Macikų dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Macikų dvaras
Macikų dvaro rūmai (2015 m.)
Macikų dvaro rūmai (2015 m.)
Vieta Macikai
Jonaičių seniūnija
Šilutės rajonas
Įkurtas 1663 m.
Bajorų giminės von Matzicken

Macikų dvaras (vok. Matzicken Herrenhaus) – dvaras Macikuose, Jonaičių seniūnijoje, apie 3 km į rytus nuo Šilutės, Šyšos kairiajame krante.

Išlikę dvaro rūmai, gyvenamieji namai, arklidės, tvarto griuvėsiai, rūsiai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1663 m. Verdainės kunigas čia perėmė nemažą, apie devynių ūbų dydžio, žemės sklypą (Prūsijoje tuo metu 1 ūbas prilygo maždaug 7,5 ha). Tai ir buvo Macikų dvaro užuomazga.

Vėliau Macikų dvaras priklausė turtingam Šilutės krašto žemvaldžiui, vokiečių riterių palikuoniui, grafui Macikui. Napoleonmečiu Macikų grafai rėmė prancūzus, todėl Prūsijos valdžia po karo dvarą konfiskavo ir paliko tik mažą Hermannlöhlen palivarką (dab. Armalėnai). Jame 1904 m. gimė Eduardas Macikas (Eduard Matzick) – būsimas Vokietijos aktorius, režisierius ir dailininkas, Berlyne išgarsėjusios portretavimo studijos steigėjas. Viešėdamas gimtuosiuose kraštuose, jis susitikdavo su kita Macikuose gimusia asmenybe – rašytoju ir dramaturgu Hermanu Zudermanu (Hermann Sudermann), kuris ten lankydavo savo motiną.

Hermanas Zudermanas (1857–1928 m.) gimė Macikų dvaro bravoro aludario šeimoje. Gyveno jie išsinuomotame bravoro priestate. Hermano tėvas Johanas Zudermanas (Johann Sudermann) pradžioje dirbo dvaro bravore, aludarių meistru, o vėliau atkakliu darbu susitaupė pinigų ir pasistatė nuosavą alaus gamyklėlę. Iš Hermano Zudermano atsiminimų: „Į kairę nuo už vartų einančio kelio stovėjo bravoras – ne koks nors didelis gamyklos rūmas su salyklo bokštais ir apledėjusiais skliautais, ne! – tik menkas lauko akmenų pastatas. Prie jo buvo du priestatai, kurių viename aš gimiau. Mano tėvas dvare gyveno kaip nuomininkas, bet savo nepailstamo darbo, rūpestingumo ir taupumo dėka sugebėjo sukaupti tiek pinigų, kad nusipirko žemės ir joje pasistatė nuosavą bravorą“.[1]

XX a. Macikų dvarą valdė Rudolfas Nickelis. Jis įveisė elitinių olandiškų galvijų bandą.

Po Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos, 1924 m. dalį Macikų dvaro pastatų nupirko Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija ir pritaikė juos 7-ojo pėstininkų pulko 2-ojo bataliono kareivinėms. 1939 m. kovą Klaipėdos kraštą užėmę naciai, jose įrengė koncentracijos stovyklą. Iki karo Macikų lageryje buvo „perauklėjami“ lietuvininkai, karo metu – kalinami karo belaisviai. Rusų okupantai toje stovykloje kalino karo belaisvius vokiečius, o vėliau – politinius kalinius. Tai buvo vienas didžiausių lagerių Lietuvoje. Jame mirė muziejininkas ir poetas Pranas Genys. Po 1955 m. buvusiame dvare veikė psichikos ligonių prieglauda.

Atgimimo metais buvusioje koncentracijos stovykloje genocido aukoms pastatytas kryžius. Gimtasis rašytojo Hermano Zudermano namas pažymėtas memorialine lenta. H. Zudermanas rašė vokiškai, tačiau savo kūriniuose daug vietos skyrė lietuvininkų gyvenimui.[2] Macikų dvaro gyvename name buvo įsteigtas Hermano Zudermano memorialinis muziejus, tačiau 2016 m. jį uždarė.[3]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]