Sebastiano Ricci

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sebastianas Ričis)

Sebastianas Ričis (it. Sebastiano Ricci, 1659 m. rugpjūčio 1 – 1734 m. gegužės 15 d.) – italų baroko tapytojas. Priskiriamas Venecijos dailės mokyklai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sebastianas Ričis gimė 1659 m. rugpjūčio 1 d. Belune, Veneto regione. Būdamas 14 m. amžiaus jis persikraustė į Veneciją, kur įstojo į tuomet Venecijoje gyvenusio milaniečio dailininko Federico Cervelli dirbtuves. 1678 m. jis įsipaniojo į skandalą dėl nesantuokinio vaiko tėvystės ir bandymo esą nunuodyti nėščiąją. Buvo suimtas. 1681 m. S. Ričis paliko Veneciją ir keliavo į Boloniją, mokėsi pas dailininką Karlą Činjanį. Po to keliavo po Lombardiją ir Emiliją Redžą. Parmoje studijavo Koredžo ir Parmidžanino darbus. Su Parmos kunigaikščio Ranučio II Farnezės parama 1691 m. S. Ričis išvyko mokintis į Romą, kur sėmėsi patirties iš Karačių, Pjetro da Kortonos, Lukos Džordano monumentaliosios tapybos. Gali būti, kad turėjo ryšių su A. Manjasku.

1696 m. S. Ričis trumpam buvo grįžęs į Veneciją, kur jo technika buvo praturtinta venecijietiškos dailės, visų pirma Paolo Veronezės, įtaka. Apie 1700 m. S. Ričis buvo žymiu dailininku. Gavo užsakymų Vienoje ir Florencijoje. Jo darbų yra Šionbruno ir Piti rūmuose. 1713 m. lydėjo pusbrolį Marką ir kartu su juo dirbo Anglijoje. 1716 m. grįždamas pro Paryžių buvo priimtas į Karališkąją tapybos akademiją. Po to gyveno Venecijoje, kur nestokojo užsakymų iš vietos kilmingųjų. Jam paveikslus užsakinėjo Savojos valdovai ir imperatorius Karolis VI. Sebastianas Ričis mirė 1734 m. gegužės 15 d. Venecijoje. Didžiąją jo kūrybos dalį sudaro freskos ir paveikslai religinėmis, mitologinėmis bei antikinių istorijų temomis.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]