Kazys Algimantas Lisauskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.

Kazys Algimantas Lisauskas (1926 m. sausio 7 d. Barevičiai, Kruonio valsčius – 1999 m. sausio 31 d. Vilnius, palaidotas Sudervės kapinėse Vilniuje) – partizanas, politinis kalinys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1938 m. baigė Kruonio pradžios mokyklą, 1944 m. – Kaišiadorių gimnaziją. Mokydamasis gimnazijoje, 1943 m. įsijungė į pasipriešinimo kovą prieš okupantus, buvo Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos narys, dalyvavo leidžiant pogrindinį laikraštėlį „Laisvei bundant“.

1944 m. baigė gimnaziją ir įstojo į Marijampolės vietinės rinktinės karo mokyklą. Kai vokiečiai ją likvidavo, grįžo į tėviškę. Buvo priimtas į Lietuvos laisvės armiją ir toliau dirbo pogrindyje. 1944 m. rudenį įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą. 1947 m., šantažuojamas KGB, paliko studijas ir darbą, pasitraukė pas Didžiosios Kovos apygardos partizanus. 1948 m. buvo areštuotas ir nuteistas mirties bausme, kurios tuo metu nevykdė ir pakeitė 25 m. lagerio Kolymoje. Į Lietuvą grįžo 1958 m. Gyveno Lentvaryje, Grigiškėse, dirbo Vilniaus gamyklose ekonomistu. 1970 m. baigė Vilniaus finansų ir kredito technikumą. 1976 m. – Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą.

Prasidėjus Sąjūdžiui organizavo rėmimo grupę „Plastos“ gamykloje (Vilnius), buvo I ir III Sąjūdžio seimo narys, Trakų rajono Sąjūdžio tarybos atsakingasis sekretorius. Paskutiniais metais buvo Nepriklausomybės partijos pirmininko pavaduotojas, laikraščio „Kovo 11“ redaktorius. Išrinktas Trakų rajono savivaldybės tarybos nariu. Atkurtos Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio Didžiosios Kovos apygardos vadas (19981999). Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius (suteiktas po mirties, 1999 m.). 2006 m. Vilniuje išleista A. Lisausko knyga „Iš pragaro angos“ su jo prisiminimais, paskelbtais straipsniais, kalbų tekstais.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Abromavičius S., Kasparas K., Trimonienė R. Didžiosios Kovos apygardos partizanai. – Kaunas: Naujasis lankas, 2007. – P. 108–110, 607.
  • Algimantas Lisauskas. Iš pragaro angos (sud. L. Lisauskas). – Vilnius: Fridas, 2006. – 167 p.
  • Kas yra kas Lietuvoje. Kraštiečiai. Kaišiadorys. – Kaunas: UAB „Neolitas“, 2009. – P. 102.