Nepriklausomybės partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nepriklausomybės partija – Lietuvos politinė partija, veikusi 19902002 m. ir susijungusi su Lietuvos dešiniųjų sąjunga.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurta 1990 m. spalio 20 d., po mėnesio įregistruota Teisingumo ministerijoje. Steigėjai – Aukščiausiosios Tarybos deputatai Virgilijus Čepaitis, Konstantinas Ramutis Bubnys, Gintaras Songaila, Zita Šličytė, Laima Andrikienė, Kazimieras Motieka, Vidmantas Žiemelis.

Veikė kaip Lietuvos Persitvarkymo sąjūdžio dalis, buvo planuojama, kad ji pakeis Sąjūdį, kaip visuomeninį judėjimą politinėje sistemoje. Tačiau išaiškėjus, kad partijos pirmininkas V. Čepaitis bendradarbiavo su KGB, jis turėjo pasitraukti iš politikos, nors ir teigė esąs nekaltas. Jį pakeitęs Valentinas Šapalas, nors ir turėjo nemažą įtaką – 19931994 m. buvo Vilniaus miesto tarybos pirmininkas, daugelio žymiausių partijos narių išlaikyti nesugebėjo. Nenorint susisieti su susikompromitavusios partijos vardu, 1993 m. vietoje Sąjūdžio buvo įkurta nauja partija – Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai).

Partija deklaravo save kaip dešiniąją ir palaikė artimus ryšius su konservatoriais. Šiems transformuojantis į europietišką partiją, nepriklausomybininkai vis radikalėjo, suartėjo su Lietuvos demokratų partija, Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Žaliąja partija, Tautininkų sąjunga, partija „Jaunoji Lietuva“. Buvo paskelbti bendri pareiškimai, bendrose koalicijose dalyvauta savivaldybių rinkimuose.

2001 m. spalio mėn. Nepriklausomybės partija (NP), Tėvynės liaudies partija (TLP), Lietuvos demokratų partija (LDP), Lietuvių tautininkų sąjunga (LTS) ir Lietuvos laisvės lyga (LLA) susijungė į Lietuvos dešiniųjų sąjungą (LDS). Jungtinei partijai vadovauti pakviestas žymus kino režisierius Arūnas Žebriūnas. 2003 m. Lietuvos dešiniųjų sąjunga susijungė su Tėvynės sąjunga – krikščionimis demokratais.

Kai kurie buvusieji Nepriklausomybės partijos aktyvistai pasitraukė iš politikos (Kazimieras Motieka, Zita Šličytė), kiti (Laima Andrikienė, Gintaras Songaila, Vidmantas Žiemelis) tapo kitų partijų nariais.