Pilsupis (Akmena)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pilsupis
Ilgis 9,7 km
Baseino plotas 13,3 km²
Ištakos Voveraičiai, Kretingos rajonas
Žiotys Akmena
Šalys Lietuva

Pilsupis – upelis Vakarų Lietuvoje, pietvakarinėje Kretingos rajono savivaldybės teritorijos dalyje, kairysis Akmenos intakas.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad upeliui vardą davė prie žiočių stūksantis piliakalnis (žem. pilė, pilalė). Rašytiniuose šaltiniuose rašomas Пелцуписъ, Pilsupis. Nuo 1934 m. upelio vardas prigijo Traidžių kaimo naujakurių sodyboms, o XX a. antroje pusėje visas kaimas oficialiai buvo vadinamas Pilsupiu.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ištakos yra Voveraičių kaimo žemių rytiniame pakraštyje, Girės miške, 8,5 km į šiaurės rytus nuo Kretingos. Aukštupyje palei mišką teka į pietus, o kaimo pietrytiniame pakraštyje pasuka į vakarus. Nuo versmių iki Traidžių vaga sureguliuota, paversta melioracijos kanalu. Toliau upelis teka eroziniu slėniu, apaugusiu medžiais ir krūmais. Į Akmeną įteka Kurmaičiuose, 0,4 km į vakarus nuo tilto kelyje Kurmaičiai–Genčai, 38,4 km nuo jos žiočių.

Žemupyje Kurmaičiuose tyvuliuoja Padvarių tvenkinys.

Dešiniajame krante yra Voveraičių senovės žemdirbystės vieta, Voveraičių, Traidžių I ir Kurmaičių III senosios kapinės, kairiajame – Traidžių II ir Kurmaičių I senosios kapinės bei Kurmaičių piliakalnis.

Gyvenvietės: Voveraičiai, Traidžiai, Kurmaičiai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]