Jonas Gėrikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jonas Gėrikas (m. 1541 m. sausio 4 d.) – vienas 15251528 m. Sembos valstiečių sukilimo sukilimo vadų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstietis. Sembas. Prieš pat sukilimą savo pono nuteistas mirti, bet jo pasigailėjo Prūsijos kunigaikštis Albrechtas Brandenburgietis. Jo vadovaujamiems sukilusiems prūsų ir lietuvininkų būrams 1525 m. rugsėjo mėn. užėmus Žiokų (vok. Schaaken) pilį išrinktas sembų vyriausiuoju vadu. Sembos valstiečių vardu reikalavo išvaduoti juos iš vokiečių bajorų valdžios, pripažino tik Prūsijos kunigaikščio valdžią.

Sukilimą numalšinus kalintas Įsruties pilyje, 1526 m. ar 1528 m. pabėgo į Daniją, vėliau į Švedijos tvirtovę Viborgą, po 1534 m. – į Švediją. Kelerius metus tarnavo pas Švedijos karaliaus Gustavo I svainį grafą J. fon Hoją. Jo tremties nuosprendžio panaikinimu rūpinosi grafas ir Švedijos karalius, bet Albrechtas Brandenburgietis nesutiko, kad Jonas Gėrikas grįžtų į Prūsiją. Dėl nežinomų priežasčių jis buvo nuteistas mirties bausme ketvirčiuojant, bet nuosprendis įvykdytas po mirties.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Algirdas Matulevičius, Vytautas RaudeliūnasJonas Gėrikas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VII (Gorkai-Imermanas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 597 psl.