną du straipsniai, o šiaip po vieną? Knutux 07:34, 13 Bal 2005 (EEST)

  • dabar aš nesupratau, apie ką čia Tu... bet manau, kad perdaug straipsnių su paukščiukais - prieš juos nieko neturiu, bet siūlau įvairiau - 1 gamta, 1 politika/istorija, 1 technika/mokslas --AndriuZ 19:12, 18 Geg 2005 (EEST)
  • manau sulauksim dar savanorio, kad ir ketvirtą pasiimtų, bo aš tai tikrai susipainiosiu kada mano eilė keisti ;) Dėl įvairovės - atsižvelkim, kad biologiniai straipsniai sudaro apie ketvirtį visų straipsnių, o politika/istorija gerokai mažesnę proporciją, todėl nenuostabu, kad ir rinktiniuose daugiau biologinių atsispindi. Dirgela 20:41, 18 Geg 2005 (EEST)

Gal restruktūrizuoti?[redaguoti vikitekstą]

Šiaip dabar keturi rinktiniai straipsniai atrodo gana gražiai, bet prisipažįstu, kad tikrai retai kada surandu laiko pakeisti tą, už kurį esu atsakingas, o ir kai reikia keisti, nebetaip paprasta rasti ką įdėti. Gal vistik reiktų daryti keičiamus kas savaitę - vieną didesnį (kaip angliškas featured article - su ilgesniu aprašymu ir riebesniu paveikslu) ir porą mažesnių (tokių kaip dabar). Be to, galima būtų daryti kokią nors vėliavėlę siūlomas rinktiniu, kurią nuspręstume kur uždėti ir visi savaitę stengtusi pažymėtą straipsnį pribrandinti iki rinktinio. Jei niekaip šios idėjos nepatiks, tai gal atsiras kas nors, kas nori iš manęs perimti atsakomybę keisti vieną iš dabartinių rinktinių? :) Knutux 08:59, 11 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Aš tai siūlyčiau palikti tris - viena proginį ir du keičiamus kasdien. Proginis nesant progos [;)] galėtų būti featured, t.y. didesnis ir toks kaip tu siūlai. Dirgela 09:45, 11 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Reiktų tada pabandymui išrinkti proginį strapsnį kitai savaitei ir matysis kaip ten viskas atrodys. Geriausiai tiktų Žolinės, bet neturime, taip pat tiktų Indija, nes pirmadienis - jų nepriklausomybės diena, taip pat tai ir Lichtenšteino diena, taigi tiktų ir apie šąi valstybę, taip pat trečiadienis - Indonezijos nepriklausomybės diena, o ketvirtadienis - Afganistano. Dar iš nestandartinių pasiūlymų - galima parinkti kokį straipsnį paminint 1896 rugpjūčio 17 dieną įvykusią pirmą automobilių avariją, kurioje žuvo žmogus; rugpjūčio 17 dieną taip pat "švesime" 52 metus nuo pirmojo anoniminio narkomanų būrelio; dar 15 dieną bus 300 metų nuo matematiko J. Bernulio mirties. Galima čia vardinti ir vardinti, bet geriau gal išsirinkti kokią nors valstybę, papildyti kiek įmanoma iki pirmadienio ir kurti proginę ištrauką. Taigi, prašome rinktis ir siūlyti. Knutux 13:18, 11 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Aš būčiau už Indoneziją. Tuo pačiu būtų galima ir straipsnių apie Indoneziją "akciją" padaryti.Dirgela 14:12, 11 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Indonezija visai tinka. Pamėginsiu sukurti kokią žymę {{skatinamas}} ir pridėsiu Indonezijos straipsnyje, taip pat gal reiktų pridėti Wikipedia:Bendruomenė puslapyje kad Indoneziją visi tobulintų. Arba dar geriau sukursiu puslapį Wikipedia:Savaitės iniciatyva, kur bus detaliau parašyta kas skatinama, taip pat visi galės planus rašyti - kas ką jau apsiėmė daryti. Knutux 14:21, 11 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Tai ar būtų prieštaraujančių, jei rinktiniai straipsniai liktų tik trys, nes tikrai gana vangiai juos atnaujiname.Dirgela 22:10, 21 Spalio 2005 (EEST)
Aš tikrai už, nes jau nepamenu kada sau priklausantį atnaujinau :). knutux 09:02, 22 Spalio 2005 (EEST)
Aš irgi už. --Nomad 21:16, 22 Spalio 2005 (EEST)

Ar yra kokia statistika, kiek padidėja straipsnių lankomumas kai jie patenka į rinktinį straipsnį pirmame puslapyje? Nomad 21:25, 22 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Bent jau man neteko matyti statistikos straipsniams, geriausiu atveju - visai lietuvių kalbai. knutux 07:31, 23 Rugpjūčio 2005 (EEST)
O tie "special:lankomiausių" puslapyje duomenys tikslūs ir realaus laiko, ar apytiksliai ir atnaujinami tik kas kiek laiko? Būtų galima lyginti prieš ir po ;) tiesiog įdomu pasidarė.. -Nomad 11:54, 23 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Na niekada nemačiau lankomiausių straipsnių puslapio ("special:lankomiausių") ir dabar nerandu, tai jei toks tikari yra, gal kas nors išeitų. knutux 12:05, 23 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Turėjau omenyje Special:Popularpages, tačiau iš tiesų, tokio wikipedijoje nėra :/ Jis atrodo maždaug taip: [1] Gal pas mane kita mediaWiki versija, nežinau. Tiek to. -Nomad 12:13, 23 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Tikriausiai išjungta, kad nepkrautų serverio, kiek žinau, ten nemažai statistikų yra nujungta našumo gerinimui. knutux 12:32, 23 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Čia pateiksiu tik savo asmeninę nuomonę: Man atrodo, kad lietuviškoje Vikipedijoje visiškai nėra skatinimo arba vykdoma skatinimo politika vangi ir visiškai nekoordinuojama. Mes turime viso labo 5 pavyzdinius straipsnius, iš kurių 4 apie biologiją. Kiekvienas dalyvis įsikibęs savo srities, o kitų darbai visai nedomina. Į pagrindinį puslapį įdedamas visiškai kuklus straipsnis, o daug didesni darbai lieka visiškai nepastebėti. Juk savaitės straipsnis ir skirtas aprašyti geriausią tos savaitės darbą, o ne po 5 mėnesių iš kažkur ištrauktą. Pvz., 2 dienas nuo ryto iki vėlyvo vakaro rašiau straipsnį Argentina, kurį angliškoj vikipedijoj rašė keli šimtai dalyvių tikėdamasis, kad jis bent paklius į savaitės straipsnius. Bet kur tau! Kai pasiūliau į pavyzdinius, gavau lakonišką atskaymą, kad tai mažųjų vikipedijų problema, kadangi reikia užpildyti visas nuorodas. O padėti tai nieks nenori. Juk ne paslaptis, jog kiekvienas dalyvis siekia moralinio įvertinimo, o jo straipsnio įkėlimas į pirmą puslapį jau šis tas. Kaip tenka lankytis kitose Vikipedijose, daugelis dalyvių turi ne vieną, o kokius 5-10 ordinų. Pas mus gi net daugelis nenuilstamų naudotojų turi po 1-2 ordinus. Juk būtų galima skatinti ne tik už bendrą veiklą, o ir už sėkmingą indėlį į projektą, į savaitės iniciatyvą, už gerą straipsnį. O pas mus ordiną duoda lyg 100 lt, taip gaila :) Derėtų skatinti ir naujokus, taip galbūt didesnė jų dalis liks pastoviais wikipedijos gerbėjais. Galiausia galima teigti, kad mūsų vikipedijoje dauguma dalyvių įlindę tik į savo sritį ir retai tesiteikia bendradarbiauti, o daug naudingo laiko sugaištama daugybei bergždžių diskusijų "kas ką pasakė ir kas ko nesakė". Pagarbiai --Hugo.arg 19:04, 18 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Viskas nuo tavęs paties priklauso :) Būtų smagu, jei apsiimtum koordinuoti pavyzdinių ir rinktinių straipsnių projektą. Tavo mintys teisingos, tačiau ta pati "mažųjų Vikipedijų" problema yra ir tame, kad iki šiol neatsirado norinčio koordinuoti "pavyzdinių ir rinktinių" straipsnių atrankos ir populiarinimo sistemą, iš tikro gerų straipsnių Vikipedijoje yra daug, tačiau jie lieka nepastebimi. Dėl medalių ir kitokio skatinimo tai žiūriu skeptiškai, nei man pačiam to reikia, nei imsiuosi kitus skatinti. Dirgela 19:29, 18 Rugpjūčio 2006 (EEST)
Gal ir galėčiau apsiimti koordinuoti (greičiausiai tik prasidėjus rugsėjui), tačiau reiktų apibrėžti ir supaprastinti taisykles: pavyzdinis straipsnis skelbiamas tada, kai atitinka reikalavimus ir susilaukia pvz. 4 balsų už. Su savaitės straipsniu galėtų būti taip: vesčiau sąrašą, kuriame įrašyčiau kiekvieną dėmesio vertą straipsnį (galėtų įrašyti ir kiti), o kas savaitę, nustatytu laiku, parinkčiau(-tume) vieną geriausią iš viso savaitės sąrašo. Straipsnio autoriui į aptarimą būtų parašoma padėka :) --Hugo.arg 19:45, 18 Rugpjūčio 2006 (EEST)
Dėl to, kad kiekvienas esame įsikibę savo srities: tai natūralu. Vienas žmogus negali išmanyti visko, vadinasi, negali ir adekvačiai įvertinti kiekvienos srities darbų. Pavyzdžiui, man koks nors biologinis straipsnis gali atrodyti gražus, su daug informacijos ir paveiksliukų, tačiau realiai naudingų žinių ten gali būti nulis, o dar ir su faktinėm klaidom... Leia 23:13, 18 Rugpjūčio 2006 (EEST)
Dėl pavyzdinių/rinktinių - ten tikrai trūksta savanorio koordinatoriaus(-ių), sava eiga ten matosi kad nieko nebus. O dėl visokių ordinų ir pan - Tractor tą tradiciją bandė įskiepyti, bet po je tik 2 ar 3 dalyviai kelis ordinus paskyrė ir viskas, tai turbūt reiškia vieną iš dviejų dalykų - arba kiti nedrįsta ordinų skirti, arba ordinai pasmerkti neprigyti lietuviškoje Vikipedijoje. knutux 08:07, 19 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Sujungiu šabloną su Template:Rinktinis, atkeliu ano aptarimą --Nomad 18:48, 23 spalio 2011 (EEST)[atsakyti]