John Adams

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džonas Adamsas)
John Adams
2-asis JAV prezidentas
Gimė 1735 m. spalio 30 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Breintris (dabar Kvinsis), Britų Amerika
Mirė 1826 m. liepos 4 d. (90 metų)
Jungtinės Amerikos Valstijos Kvinsis, Masačiusetsas, JAV
2-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1797 m. kovo 4 d. – 1801 m. kovo 4 d.
Ankstesnis George Washington
Vėlesnis Thomas Jefferson
1-asis JAV viceprezidentas
Ėjo pareigas 1789 m. balandžio 21 d. – 1797 m. kovo 4 d.
Vėlesnis Thomas Jefferson
Partija Federalistas
Vikiteka John Adams
Parašas

Džonas Adamsas (angl. John Adams; 1735 m. spalio 30 d. – 1826 m. liepos 4 d.) buvo amerikiečių politikas, politikos filosofas bei 2-asis JAV prezidentas (1797–1801). Prieš tapdamas prezidentu Adamsas dvi kadencijas ėjo JAV viceprezidento pareigas (1789–1797). Jis buvo vienas iš pačių įtakingiausių Jungtinių Valstijų Tėvų-Įkūrėjų.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Breintrio vietovėje, Masačiusetso valstijos rytuose. Jo tėvas buvo penktos kartos puritonų, emigravusių iš Anglijos, palikuonis. 1755 m. baigė Harvardo kolegiją. Dirbo teisininku, advokatu. Džonas Adamsas iškilo Amerikos revoliucijos pradžioje. Tuomet Masačiusetso atstovas Kontinentiniame Kongrese Dž. Adamsas suvaidino svarbų vaidmenį, kad įtikintų kongresą paskelbti nepriklausomybę. Jis taip pat padėjo Tomui Džefersonui rašyti 1776 m. Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės deklaraciją. Kaip Kontinentinio kongreso atstovas Europoje, Adamsas buvo pagrindinis derybininkas dėl taikos sutarties su Didžiąja Britanija. Jis taip pat didžiąja dalimi atsakingas už svarbių paskolų įsigijimą iš Amsterdamo bankininkų. 1780 m. politikos teoretikas ir istorikas Džonas Adamsas parašė didžiąją dalį Masačiusetso valstijos konstitucijos. Tačiau tame pačiame dešimtmetyje tuo metu, kai remiantis tokiais pat principais buvo rašoma federalinė Konstitucija, Džonas Adamsas buvo Europoje. Adamsas pasižymėjo tuo, kad mokėjo spręsti apie žmones pagal jų charakterį: 1775 metais jis pasiūlė Džordžą Vašingtoną į JAV Kontinentinės armijos vadus.

Adamso dalyvavimas revoliucijoje užtikrino jam dvi kadencijas JAV viceprezidento poste bei jo paties išrinkimą į prezidentus 1796 metais. Per savo kadenciją Dž. Adamsas susidūrė su nuožmiomis Džefersono respublikonų bei savo paties Federalistų partijos dominuojančios frakcijos, vadovaujamos jo įnirtingo priešo Aleksandro Hamiltono, atakomis. Adamsas pasirašė prieštaringai vertinamą Svetimšalių ir maišto kurstymo aktą ir sušaukė armiją bei karinį laivyną nepaskelbto jūrų karo (vadinamo Kvazikaru, Tariamu karu) su Prancūzija akivaizdoje (17981800). Adamso kadencijos didelis pasiekimas buvo taikus Kvazikaro išsprendimas, tam prieštaraujant Hamiltono sekėjams.

1800 metais Adamsui nepavyko nugalėti Tomo Džefersono ir būti išrinktam antrajai kadencijai. Po nesėkmingų rinkimų jis pasitraukė gyventi į Masačiusetsą. Vėliau jis ir toliau draugavo su Džefersonu. Džonas Adamsas ir jo žmona Abigailė Adams sukūrė sėkmingą politikų, diplomatų ir istorikų šeimos liniją, dabar istorikų vadinamą Adamsų politine šeima. Džonas Adamsas buvo 6-ojo JAV prezidento Džono Kvinsio Adamso tėvas.

Džonas Adamsas pelnė didesnį pripažinimą moderniaisiais laikais, nes anksčiau jo indėlis nebuvo taip pabrėžiamas, kaip kitų Tėvų-Įkūrėjų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Adams John (Džonas Adamsas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 75 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose


Politinis postas
Prieš tai:
-
JAV viceprezidentas
17891797
Po to:
Thomas Jefferson
Prieš tai:
George Washington
JAV prezidentas
17971801
Po to:
Thomas Jefferson