Herbert Hoover

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Herbert Hoover
31-asis JAV prezidentas
Gimė 1874 m. rugpjūčio 10 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Vakarų Brenčas, Ajova, JAV
Mirė 1964 m. spalio 20 d. (90 metų)
Jungtinės Amerikos Valstijos Niujorkas, JAV
31-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1929 m. kovo 4 d. – 1933 m. kovo 4 d.
Ankstesnis Calvin Coolidge
Vėlesnis Franklin D. Roosevelt
Partija JAV respublikonų partija
Vikiteka Herbert Hoover
Parašas

Herbertas Huveris (angl. Herbert Clark Hoover, 1874 m. rugpjūčio 10 d. – 1964 m. spalio 20 d.) – 31-asis JAV prezidentas, valdęs nuo 1929 m. iki 1933 m.[1] Huveris buvo profesionalus kalnakasybos inžinierius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal išsilavinimą buvo kalnakasybos inžinierius. Kaip JAV prezidentas skatino vyriausybės kišimąsi į ekonomiką. Hūverio iniciatyva buvo pastatyta užtvanka ant Kolorado upės, vėliau pavadinta jo vardu. Valdant prezidentams Vorenui Hardingui ir Kelvinui Kulidžui ėjo JAV prekybos departamento sekretoriaus pareigas. Huveris, iškeltas kandidatu Respublikonų partijos, lengvai laimėjo rinkimus 1928 metų JAV prezidento rinkimus. Iki šiol jis yra paskutinis JAV prezidento kabineto sekretorius tiesiogiai išrinktas JAV prezidentu, nepaisant to, kad neturėjo jokios dalyvavimo kokiuose nors rinkimuose patirties. Jis taip pat yra vienas iš tik dviejų prezidentų (kartu su Viljamu Hovardu Taftu) išrinktas prezidentu visiškai be jokios rinkiminės patirties ar aukšto karinio laipsnio. JAV Huverio išrinkimo metu ekonomiškai klestėjo.

Profesionalus inžinierius Huveris tikėjo Produktyvumo judėjimu, pagal kurį valdžią ir ekonomiką kankina neproduktyvumas ir nuostoliai, tad tokią padėtį gali pataisyti ekspertai, atpažįstantys ir išsprendžiantys esamas problemas. Kai 1929 metais, praėjus vos aštuoniems mėnesiams po Huverio išrinkimo prezidentu, Volstryto biržos patyrė krachą, prezidentas bandė kovoti su po jos sekusia Didžiąja Depresija pasitelkdamas savanorių pastangas, kurios Huverio kadencijos metu buvo nevaisingos. Istorikai bendrai sutaria, kad Huverio pralaimėjimas 1932 metų JAV prezidento rinkimuose buvo tiesiogiai susijęs su jo administracijos nesugebėjimu sustabdyti smunkančią šalies ekonomiką.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Stasys Lukšys. Hoover Herbert Clark (Herbertas Klarkas Huveris). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VII (Gorkai-Imermanas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 649 psl.
Politinis postas
Prieš tai:
Calvin Coolidge
JAV prezidentas
19291933
Po to:
Franklin Roosevelt