Assassin's Creed: Brotherhood

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Assassin's Creed: Brotherhood
Kūrėjas Ubisoft Montreal
Leidėjas Ubisoft
Dizaineris Steven Masters
Kompozitorius Jesper Kyd
Išleidimo data PlayStation 3, Xbox 360
2010 m. lapkričio 16 d.
Microsoft Windows
2011 m. kovo 17 d.
macOS
2011 m. gegužės 19 d.
PlayStation 4, Xbox One
2016 m. lapkričio 15 d.
Nintendo Switch
2022 m. vasario 17 d.
Žanras (-ai)
Režimas Vieno žaidėjo
Kelių žaidėjų
Reitingai ESRB: M (17+)
PEGI: 18
Platforma PlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
macOS
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
Versija {{{versija}}}
Variklis Anvil
Reikalavimai žr. oficialioje svetainėje
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Assassin's Creed II
Kitos dalys Assassin's Creed
ubisoft.com

Assassin’s Creed: Brotherhood – veiksmo-nuotykių žanro kompiuterinis žaidimas, sukurtas „Ubisoft Montreal“ ir 2010 m. lapkričio 16 d. išleistas „Ubisoft“. Tai tiesioginis žaidimo „Assassin's Creed II“ (2009) tęsinys, kuriame toliau plėtojama Ecijo Auditorės istorija. 2011 m. pasirodė kitas tęsinys – „Assassin's Creed: Revelations“, užbaigiantis Ecijo trilogiją.

Žaidimas pasiekiamas PlayStation 3, Xbox 360 bei Microsoft Windows naudotojams. 2016 m. išleistos PlayStation 4 ir Xbox One konsolių versijos, kurios vizualiai buvo patobulintos nuo ankstesnių kartų konsolių ir tapo prieinamos kaip dalis „The Ezio Collection“ rinkinio. 2022 m. pasirodė Nintendo Switch skirta versija.

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo veiksmas pagrinde vyksta Romoje. Dėl Bordžijų tironiškos ir korumpuotos valdžios, miesto būklė smarkiai suprastėjo. Panašiai kaip ir ankstesnėje žaidimo dalyje, žaidėjas gali rinkti lėšas miesto infrastruktūros atstatymui. Bet prieš tai atitinkamos miesto teritorijos turi būti išlaisvintos nuo tamplierių įtakos, sunaikinant artimiausią Bordžijos bokštą. Nors siužetas vystosi daugiausiai Romoje, šis miestas gerokai didesnis už bet kurį kitą miestą ankstesniame „Assassin’s Creed II“ žaidime.[1] Keliavimą po miestą paspartina požeminių tunelių sistema, kaip ir arkliai, kuriais nuo šiol bus leidžiama jodinėti miesto gatvėmis, o taip pat, dėka jų įgyti pranašumą ilgesnio nuotolio kovose.

Pirmą kartą „Assassin’s Creed“ žaidimų serijoje pristatytas kelių žaidėjų režimas (multiplayer). Taip pat atnaujinta kovų sistema – žaidėjo atakos nuo šiol daug veiksmingesnės ir galima mažiau kliautis gynyba. Kita vertus, priešininkai pasidarė daug aršesni, pristatyti ir nauji jų tipai, kaip pavyzdžiui raitelis ar arkebuzomis šaudantys kareiviai. Atsirado nauja Brolijos sistema, kuri leidžia plėsti asasinų gretas ir juos išsikviesti kovos metu į pagalbą arba išsiųsti vykdyti misijų po kitas Europos šalis. Dalyvaudami kovose, asasinai įgyja patirties ir tampa stipresni, tačiau taip pat gali ir žūti. Šiek tiek prasiplečia Ecijo ginklų arsenalas: pristatytos užnuodytos strėlytės, arbaletas bei Leonardo Da Vinčio išrastas parašiutas. Žaidimo eigoje tenka pasinaudoti Da Vinčio sukurtomis patrankomis.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Desmondas Mailsas kartu su draugais išsigelbėja, po to kai jų būstinę aptinka Abstergo kompanijos tamplieriai. Grupelė pasislepia istorinėje apleistoje Auditorių Viloje, kurioje atkūrę elektros tiekimą, toliau tęsia Ecijo Auditorės atsiminimus, pasitelkdami Animus 2.0 technologiją. Pagrindinis tikslas – surasti Edeno obuolį, kad būtų užkirstas kelias artėjančiai pasaulio katastrofai.

Laiku nusikeliama į 1499 m. pabaigą, kur Ecijo grįžta į Auditorių vilą ir ten paaiškina ką išvydo po kovos su popiežiumi Aleksandru VI (Rodrigu Bordžija), suprasdamas, kad jo asmeninio keršto dienos jau suskaičiuotos. Tačiau Nikolas Makiavelis sukritikuoja Ecijo sprendimą palikti popiežių gyvą. Kitą dieną gyvenamasis Monteridžionis yra apsupamas popiežiaus sūnaus Cezarės Bordžijos vadovaujamos kariuomenės, kuris nužudo Ecijo dėdę Marijo ir pasisavina Edeno obuolį. Nuo apgulties išsigelbėjęs Ecijo pasiryžta atkeršyti Bordžijoms ir patraukia Romos link. Supratęs, kad asasinų pajėgos nusilpo, šis imasi stiprinti broliją ir telkti naujus žmones. Mažindamas Bordžijų galią, Ecijo žingsnis po žingsnio išslaisvina Romą nuo jų įtakos. Galiausiai prie asasinų prisijungia jo sesuo Klaudija, o pats Ecijo paskelbiamas neginčytinu Asasinų Brolijos lyderiu, kartu gaudamas Mentoriaus laipsnį.

Sustiprėjusių asasinų išsigandęs Cezarė ima reikalauti iš savo tėvo finansinės paramos ir Edeno obuolio, tačiau šis abejoja sūnaus proto blaivumu, todėl bando Cezarę užnuodyti. Po nesėkmingo bandymo, Rodrigo pats yra nunuodyjamas ir miršta. Ecijo anksčiau laiko aptinka obuolio būvimo vietą Šv. Petro Bazilikos kieme ir panaudoja jį prieš Cezarės karius, po ko vėliau pastarasis yra suimamas. Praėjus keliems metams, Ecijo sužino, kad Cezarė išsilaisvino iš kalėjimo ir šį sutinka Ispanijoje, kur įvyksta paskutinis susirėmimas.

Tikėdamiesi, jog pagaliau sužinojo Edeno obuolio būvimo vietą, Desmondas su draugais iškeliauja į Pirmykštės Civilizacijos šventyklą, esančią po Romos koliziejumi, kad galėtų obuolį panaudoti aptinkant kitas šventyklas ir paslėpti jose esančias Edeno dalis nuo tamplierių. Tik įžengus į šventyklą, Desmondą pasitinka holograminio pavidalo esybė Junona, kuri prabyla apie žmonijos nemokšiškumą ir užsimena apie moterį, kuri ketins Desmondą nuvesti pro „vartus“, tačiau žūtbūt reikia tam užkirsti kelią. Po šių žodžių Junona perima Desmondo kūno kontrolę ir nužudo Liusi, po ko Desmondas panyra į komą.

Papildymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Copernicus Conspiracy[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. nemokamas papildymas, kuriame pasakojama Mikalojaus Koperniko istorija apie jo nesutarimus su Vatikanu, draudžiančiu dėstyti žmonėms astronomiją. Iš viso pristatytos 8-ios naujos misijos, per kurias tenka vykdyti žmogžudystes, saugoti Koperniką bei gabenti laiškus. Pradžioje papildinys buvo prieinamas išskirtinai PlayStation 3 žaidėjams, tačiau nuo 2017 m. išleista asmeniniams kompiuteriams, o taip pat naujesnės kartos konsolėms, pasiekiamas per „Ezio Trilogy Collection“.

The Da Vinci Disappearance[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. pasirodęs papildymas, pradžioje skirtas „PlayStation Network“ arba „Xbox Live“ užsiregistravusiems vartotojams, o paskui nemokamai kartu su „Animus Project Updates“ naujiniais ir PC savininkams. Siužete narpliojamas paslaptingas Leonardo Da Vinčio dingimas. Singleplayer skirtam režimui pasirodė 8-ios naujos misijos, dvi naujos vietovės bei dešimt žaidimo pasiekimų apdovanojimų. Multiplayer režime atsiranda pora naujų žaidimo būdų, keturi nauji personažai bei žemėlapis.

Kiti papildymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Animus Project Update 1.0
  • Animus Project Update 2.0
  • Animus Project Update 3.0

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas sulaukė palankių vertinimų iš apžvalgininkų. Štai „Metacritic“ vertinimų suvestinės duomenimis, vidutiniškai daugiausiai, 90 iš 100 balų, surinko PlayStation 3 skirta versija, tuo tarpu Xbox 360 – 89, o asmeniniams kompiuteriams – 88 balus.[2] Po 2010 m. „E3“ kasmetiniame renginyje pademonstruoto multiplayer, ši žaidimo naujovė buvo teigiamai sutikta ne vieno vertintojo.[3][4][5]

Per greičiau nei savaitę po išleidimo, buvo parduota milijonas žaidimo kopijų. Kompanijai „Ubisoft“ tai buvo sėkmingiausiai parduodamas Europos rinkoje žaidimas, o šiai dienai skaičiuojama apie 7,2 mln. parduotų kopijų.[6][7]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]